REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

F-35: dodatne milijarde za vrhunsko, vendar "tragično" ameriško vojaško letalo

F-35: dodatne milijarde za vrhunsko, vendar F-35

Ameriško ministrstvo za obrambo je sporočilo, da bo za dodatnih 74 najmodernejših letal F-35, ki jih proizvaja podjetje Lockheed Martin porabilo dodanih 5,57 milijarde dolarjev. Gre za novo nepredvideno povečanje stroškov že tako pregrešno dragega letala, ki se sooča s številnimi tehničnimi težavami. Čeprav odgovorni za program zagotavljajo, da so stroški ostali "v predvidenih okvirjih" to seveda ni res. Zadnje povečanje cene letal naj bi znašalo sedem odstotkov, od 379 milijard na 406,5 milijarde ameriških dolarjev, kar je presenetljiv skok, ki predstavlja četrtino letnih prihodkov Lockheed Martina.

F-35

Problemi s kisikom, podvozjem in vetrom

Ob tem je še aprila letos ameriško računsko sodišče ocenilo, da bo zaradi problemov letala z displeji, sistemi za podporo življenjskih funkcij pilota ter dvigovanjem koles pri novih serijah prišlo do petmesečne zamude pri izdelavi letal. Pri tem se F-35 sooča tudi s težavami pri oskrbi pilota s kisikom, kongresna poročila pa poudarjajo, da pri tem problemu "niso našli rešitev in da nekateri dogodki kažejo, da je položaj morda postal še slabši." Takoj zatem so se pojavile težave z motorji. Dvanajstega julija je posebna komisija sporočila, da so ogenj, ki je zajel letalo F-35, 23. septembra lani na letališču Mountain Home v Idahu povzročili "močni vetrovi." Preiskovalci so ugotovili, da je "veter usmerjen v rep letala povzročil zajemanje toplega zraka v integrirani energetski sklop, kar je takoj povzročilo ogenj."

Ogenj F-35

Letalo F-35 naj bi bilo sicer nekakšno "vsestransko" letalo, ki naj bi nadomestilo več drugih specializiranih vrst letal. Celoten program predstavlja najbolj drag projekt v zgodovini ameriškega obrambnega ministrstva, saj naj bi izdelava vseh letal stala že več kot 406 milijard dolarjev za okoli 2457 letal – kar je zaradi visoke cene že triodstotno zmanjšanje glede na načrtovano število letal. Po letalih F-35A naj bi v podjetju leta 2018 in 2019 pričeli izdelovati tudi letala z oznako F-35C.

Ameriški senator John McCain je že v preteklosti projekt izdelave letal F-35 označil kot "škandal in tragedijo glede na ceno, datume izdelave in zmogljivosti", saj so v okviru tega programa doslej izdelali le 179 od predvidenih 1013 letal. Izdelava te vrste letala ima zelo dolgo in nesrečno zgodovino, ki so jo obremenili vse višji stroški in spremembe v projektu. Glede na to, da je cena letala že presegla 400 milijard dolarjev to namreč pomeni, da se je cena letal med projektom celo podvojila. John McCain, republikanec iz Arizone, ki ima tudi sam vojaške izkušnje iz vietnamske vojne in je zasedal visoke položaje v administraciji Georga Busha je projekt izdelave letal označil celo kot "sramotnega", saj bi moralo biti obljubljenih 1013 letal izdelanih že v letu 2016, samo 179 narejenih pa je seveda bistveno pod to številko.

Letalo zaradi svoje posebne konstrukcije, pri kateri lastno gorivo letalu služi kot »hladilnik« prav tako ne more poleteti, če je njegovo gorivo pretoplo. 

McCain je ob tem dejal, da omenjena zamuda pomeni, da bodo zadnja letala F-35 "izdelana leta 2040" in da glede na to, da tudi Kitajska in Rusija vlagata velika sredstva v razvoj sodobnih letal "ne more doumeti, kako naj bi ta strategija sploh imela kakšen smisel." Te komentarje je McCain izrekel ob vodenju senatnega odbora za oborožene sile prav v zvezi s projektom izdelave letal F-35.

Top nima računalniškega programa, škodi pa mu tudi pretoplo gorivo

Letalo se sooča tudi z celo vrsto tehničnih težav. Najmodernejše vojaško letalo na svetu ne bo moglo uporabljati svojega večcevnega topa vse do leta 2019, ko bo na voljo prvi računalniški program za njegovo uporabo. Tudi po pričetku uporabe še vsaj do leta 2019 ne bo moglo uporabljati svojega 25-milimetrskega topa. Razlog – šele leta 2019 bo namreč na voljo programska oprema za upravljanje s topom. Programski paket "Block 3F" je namreč naročen za leto 2019, čeprav ob vseh zamudah pri razvoju tega letala ni izključeno, da tudi pri tem naročilu ne bo prišlo do kakšne nove zamude.

Letalo zaradi svoje posebne konstrukcije, pri kateri lastno gorivo letalu služi kot "hladilnik" prav tako ne more poleteti, če je gorivo - pretoplo. Za letalo, ki naj bi bilo namenjeno delovanju v vseh vremenskih pogojih in pogosto tudi na zelo toplem Bližnjem vzhodu, je to seveda precej resen problem. Še bolj nenavadna pa je rešitev tega problema, kot so si jo zamislili oskrbniki letal - vozila z gorivom so namreč v nekaterih oporiščih namesto z maskirnimi, vojaškimi barvami, prebarvali z belo barvo in na ta način uspeli za nekaj usodnih stopinj zmanjšati temperaturo goriva. Vendar tudi to ni idealna rešitev, kajti belo "označena" vozila z gorivom so seveda zelo dobro vidna in so kot takšna zelo enostavna tarča za nasprotnika. Res pa je, da je vertikalen dvig in spust letala (dvigne in pristane lahko tudi navpično) zelo impresiven.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek