REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najmodernejša britanska letalonosilka uporablja zastarele Windowse XP

Najmodernejša britanska letalonosilka uporablja zastarele Windowse XPHMS Queen Elizabeth

 

Ponos britanske mornarice, največja britanska letalonosilka HMS Queen Elizabeth je pravkar izplula iz ladjedelnice Rosyth Dockyard na Škotskem in se odpravila proti Severnemu morju na prvo poskusno vožnjo. Njeno pot menda zelo pozorno spremljajo tudi tuji, predvsem ruski obveščevalci.

Pred prvim izplutjem pa so si notranjost ladje lahko ogledali tudi novinarji. Po poročanju britanskega Telegrapaha so zelo presenečeni novinarji na krovu letalonosilke lahko ugotovili, da ima ladja nameščene tudi računalnike, na katerih teče že zelo zastarel program Microsoft Windows XP.

Ne gre le za to, da je program zastarel (za Windowsi XP je Microsoft izdelal še Windowse 7 ter Windowse 10) pač pa je največji problem v tem, ker Microsoft za Windowse XP že od leta 2001 ne zagotavlja več stalne podpore oziroma "varnostnih popravkov" za napake v sistemu, ki jih sproti odkrivajo hekerji in uporabniki, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta operacijski sistem na najmodernejši britanski ladji podvržen tudi hekerskim napadom.

"Če so Windowsi XP v operativni uporabi, je to izjemno tvegano," je dejal Alan Woodward, profesor računalništva na Univerzi Surrey.

"Če so Windowsi XP v operativni uporabi, je to izjemno tvegano," je dejal Alan Woodward, profesor računalništva na Univerzi Surrey. Ta operacijski sistem na podlagi (zgrešenega) pregovora, "če ni pokvarjeno, ne popravljaj" po oceni Petra Tsaia, informacijskega analitika mreže Spiceworks, sicer še zmeraj uporablja večje število predvsem majhnih podjetij. Vendar je nenavadno, da je ta zastarel računalniški sistem nameščen tudi na najbolj moderni britanski ladji z izpodrivom 65.000 ton, ki bo britanske davkoplačevalce stala najmanj 3,5 milijarde funtov (4,5 milijarde dolarjev).

Omenjeni operacijski sistem namreč v Veliki Britaniji ni uspel zaščititi niti zdravstvenega sistema NHS, ki ga je maja letos prizadel napad virusa WannaCry. Isti računalniški virus je prizadel še 300.000 računalnikov v 150 državah sveta. V britanskem ministrstvu za obrambo so kljub temu zatrdili, da računalniki na jedrskih plovilih "ne potrebujejo obnovljenega operacijskega sistema", ker so ladje in podmornice na morju "izolirane" in zato ni velike verjetnosti, da bi bile žrtve napadov z virusi.

Te informacije pa so se verjetno zelo razveselili tudi vohuni, ki po poročanju britanskih medijev pozorno spremljajo izplutje ponosa britanske mornarice.

Delite članek