REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan: »Smo neodvisna Turčija, ne pa sužnji.« Turčija kljub pritiskom ZDA ne odstopa od nakupa ruskih raket S-400

Erdogan: »Smo neodvisna Turčija, ne pa sužnji.« Turčija kljub pritiskom ZDA ne odstopa od nakupa ruskih raket S-400S400 - izstrelitev

ZDA so v zadnjih dnevih znova močno pritisnile na Turčijo v zvezi z njihovo odločitvijo, da namesto ameriških raket »patriot« kupijo raje ruske rakete S-400 Triumf.

Turčiji so ZDA zagrozile s sankcijami zaradi »pomoči nasprotnikom ZDA« (zakon CAATSA) pa tudi z blokado izročitve deloma že plačanih, najsodobnejših ameriških letal F-35.

Vendar pa je turški predsednik dan po pritiskih ZDA že zavrnil zahteve ZDA. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč potrdil, da Turčija ne bo odstopila od pogodbe z Rusijo. Rakete naj bi dobili najverjetneje julija letos.

Turški predsednik je dal vedeti, da bi Turčija pozneje lahko kupila tudi ruske sisteme S-500 Prometej.

»S tem smo končali. Smo neodvisna Turčija, ne pa sužnji,« je dejal turški predsednik.

S tem je dejansko odgovoril na kritike ameriškega generala Curtisa Scaparrottija, glavnega poveljnika ameriških vojaških sil v Evropi, ki je ameriškemu kongresu svetoval, da v primeru, če Turčija kupi sisteme S-400 odpove izročitev letal F-35 (Joint Strike Fighter) Turčiji.

»Če sprejmejo F-400 in jih namestijo znotraj Turčije, potem imamo problem…ki ima opraviti z F-35,« je poveljnik dejal senatnemu odboru za oborožene sile.

Putin in Erdogan Vir:Pixsell
Vse bolj tesna zaveznika: Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan.                                            Vir:Pixsell

»To predstavlja problem za vsa naša letala, še posebej pa za F-35. Moj najboljši vojaški nasvet bi bil, da ne nadaljujemo z izročitvijo letal F-35, da ta letala ne bi letela ali delala za zaveznika, ki upravlja tudi z ruskimi sistemi, še posebej s protizračnimi sistemi, ki imajo verjetno ene od najbolj naprednih tehnoloških sposobnosti.«

Po oceni časnika Business Insider »namerava Turčija namerava pustiti Rusiji, da uniči ali resno kompromitira program F-35 od znotraj«, tako da bo dolila istočasno delovanje ruskih sistemov S-400 in ameriških reaktivnih letal.

Po oceni časnika Business Insider namerava Turčija namerava pustiti Rusiji, da uniči ali resno kompromitira program F-35 od znotraj.

Poveljnik zračnih sil zveze NATO, general Tod Wolters je ponovil podobne argumente in sklenil, da skupno delovanje sistemov S-400 in letal F-35 »vsekakor ni v korist koalicije.«

Upokojeni ameriški generalpolkovnik zračnih sil David Deptula pa je ocenil, da bi sistemi S-400 in integracija teh raket v turško protizračno obrambo lahko privedla do »transferja tehnologije  in »morda kompromitirala verjetne prednosti F-35 v razmerju do S-400.«

F-35 Vir:Pixsell
Ameriški F-35                                         Vir:Pixsell

Ruski sistemi bi se namreč lahko ob »spremljanju« poletov F-35 s svojimi radarji veliko naučili o karakteristikah teh letal, kako jih zaznati in morda pozneje - sestreliti.

Turški strokovnjaki pa trdijo, da to ni res in da hočejo ZDA Turčiji s temi navedbami zgolj preprečiti nakup boljših in cenejših ruskih raket.

Turški predsednik je tudi dal vedeti, da bi Turčija pozneje lahko kupila tudi ruske sisteme S-500 Prometej, ki sicer niso še popolnoma operativni niti v ruskih oboroženih silah, bodo pa po sposobnostih najverjetneje enaki ameriškemu sistemu THAAD, ko bo sistem S-500 v uporabi od leta 2020 naprej.

Po oceni turškega predsednika ZDA ne morejo »disciplinirati« Turčije niti z gospodarskimi ukrepi, ker ima Turčija kot odgovor na takšne ukrepe že »svoje protiukrepe.«

Erdogan se je ostro odzval tudi na pobude, da bi ZDA ob umiku iz Sirije svoje težko orožje prepustile kurskim enotam, ki jih v Turčiji vidijo kot podaljšano roko kurdskih terorističnih organizacij.

F-35 Vir:Pixsell
F-35 z odprtimi jaški, kamor lahko namestijo rakete in bombe, tako da je njihov radarski odsev čim manjši.                   Vir:Pixsell

»Če ZDA želijo umakniti orožje iz Sirije to lahko naredijo, toda če nočejo, naj ga prepustijo Turčiji, ne pa teroristom,« je Erdogan dejal za televizijo Kanal 24.

Zaplet z raketami prinaša celo vrsto nepredvidljivih posledic.

Po njegovi oceni je sicer ameriški predsednik Donald Trump zavzel »jasno stališče« glede umika ameriških enot iz Sirije, vendar pa je po oceni turškega predsednika pod pritiskom državnega aparata. »V ZDA je vpeljan ustaljen red. Lahko ga imenujemo tudi globoka država. Oni blokirajo te korake,« je ocenil Erdogan.

Zaplet z raketami pa vendarle prinaša celo vrsto nepredvidljivih posledic.

Če ZDA res odpovejo predajo deloma že plačanih F-35 Turčiji, bi Turčija lahko kupila ruska ali celo kitajska vojaška letala, zaradi vse večjega usklajevanja svojih interesov in opreme z Rusijo in Kitajsko pa bi lahko postala članica zveze NATO samo na papirju – in bi morda celo dodatno ogrozila zvezo NATO, ki za svoje delovanje potrebuje soglasje vseh članic.

Delite članek