REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cepivi Sputnik V in EpiVacCorona zelo učinkoviti tudi proti novim sevom koronavirusa

Cepivi Sputnik V in  EpiVacCorona zelo učinkoviti tudi proti novim sevom koronavirusaSputnik V. Vir: Twitter

Na podlagi raziskav so ugotovili, da je imel serum, narejen iz antiteles cepljenih z novima cepivoma Sputnik V in  EpiVacCorona »zaščitni učinek tudi proti britanski različici virusa«, ki se v zadnjem času hitreje širi v nekaterih državah.

Učinek naj bi bil enak učinku zoper običajne seve virusa SARS-CoV-2.

Raziskavo je opravil inštitut Vector, ki je razvil cepivo EpiVacCorona.

Ruski predsednik Vladmimir Putin je pred tem želel izvedeti, ali so nova cepiva učinkovita tudi proti novim sevom virusa.

Učinek naj bi bil enak učinku zoper običajne seve virusa SARS-CoV-2.

Cepivo EpiVacCorona je dobilo dovoljenje za proizvodnjo decembra 2020, prvih 45.000 odmerkov pa je bilo namenjenih za prodajo in uporabo januarja letos.

Sposobnost cepiv, da nudijo zaščito tudi proti novim sevom koronavirusa je sicer največja skrb številnih znanstvenikov po svetu.

Sputnik V je rusko cepivo, ki ga je razvil moskovski inštitut Gamaleja.

Dovoljenje za nujno uporabo so temu vektorskemu cepivu že podelili v 26 državah, med drugim v Argentini, Srbiji, Iranu, Pakistanu, Bahrainu, Združenih arabskih emiratih in tudi v članici EU Madžarski, ki je nabavila tako ruska kot tudi kitajska cepiva.

Včeraj je tudi Hrvaška napovedala, da bo nabavila majmanj milijon odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, ne glede na to, da evropska agencija za zdravila EMA to cepivo še ni odobrila.

Rezultati tretje faze poskusov je potrjen tudi z objavo znanstvenega članka v britanskem strokovnem časopisu Lancet, ki je pokazal, da ima cepivo »močan zaščitni učinek med vsemi starostnimi skupinami.«

Delite članek