REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turki grmijo zoper »varuhe črnega zlata«: Američani, roke stran od sirske nafte, ta pripada Sircem!

Turki grmijo zoper »varuhe črnega zlata«: Američani, roke stran od sirske nafte, ta pripada Sircem!Ameriška vojska na poti do sirskih naftnih vrelcev

Na besede predstavnika Pentagona Ratha Hoffmana, da prihodki od sirske nafte gredo izključno v roke kurdskih formacij, ne pa tudi v Združene države Amerike, se je odzval turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Cavusoglu je ZDA obtožil kršitve mednarodnega prava zaradi prevzema nadzora nad naftnimi polji in črpanja črnega zlata v vzhodni Siriji.

»Odkrito so priznali, da so tam le zaradi rezerv nafte,« je dejal turški diplomat, poroča turška državna tiskovna agencija Anadolija.

Cavusoglu je opozoril, da je naravnost nezaslišano, da ZDA izkoriščajo prihodke od sirske nafte, ki pripada le sirskemu ljudstvu, za financiranje kurdske policije.

»Nihče nima pravice razpolagati z bogastvom Sirije. Prihajati sem z razdalje 10.000 kilometrov in vrednotiti naftne vrtine Sirije je v nasprotju z mednarodnim pravom. Oni (ZDA) odkrito priznavajo, da so tam le zaradi naftnih vrelcev, vendar ti naftni vrelci pripadajo le sirskemu ljudstvu«, je poudaril Cavusoglu.

Naftta v Siriji in ZDA

Ostro se je ozrl tudi na razkritje predstavnika Pentagona, da od prodaje nafte iz sirskih naftnih vrtin služijo samo Kurdi, ne pa tudi ZDA.

To je povedal na skupni tiskovni konferenci z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje Hadijem Soleimanpourjem.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje (ECO) je regionalna medvladna organizacija.

Sirska kurdska policija je na seznamu terorističnih organizacij v Ankari, poroča RT.

Približno 90 odstotkov sirske eksploatacije nafte se nahaja na vzhodni obali Evfrata, kjer je bilo prej glavno oporišče Islamske države, ki je na vrhuncu svoje moči prav tu črpala svoj glavni vir dohodka za financiranje džihadistov v vojni proti nevernikom.

Trump ima skomine po sirski nafti
Trumpa so obšle skomine po sirski nafti

Zdaj to območje nadzorujejo kurdske enote Sirskih demokratičnih sil, ki so sicer bile zavezniki ZDA v boju proti ISIS-u.

Oktobra je ameriški predsednik Donald Trump, kljub dejstvu, da je že pred tem napovedal umik ameriških sil iz omenjene oblasti, nenadoma spremenil svoje mnenje in dejal, da bo del ameriških vojakov ostal, da bi »varoval nafto« pred teroristi ISIS.

Povedal je tudi, da je prišel čas, da se Kurdi premaknejo v regijo, bogato z nafto zato, ker »potrebujejo denar.«

Ameriški predsednik je nato pristavil, da ZDA lahko vplivajo, da bi na to območje prišla »velika ameriška naftna družba, ki bi vse opravila, kot je treba.«

Pozneje je šef Pentagona Mark Esper dejal, da bodo ZDA ščitile naftne vrelce v Siriji in da se bodo odzvale s silo na poskuse njihovega »prevzema«.

Potrdil je, da ​​ameriški vojaki tam ne nameravajo dovoliti pristopa ne Rusiji in ne sirski vojski oziroma silam predsednika Sirije Bašarja Al Asada.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je glede tega opozoril, da ZDA zaradi prihodkov od sirske nafte podpirajo oborožene formacije, ki so jim zveste, tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov pa je dodal, da ZDA od izkoriščanja nafte v Siriji prejemajo več kot 30 milijonov dolarjev na mesec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek