REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nerodno: najsodobnejša ameriška letalonosilka ne more spraviti streliva na krov, ker njenih 9 od 11 dvigal – ne deluje

Nerodno: najsodobnejša ameriška letalonosilka ne more spraviti streliva na krov, ker njenih 9 od 11 dvigal – ne delujeLetalonosilka Gerald Ford

Največja ameriška letalonosilka ima problem: kar 13 milijard dolarjev vredno plovilo, najdražje v zgodovini, so v preizkušanje ameriške vojske predali z »majhno napako« - samo dve od enajstih dvigal na ladji delujeta.

To pa pomeni, da ladja na krov ne more spraviti – streliva. Gre samo za še eno od večjih napak, ki so jo odkrili po izdelavi ladje.

Ameriška letalonosilka USS Gerald R. Ford je sicer prva iz novega razreda največjih letalonosilk, ki so jih kadarkoli zgradili.

Ima kar 100.000 ton izpodriva in bo nadomestila letalonosilke razreda Nimitz.

To pa pomeni, da ladja na krov ne more spraviti – streliva. Gre samo za še eno od večjih napak, ki so jo odkrili po izdelavi ladje.

Letalonosilka je sicer že 23 odstotkov dražja, kot je bilo načrtovano. Mornarica jo preizkuša že od leta 2017, vendar še vedno ni prestala »šokantnih testov«, s katerimi bi dokazala, da je pripravljena na boj in operativno uporabo.

Blomberg poroča, da bo letalonosilka sedaj morala skozi drage nadgradnje, da bi lahko usposobili njenih dodatnih 11 dvigal. Kot je povedala demokratska poslanka v predstavniškem domu Elaine Luria, ki je tudi članica odbora za oborožene sile, ladja »do tedaj ne bo v uporabi.«

Letalonosilka Gerald Ford Vir:RT

Nezadovoljen je tudi republikanski predsednik odbora Jim Inhofe, ki je zahteval zaslišanje viceadmirala Michael Gildaya, nominiranega s strani predsednika Donalda Trumpa za mesto poveljnika mornarice.

»Ladja je bila s strani mornarice sprejeta kot nepopolna in skoraj dve leti zatem, po 2,5 milijardah dolarjev sredstev, porabljenih preko predvidenega proračuna, devet od enajstih dvigal za orožje še vedno ne deluje, stroški pa še vedno naraščajo,« je dejal Inhofe in ravnanje mornarice ter njeno pomanjkanje načrtovanja označil kot »kriminalno.«

Inhofe je ravnanje ameriške mornarice ter njeno pomanjkanje načrtovanja označil kot 'kriminalno.' 

»Nepremična dvigala« so le ena izmed številnih težav, s katerimi se sooča letalonosilka USS Gerald R. Ford.

Poročilo Pentagona, objavljeno leta 2017, je razkrilo, da so katapulti, mehanizem za zaviranje letal in radarski sistemi vsi »slabe ali neznane zanesljivosti«.

Mehanizem za zaviranje – ki služi za »ulov« in hitro upočasnitev pristajajočega letala - naj bi zdržala 16.500 pristankov pred odpovedjo. V resnici pa jih lahko prenese – zgolj 19, preden se ustavi.

Po poročilu to daje mehanizmu za zaviranje 0,2-odstotno možnost, da brez zastoja preživi samo en dan v boju.

Letalonosilka Gerald Ford med izdelavo Vir:RT

Podobno je z dvigali. Za razliko od prejšnjih dvigal, ki so jih poganjale jeklene vrvi, nova dvigala premikajo magneti, vendar nova tehnologija povzroča težave.

Nova dvigala naj bi bila sicer hitrejša od starih. Dvignejo lahko okoli 12 ton teže v minuti na višino okoli 50 metrov, prejšnja pa so uspela dvigniti okoli pet ton na minuto na okoli 30 metrov višine. Nova so torej preko 30 odstotkov hitrejša, za toliko pa bi se lahko povečalo tudi število vzletov letal s krova letalonsilke – če bi dvigala delovala.

Če zadeva ne bo rešena, bo mornarica dobila dve neuporabni letalonosilki – in račun za preko 24 milijard dolarjev.

Pri tem ladja ni kompatibilna niti z najnovejšimi »nevidnimi« ameriškimi letali F-35, ki imajo prav tako druge težave.

Dejansko nobena ameriška letalonosilka od 11-tih, ki jih ZDA imajo, razen letalonosilke USS Abraham Lincoln (razreda Nimitz), na svojem krovu ne more sprejeti letala F-35. Da bi bile ladje kompatibilne z novimi letali so potrebne velike nadgradnje. To velja celo za letalonosilke razreda Ford.

Ladjo so v nepopolnem stanju predali mornarici predvsem zaradi »proračunskih težav«, saj so omejitve proračunske porabe prisilile izdelovalce, da so ladjo predali v nepopolnem stanju, pri čemer so želeli te težave rešiti pozneje.

Nekateri člani predstavniškega doma poskušajo sedaj preprečiti, da bi se zgodba ponovila tudi z naslednjo letalonosilko iz razreda Ford – letalonosilko USS John F. Kennedy, ki se sooča z enakimi problemi in bi morala biti mornarici predana leta 2022. Če zadeva ne bo rešena, bo mornarica dobila dve neuporabni letalonosilki – in račun za preko 24 milijard dolarjev.

Kar pa ne bo slabo za Huntington Ingalls Industries, podjetje v lasti giganta Northrop Grumman, ki izdeluje letalonosilke.  Ob dveh že naročenih letalonosilkah, ki sta že v izdelavi, je namreč mornarica naročila še dve enaki letalonosilki.

Delite članek