REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija ne popušča: raketne sisteme S-400 bo prevzela julija, če bo treba, bo nadomestila tudi ameriška letala F-35

Turčija ne popušča: raketne sisteme S-400 bo prevzela julija, če bo treba, bo nadomestila tudi ameriška letala F-35S-400

Turčija bo julija kljub pritisku ZDA dobila prvi protiraketni sistem S-400, je potrdil prvi mož ruskega podjetja za izvoz orožja.

"Nekateri pravijo to, drugi pravijo nekaj drugega. najpomembneje pa je, kar pravimo mi," je dejal turški predsednik Tayyip Recep Erdogan in potrdil, da bo Turčija kmalu prevzela ruske rakete - kljub ostremu nasprotovanju ZDA.

Dogovor med Turčijo in Rusijo še naprej velja, saj Ankara ignorira pritisk Washingtona, svojega zaveznika v zvezi NATO.

Rusija bo namreč to poletje začela s predajo že izdelanih protizračnih raketnih sistemov S-400 Turčiji, je dejal Aleksandr Mikhejev iz Rosoboronexporta, ruskega državnega podjetja za prodajo orožje.

Dogovor med Turčijo in Rusijo še naprej velja, saj Ankara ignorira pritisk Washingtona, svojega zaveznika v zvezi NATO. Že v začetku aprila pa je ruski predsednik Vladimir Putin odredil, da naj se pošiljka S-400 čim hitreje dostavi Turčiji.

Turčija se je torej odločila, da se bo držala sklenjene pogodbe z Rusijo kljub intenzivnemu pritisku svojega zaveznika iz Washingtona, ki vztraja, da naj opusti dogovor z Rusijo.

S-400 Vir:Sputnik
Rakete S-400 v Rusiji že pripravljajo na predajo Turčiji. Vir: Sputnik

Ameriški uradniki, predstavniki Pentagona in kongresniki sicer trdijo, da bo nabava orožja, proizvedenega v Rusiji, ogrozila Natovo varnost. Pentagon je prav zato že ustavil dostavo ameriških lovskih letal F-35 Turčiji. ZDA vztrajajo, da Ankara ne bo dobila obljubljenih in deloma že plačanih letal (za katera turška podjetja proizvajajo dele, turški piloti pa se trenutno celo šolajo na teh letalih v ZDA), če ne bo zavrnila »spornega« nakupa.

Vendar predstavniki Turčije vztrajajo, da so suverena država in da lahko kupujejo orožje od vsakogar.

Aleksandar Gruško:  ZDA 'ne izbirajo sredstev', ko gre za pritisk na svoje zaveznike.

Zunanji minister Mevlut Cavusoglu je celo dejal, da bi lahko Turčija naročila celo še več sistemov S-400, če bi Pentagon Turčiji zavrnil tudi prodajo ameriških raketnih sistemov Patriot.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksandar Gruško medtem ocenjuje, da ZDA »ne izbirajo sredstev«, ko gre za pritisk na svoje zaveznike.

»Katerokoli področje si izberete, ali gre za nakup plina ali uvajanje sankcij, vse do vprašanja, s kom je mogoče imeti prijateljske odnose – Američani ne izbirajo sredstev. Pritiski, ki jih ZDA izvajajo na Turčijo, tako niso presenetljivi,« je dejal Gruško.

Poudaril je tudi, da je v ozadju ameriških pritiskov ekonomski interes.

»ZDA so zelo zainteresirane za to, da Turčija, tako kot tudi druge zaveznice Amerike, kupujejo izključno ameriško orožje. Prav zato Washington tudi zahteva, da naj se izdatki evropskih držav za obrambo povečajo do dveh odstotkov domačega bruto proizvoda,« je dejal namestnik vodje ruske diplomacije.

F-35 Vir:Pixsell
V ameriškem F-35 so tudi deli turških proizvajalcev. Za zdaj? Vir: Pixsell

Ko bo ta zahteva izpolnjena, bodo vojaški proračuni držav zveze NATO dosegli vrtoglavo vsoto 400 milijard dolarjev, od tega pa bi bilo 100 milijard dolarjev namenjenih izključno za nakupe ameriškega orožja.

Vendar pa vsaj Turčija za zdaj ne kaže znakov popuščanja. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je celo dejal, da bo v primeru, da bodo ZDA zavrnile oskrbo Turčije z lovskimi letali F-35, Ankara zadovoljila svoje potrebe po letalih »drugje.«

Turški mediji so že poročali o možnem nakupu ruskih lovcev Su-57 s strani Turčije.

Turški mediji so medtem že poročali o možnem nakupu ruskih lovcev Su-57 s strani Turčije.

»In zakaj kupujemo S-400 ? Ker imamo nujno potrebo po sistemu zračne obrambe. Ob tem smo že partnerji v programu proizvodnje letal F-35, sodelujemo v tem projektu, plačali smo tudi potreben znesek. Do zdaj ni bilo težav s tem, toda v najslabšem primeru bomo morali zadovoljiti naše potrebe drugje, kjer bo ponujena najboljša tehnologija,« je dejal Cavusoglu.

Su-57 Vir:Business Insider
Ruski Su-57, ki pa mu do serijske proizvodnje manjka še nekaj časa in finančnih vzpodbud. Morda bodo prišle tudi iz Turčije?  

Prav tako je zavrnil informacije o tem, da naj bi Turčija svoj sistem S-400 prepustila Katarju ali Azerbajdžanu. »Nikoli nismo razpravljali o čem takšnem,« je dejal Cavusoglu.

V začetku meseca je Pentagon sicer objavil, da so ZDA ustavile dobave in dejavnosti predaje letal F-35 Turčiji zaradi odločitve Ankare o nakupu ruskih sistemov zračne obrambe S-400. V zvezi NATO kot razlog navajajo »varnostna vprašanja« in nezmožnost vključevanja raket S-400 v Natove sisteme protizračne obrambe.

Turčija trdi, da je nakup vojaške opreme njena suverena pravica.

Turčija na to odgovarja, da so podobni sistemi , ki jih je Rusija prodala Cipru in so danes del oboroženih sil Grčije, povsem brez težav integrirani v sistem protizračne obrambe Grčije, sicer članice zveze NATO.

Turčija istočasno trdi, da je nakup vojaške opreme njena suverena pravica in da je izključena kakršnakoli možnost, da bi odstopila od nakupa orožja v Rusiji.

Vse to bi lahko še dodatno poslabšalo odnose med ZDA in zaveznicami v zvezi NATO in Turčijo, ki je prav tako članica zveze NATO.

Delite članek