REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pozor: Iz Pfizerja sporočili slabo novico glede učinkovitosti cepiva na južnoafriški sev koronavirusa

Pozor: Iz Pfizerja sporočili slabo novico glede učinkovitosti cepiva na južnoafriški sev koronavirusaCepivo Pfizerja proti koronavirusu. Vir: Twitter

Zadnja laboratorijska študija kaže, da lahko južnoafriška različica virusa zmanjša zaščito Pfizer/BioNTechovega cepiva proti virusu SARS-CoV-2 za dve tretjini in da zato ni jasno, ali bo učinkovita tudi proti tej mutaciji, so sporočili iz podjetja.

Za to študijo so znanstveniki iz podjetja in medicinskega dela Univerze v Teksasu (UTMB) razvili laboratorijsko proizveden virus, ki je vseboval iste mutacije na »igli«, kot zelo prenosljiva različica virusa, ki je bila prvič odkrita v Južni Afriki in je znana pod oznako B.1.351.

Omenjena »igla«, ki jo virus uporablja za vstop v človeške celice, je primaren cilj v številnih cepivih zoper koronavirusno bolezen covid-19.

Ugotovili so, da nove mutacije za okoli dve tretjini zmanjšajo raven nevtralizacijskih antiteles v primerjavi z učinkom cepiva na najbolj razprostranjen sev virusa.

Njihova odkritja so bila objavljena v časniku New England Journal of Medicine (NEJM).

Znanstveniki so testirali skonstruirani virus na krvi, ki so jo vzeli ljudem, ki so bili cepljeni z Pfizerjevim cepivom.

Ugotovili so, da nove mutacije za okoli dve tretjini zmanjšajo raven nevtralizacijskih antiteles v primerjavi z učinkom cepiva na najbolj razprostranjen sev virusa, ki je razširjen po vsem svetu.

Študija je kljub temu ugotovila, da je cepivo do neke mere uspelo nevtralizirati virus.

Sedaj bi bilo potrebno narediti še preiskave na ljudeh, da bi lahko točno ugotovili, v kakšni meri ta mutacija zmanjšuje zaščito, ki jo daje Pfizerjevo cepivo.

V vodstvu podjetja Pfizer trenutno potekajo pogovori o razvoju naprednejše različice njihove mRNK cepiva, ki bi lahko odgovorila tudi na izziv novih različic oziroma sevov nevarnega koronavirusa.

Delite članek