REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najnovejša, 4,2 milijarde dolarjev vredna britanska letalonosilka ima luknjo

Najnovejša, 4,2 milijarde dolarjev vredna britanska letalonosilka ima luknjoLetalonosilka Kraljica Elizabeta

Letalonosilka kraljevske britanske mornarice, z izpodrivom 65 000 ton, ki sliši na ime Kraljica Elizabeta (HMS Queen Elizabeth) je trenutno zasidrana v britanskem pristanišču v Portsmuthu, kjer na njej opravljajo vzdrževalna dela. Gre za največje in najdražje plovilo britanske mornarice. Uradno so jo v mornarico sprejeli šele pred dvema tednoma, vendar se je že znašla na svojem prvem popravilu, saj ima – luknjo. In zato potrebuje nujna popravila, kot je potrdilo tudi britansko ministrstvo za obrambo.

»Gre za načrtovano popravilo, ki se izvaja medtem ko je v pristanišču Portsmouth. To ji ne preprečuje ponovne plovbe, zato program poskusnih plovb na morju ne bo okrnjen,« je dejal tiskovni predstavnik britanske mornarice.

Popravilo bi lahko stalo več milijonov funtov

Vendar je časnik Sun poročal, da napaka ni tako nepomembna, saj 280 – metrska ladja skozi luknjo v trupu ladje dobiva okoli 200 litrov vode na uro. Krivo naj bi bilo menda »tesnilo gredi«. Popravilo bi lahko stalo »več milijonov funtov.« Vir iz obrambnega ministrstva je tudi potrdil, da se je mornarica ob prevzemu ladje, katere izgradnja je trajala osem let, zavedala napake in da bodo podjetja, ki so jo gradila, morala poravnati račun za popravilo.

Ladjo sicer gradi »Zveza za letalonosilke«, konzorcij podjetij, v katerem so britansko podjetje BAE Systems in Babcock ter hčerinsko podjetje francoskega podjetja Thales. Skupaj s sestrsko letalonosilko HMS Prince of Wales naj bi obe ladji britanske davkoplačevalce v osmih letih izgradnje stali 6,8 milijard funtov. To je petnajstkrat več, kot je kraljica, po kateri je dobila ime, in vsa njena družina v dobila v teh osmih letih. Kraljeva družina je namreč državo v tem času stala okoli 400 milijonov funtov.

Kraljica Elizabeta

Na mesec in pol dolgo poskusno plovbo je zaplula s sedemsto mornarji, prostora pa ima za 1600-člansko posadko. Njena najvišja hitrost je 28 vozlov (48 kilometrov na uro), glavna oborožitev pa so letala, ki jih bo dobila šele leta 2021, ko naj bi bilo na krovu ladje od 36 do 40 lovcev.

»Voda pronica v vsako ladjo. Zato pa imajo ladje tudi črpalke. Tudi ko dobite nov avto ni vse popolno, morate ga poslati nazaj v delavnico, da popravijo še kakšno stvar. In točno za to gre v tem primeru,« je Chris Parry, nekdanji višji častnik britanske mornarice opravičil napako proizvajalcev za britansko televizijo Sky News.

Vendar je težav s to ladjo očitno še več. Pred časom so novinarji odkrili, da ima letalonosilka na računalnikih nameščen zastarel in virusom podložen Microsoftov računalniški sistem Windows XP, v četrtek pa je parlamentarni obrambni odbor obravnaval tudi nabavo ameriških letal F-35, ki jih izdeluje ameriški Lockheed Martin, ki naj bi vzletala tudi s krova letalonosilke kraljica Elizabeta.

Odbor je zapisal, da je v zvezi z nabavo te opreme prisotna »nesprejemljivo pomanjkanje transparentnosti« ter da Ministrstvo za obrambo ni podalo nujnih podatkov o popolnih stroških vsakega od letal, ob tem pa bi po oceni enega od britanskih časnikov ta letala lahko stala 155 milijonov funtov. Ne vsa skupaj – pač pa 155 funtov vsako od njih.

 

Delite članek