REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Obravnavali so jih nepošteno«? ZDA ne bodo sankcionirale Turčije zaradi nakupa ruskih raket S-400

»Obravnavali so jih nepošteno«? ZDA ne bodo sankcionirale Turčije zaradi nakupa ruskih raket S-400S400 - izstrelitev

Vse kaže, da Turčija ne bo tarča novih sankcij ZDA zaradi nakupa raket S-400 od Rusije.

Strokovnjaki ZDA prepričani, da bi se ruske rakete lahko »naučile« kako zaznati »nevidna« ameriška letala in to morda sporočiti Kremlju.

Zaradi omenjenega nakupa je namreč Washington Turčiji prepovedal sodelovanje v programu nabave lovskih letal F-35, za katere je Ankara sicer plačala že več kot 1,4 milijarde dolarjev in v ZDA celo že šolala pilote.

Eno letalo naj bi medtem celo že prejela.

Toda ker so strokovnjaki ZDA prepričani, da bi se ruske rakete lahko »naučile« kako zaznati »nevidna« ameriška letala in to morda sporočiti Kremlju – Turčiji ne želijo predati svojih letal F-35.

ZDA so zavrnile tudi ustanovitev posebne mešane komisije, ki naj bi proučila ta problem.

V Osaki pa je bil ta problem očitno vsaj deloma razrešen na najvišji ravni, saj je predsednik ZDA Donald Trump turškemu predsedniku Tayyipu Recepu Erdoganu zatrdil, da ZDA dodatnih sankcij proti Turčiji ne bodo uvedle.

Trump in Erdogan

Ruske rakete, ki vključujejo tudi delen transfer tehnologije, naj bi Turčija dobila že v začetku julija.

Ameriški predsednik Donald Trump je za celotno »zmešnjavo« glede teh raket obtožil prejšnjega predsednika Baracka Obamo in poudaril, da je bila Turčija v tem postopku »obravnavana nepošteno.«

Ruske rakete, ki vključujejo tudi delen transfer tehnologije, naj bi Turčija dobila že v začetku julija.

»Od njega osebno smo slišali, da se to ne bo zgodilo. Smo strateški partnerji ZDA. In nihče se nima pravice vmešavati v notranje zadeve Turčije, ki je strateški partner ZDA. To bi morali vedeti vsi,« je dejal Erdogan, ko je novinarjem razlagal podrobnosti pogovora s Trumpom glede zapleta z raketami.

F-35 Vir:Pixsell

»Prejšnja ameriška administracija mu ni dovolila kupiti patriote. In tako se je Erdogan obrnil na druge, na Rusijo, in naredil sporazum o nakupu S-400. Naredil je posel, plačal jim je veliko denarja in jih kupil. In ko jih je kupil, so ljudje prišli znova do njega in rekli, 'mi nočemo, da uporabljaš ta sistem, ker to ni NATO sistem.' Obravnavali so ga zelo nepošteno,« je dejal Trump, ki je napovedal, da bo obiskal tudi Turčijo, ob dnevu zmage nad nacizmom pa tudi Rusijo.

Toda »ljudje«, ki so prišli do Erdogana z zahtevo, da naj se odreče ruskim raketam so bili – člani ameriške administracije, ki jo vodi seveda sam - Donald Trump.

S tem, kar je Trump napovedal v Osaki, je zato dejansko ravnal v nasprotju z izjavami številnih uradnikov v njegovi lastni administraciji ali vojski.

Delite članek