REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dokazano: Koronavirus širijo tudi asimptomatični bolniki, brez kakršnihkoli znakov okužbe

Dokazano: Koronavirus širijo tudi asimptomatični bolniki, brez kakršnihkoli znakov okužbeObrazne maske imajo velik vpliv na preprečitev širjenja smrtonosnega virusa s kašljanjem in govorjenjem

Nedolgo tega je dr. Maria Van Kerkhove, vodja enote za nove bolezni pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) sporočila, da »asimptomatični pacienti«, okuženi s koronavirusom, najverjetneje ne širijo virusa.

Izjava je sprožila burne polemike in so jo v WHO kmalu umaknili, ker jo je podala oseba, ki sicer ni strokovnjak za ta vprašanja.

Toda sedaj je na voljo prva študija, ki dokazuje, da to, da »asimptomatični pacienti«, okuženi s koronavirusom, najverjetneje ne širijo virusa – ni res.

Prav zato so obrazne maske v zaprtih prostorih še posebej pomembne, isto pa velja tudi za razkuževanje rok.

Skratka, koronavirus se lahko širi ter se širi prav zato, ker tisti, ki ga širijo, sploh ne vedo – da so kužni za druge.

Tako se bolezen širi naprej in v veliko primerih ne povzroči nič posebnega pri ljudeh, ki jo prenašajo, nato pa v nekaterih primerih povzroči zaplete, ki vodijo do smrti.

In ravno zato, ker je na prvi pogled ta bolezen tako nenevarna – je tako nevarna.

Najnovejša študija Univerze v Sečuanu namreč dokazuje, da asimptomatični bolniki lahko širijo in tudi dejansko – širijo virus.

Prav zato so obrazne maske v zaprtih prostorih še posebej pomembne, isto pa velja tudi za razkuževanje rok.

Maske v boju proti koronavirusu

V njihovem poskusu so opazovali 13 oseb, ki so prihajale iz tujine in so bile pozitivne na koronavirus.

Dva med njima sta bila asimptomatična, nista imela torej nobenih znakov o bolezni.

Vse so dali v posebne sobe z negativnim tlakom.

Nato so raziskovalci preučili različne površine v spalnicah in kopalnicah.

Kar 44 površin od 112 testiranih je bilo pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

Vzorci iz posteljnih okvirjev, kljuk na vratih stranišč, blazin, odej, posteljnine, stikal, ventilatorjev, tal in zidov ter še nekaterih drugih površin so pokazali, da je bilo 44 površin od 112 testiranih pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

Negativni so bili le testi zraka.

V sobi z asimptomatičnim pacientom so na štirih mestih – okvirju postelje, blazini, rjuhi in ventilatorju stranišča odkrili primerke virusa SARS-CoV-2.

»To pomeni, da lahko asimptomatični Covid-19 pacienti kontaminirajo okolico in da so temu izpostavljeni tudi ljudje, ki imajo neposreden kontakt z njimi, torej člani družine in zdravstveni delavci,« so sklenili avtorji raziskave.

Študija tudi ocenjuje, da so posebne »covid bolnišnice« boljša opcija za asimptomatične bolnike kot ostajanje doma, da bi se tako preprečil prenos.

Ob tem je potrebno vedeti, da je na primer samo v Veliki Britaniji 20 odstotkov okuženih koranavirus staknilo – v bolnišnicah.

Testiranja za koronavirus bodo nujna

Vlada usmerja pozornost le na 'vnose iz tujine', doma pa je zdravstvo še vedno neorganizirano in to že pet mesecev po začetku epidemije.

Podobno se lahko zgodi tudi v Sloveniji, kjer ne zdravstveno ministrstvo ne slovenski strokovnjaki še niso ugotovili, da bi potrebovali posebne bolnišnice, ne pa samo »covid oddelke« znotraj bolnišnic.

In tako slovenska vlada usmerja pozornost le na »vnose iz tujine«, doma pa je zdravstvo še vedno neorganizirano in to že pet mesecev po začetku epidemije.

WHO tudi priporoča, da se okuženi zdravijo »izolirani v zdravstvenih ustanovah«, v primeru, če so njihove kapacitete že polne pa naj »na prvo mesto postavijo starejše in tiste z več boleznimi.«

Torej povsem obratno od tega, kar je počelo slovensko zdravstvo, kjer so dali prednost mlajšim, starejše v DSO-jih pa vnaprej odpisali.

Delite članek