REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zverina vzhodnega morja: tako je videti, ko se prva kitajska letalonosilka poda v akcijo

Zverina vzhodnega morja: tako je videti, ko se prva kitajska letalonosilka poda v akcijoNova kitajska pridobitev, vir: screenshot YouTube
Kitajska je priredila posebno pomorsko vojaško parado z mimohodom svojih najsodobnejših plovil.

Kitajska letalonosilka, prva v celoti domače proizvodnje, je popolnoma operativna in pripravljena na akcijo, je sporočila kitajska državna televizija in ob tej novici objavila videoposnetek svojega novega »velikana«.

Letalonosilka Liaoning temelji na zasnovi nekdanje sovjetske razreda Kuznetsov s krovom za vzlet podobnemu smučarski skakalnici in konvencionalno parno turbino na nafto.

Tako je Kitajska naposled dopolnila in modernizirala svojo vojaško floto, za katero ji ameriški tisk že priznava, da je s svojimi ladjami in izstrelki pripravljena »izzvati mornarico ZDA na Pacifiku.«

Toda ne le na bližnjih oceanih, ker je Liaoning zmožna pripluti in se udejstvovati tudi po širnih morjih, vse do - Afrike ...

Liaoning, nova kitajska zverina

Zanimivo je, da je Peking svojo novo zverino kupil že leta 2012 od Ukrajine kot nedokončano ladjo, nato pa plovilo popolnoma prenovil.

Posadka na krovu letalonosilke Liaoning šteje več kot 1000 ljudi. Dolga je čez 300 metrov in 70 metrov široka.

Vojaški analitiki so bili zelo presenečeni nad hitrostjo, s katero je Kitajska domnevno uspešno posnemala sovjetsko zasnovo in svojo novo letalonosilko nadgradila z domačo tehnologijo.

Kitajska ima sicer po številu ladij največjo mornarico na svetu, čeprav po tehnologiji in po bojnimi zmogljivostmi še nekoliko zaostaja za Združenimi državami Amerike.

Kitajska državna televizija CGTN je sporočila, da je Liaoning kot prva letalonosilka na Kitajskem sodelovala na praznovanjih 23. aprila letos ob 70. obletnici ustanovitve mornarice Ljudske osvobodilne armade (PLAN).

Kitajska pa naj bi imela v pripravi že nove letalonosilke, ki bodo najverjetneje opremljene tudi s posebnimi katapulti, podobnimi tistim, ki jih imajo ameriške letalonosilke.

Vojaški analitik Yang Zhao je za televizijsko postajo CGTN domačemu in tujem občinstvu zelo nazorno predstavil ladjo, ki je nase priklenila veliko pozornosti.

Videoposnetek o zmogljivostih kitajske letalonosilke si lahko pogledate spodaj.

Delite članek