REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cepivo AstraZeneca nudi le minimalno zaščito proti novemu soju virusa, uporaba v Južni Afriki ustavljena

Cepivo AstraZeneca nudi le minimalno zaščito proti novemu soju virusa, uporaba v Južni Afriki ustavljenaCepivo AstraZenece. Vir: Twitter

Južna Afrika je odložila začetek cepljenja proti koronavirusni bolezni covid-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca.

Za to so se odločili, potem ko je študija pokazala, da to cepivo nudi zgolj minimalno zaščito pred blagim do zmernim potekom covida-19 po okužbi z južnoafriško različico.

V Veliki Britaniji medtem vztrajajo pri cepljenju s tem cepivom.

Južna Afrika, ki je najhuje prizadeta afriška država v pandemiji covida-19, bi morala v prihodnjih dneh začeti cepilno kampanjo proti tej bolezni z milijoni odmerkov cepiva, ki sta ga razvila AstraZeneca in oxfordska univerza, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vendar pa so se odločili, da odložijo začetek cepljenja.

Vir: Twitter
Cepivu AstraZenece je v bran stopil tudi britanski državni sekretar, pristojen za cepljenje, Nadhim Zahawi.

Študija univerze Witatersrand v Johannesburgu in britanskega Oxforda je namreč pokazala, da to cepivo nudi zgolj minimalno zaščito pred blagim do zmernim potekom covid-19 po okužbi z južnoafriško različico.

Ugotovili so, da učinkovitost znaša zgolj 22 odstotkov. Podatkov o učinkovitosti pri hudem poteku še nimajo.

V AstraZeneci so medtem izrazili prepričanje, da bo njihovo cepivo ščitilo tudi proti hudemu poteku bolezni, čeprav podatkov o tem nimajo. Dodali so, da njihovi znanstveniki že razvijajo cepivo, ki bo delovalo tudi proti južnoafriški različici.

Temu cepivu je v bran stopil tudi britanski državni sekretar, pristojen za cepljenje, Nadhim Zahawi.

»Z AstraZenecinim cepivom zaenkrat ne moremo cepiti, dokler ne razrešimo težavo glede učinkovitosti tega cepiva,« je v nedeljo povedal južnoafriški zdravstveni minister Zweli Mkhize.

»Zavedati se moramo, da tudi če je učinkovitost cepiva pri preprečevanju okužbe nizka, je morda še vedno visoko učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni, hospitalizacije in smrti. To je življenjskega pomena za zaščito zdravstvenega sistema,« je zapisal v prispevku za časnik Telegraph.

Dodal je, da britanska vlada zaupa v svoj trenutni načrt cepljenja proti koronavirusni bolezni covid-19 in »zaščito pred to strašno boleznijo, ki jo bo cepljenje zagotovilo vsem«.

Toda v Južni Afriki v tem vidijo težavo, pa čeprav le začasno.

»To je začasna težava. Z AstraZenecinim cepivom ne moremo cepiti, dokler je ne razrešimo,« je v nedeljo povedal južnoafriški zdravstveni minister Zweli Mkhize.

Prejeli so že milijon odmerkov tega cepiva, do konca meseca pa jih pričakujejo še pol milijona. Po ministrovih besedah jih bodo hranili, dokler ne bodo znanstveniki dali jasnih pojasnil o njihovi uporabi. Rok za uporabo se bo sicer tem odmerkom iztekel aprila.

»V prihodnji štirih tednih bomo prejeli cepivi podjetij Johnson&Johnson in Pfizer,« je povedal Mkhize. Rezervirali so 20 milijonov odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech. O nakupu se pogovarjajo še z Moderno in proizvajalcem ruskega cepiva Sputnik V.

O AstraZenecinem cepivu bo danes razpravljala tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). To cepivo namreč predstavlja največji delež med cepivi v mednarodni pobudi Covax, katere namen je omogočiti cepljenje tudi revnejšim državam. Od 337,2 milijona odmerkov je 240 milijonov odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja.

Cepljenje s tem cepivom v teh dneh začenjajo tudi v članicah EU. Številne so se odločile, da z njim ne bodo cepile starejših od 65 let, saj ni zadostnih podatkov o učinkovitosti pri tej starostni skupini.

Delite članek