REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska raketa raznesla ponos turške vojske! Eksplozija odtrgala kupolo, pred »Metisom« ni obrambe

Ruska raketa raznesla ponos turške vojske! Eksplozija odtrgala kupolo, pred »Metisom« ni obrambeTurška paradna havbica ni kos ruskemu »Metisu«. Vir. Screenshot YouTube

Na svetovnem spletu se je pojavila fotografija uničene turške samohodne havbice T-155 Firtina (Nevihta).

To orožje je bilo uničeno z uporabo ruskega protitankovskega raketnega sistema 9K115 »Metis«.

Po prvih informacijah je raketa ob udarcu prebila osnovni oklep in aktivirala bojni komplet.

Posledica uničujoče eksplozije je bila odtrgana kupola s topom, ki so jo pozneje našli v bližini kraterja, kjer je obtičala uničena samohodka, poroča portal Bog Rata (v prevodu: Bog Vojne).

Turška samohodka je bila uničena med srditimi boji med turško vojsko in kurdskimi milicami na severu Sirije (gre za turško operacijo »Izvir miru«). To orožje je bilo uničeno zahvaljujoč bojnemu delovanju ruskega protitankovskega sistema »Metis«, ki je v rokah kurdskih borcev.

Usoda turške posadke, ki je s havbico obstreljevala kurdske položaje - ni znana, piše portal RG.ru.

Turški ponos: havbica Firtina. Vir: Wikipedia

Turška samohodna havbica T-155 Firtina je najsodobnejše artilerijsko orožje v sestavi turške armade.

Izdelana je bila konec prejšnjega stoletja v vojaškem sektorju družbe Samsung pod imenom K9 Thunder.

Pozneje je bila nekoliko prilagojena zahtevam turškega obrambnega ministrstva, ki je želelo pridobiti takšne havbice za potrebe svoje vojske.

Zlasti so bili posodobljeni nekateri deli opreme, nato pa je bila prodana licenca za proizvodnjo v Turčiji.

Turška vojska ima v svoji operativni sestavi približno 300 teh havbic.

Indija, Norveška, Finska in Estonija so podpisale podobne pogodbe z Južnokorejci.

Številni strokovnjaki so mnenja, da je korejska havbica eno najboljših v razredu samohodnih havbic na gosenični ploščadi.

Metis (indeks - 9K115, po klasifikaciji NATO pa AT-7 Saxhorn) pa je sovjetski / ruski prenosni protitankovski raketni kompleks s polavtomatsko vodeno raketo - SACLOS.

To je orožje razmeroma nove generacije.

Ruski Metis. Vir: Screenshot YouTube

Pot razvoja orožja je povezana s podjetjem KB Priborostroenija iz Tule. Njegov glavni namen je boj proti statičnim in mobilnim ciljem, ki se nahajajo znotraj vidnega polja, s posebnim poudarkom na oklepnih vozilih, pa tudi na ognjenih točkah odpora sovražnika. V te namene uporablja projektile s tandemsko kumulativno in termobarično bojno glavo.

Kumulativno strelivo je posebna vrsta izstrelkov, raket, rudnikov, ročnih granat in granat za izstrelitev granat, namenjenih uničenju sovražnikovih oklepnih vozil in armiranobetonskih utrdb. Načelo njihovega delovanja temelji na nastajanju tankega, ozko usmerjenega kumulativnega curka, ki gori in se prebije skozi oklep po eksploziji.

Kumulativni učinek je dosežen zaradi posebne zasnove streliva.

Trenutno je kumulativno strelivo najpogostejše in najučinkovitejše protitankovsko orožje. Masovna uporaba podobnega streliva se je začela med drugo svetovno vojno.

V zadnjem času se aktivno uporablja v boju proti formacijam Islamske države, natančneje pri uničenju tako imenovanega »džihad-mobila« (ruski sleng za minirana motorna vozila, ki jih krmilijo islamski skrajneži - samomorilci).

Njegova največja prednost je kompaktnost in relativno majhna masa v primerjavi z drugimi sistemi podobnega razreda.

Med prednosti sodi tudi dejstvo, da je potrebnih le približno deset sekund, da se kompleks premakne iz pohodnega položaja v bojni in začne delovati.

V bojnem kompletu se poleg lansirne naprave nahaja še 4-7 raket, ki so hermetično zaprte v valjastih posodah. Kompleks običajno oskrbujejo največ trije vojaki (operater in 1-2 pomočnika).

V primerjavi z osnovno različico, ki je bila razvita že leta 1978, so ruski konstruktorji ta sistem posodobili v različicah 9K115-1 »Metis-M« in 9K115-2 »Metis-M1«.

Modernizacija pomeni povečanje dejanskega dosega rakete, njene hitrosti letenja in prodor njene bojne glave.

Zadnjo, najbolj kakovostno različico sistema 9K115-2 »Metis-M1« imajo v svoji oborožitvi vojske Rusije, Azerbajdžana, Sirije, Bangladeša, Malezije ...

Toda takšna varianta oborožitve je bila registrirana tudi med pripadniki libanonskega Hezbolaha, teroristične in paravojaške organizacija, ki zastopa predvsem šiite na jugu Libanona.

V arabskem in islamskem svetu ter tudi v nekaterih članicah Evropske unije jo smatrajo za legitimno šiitsko politično stranko, medtem ko jo v Izraelu in večini zahodnih držav na čelu z ZDA smatrajo za islamistično in teroristično organizacijo.

Delite članek