REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan »ne more več slediti« Trumpovim tvitom

Erdogan »ne more več slediti« Trumpovim tvitomTrump in Erdogan - telefonski pogovor

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan očitno ne more več slediti hitrim spremembam nestanovitne ameriške zunanje politike.

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč najprej dal »zeleno luč« za intervencijo Turčije v Siriji, po ostrih kritikah te odločitve pa je Ankari zagrozil s hudimi sankcijami.  

»Če vržemo pogled na objave gospoda Trumpa, potem jim ne moremo več slediti,« je Erdogan dejal turškim novinarjem na letalu, s katerim se je vračal iz Bakuja.

Turčija je namreč prejšnji teden začela z operacijo proti kurdskim silam v severni Siriji.

Le-te so v bojih s pripadniki Islamske države izgubile okoli 11.000 svojih borcev, umik ameriških sil pa so tudi v ZDA mnogi kritizirali kot izdajo zaveznikov, ki bo imela resne mednarodne posledice.

Donald Trump tvita

Zaradi pritiskov medijev in politikov doma je Donald Trump pozneje objavil vrsto med seboj zoperstavljenih tvitov.

Po eni strani je po umiku okoli 1000 ameriških vojakov trdil, da ZDA nimajo »nobenega interesa v boju Kurdov s turškimi silami«, hkrati pa je trdil, da bo Turčiji uvedel sankcije.

Erdogan Trumpu: Vi ste od časa do časa zelo jezni na medije. Sedaj ste pod njihovim vplivom. Ne poslušajte jih, vi ste močan voditelj.

V enem od kontroverznih tvitov je Trump zapisal: »Velike sankcije prihajajo! Ali ljudje res mislijo, da naj gremo v vojno z članico zveze NATO - Turčijo? Vojne, ki se nikoli ne končajo se bodo končale!«

Med pogovorom s turškimi novinarji pa je Erdogan povedal tudi anekdoto iz svojega pogovora s predsednikom ZDA.

To je seveda nenavadno, ker so takšni pogovori praviloma zaupni.

Toda, ker je tudi Trump z objavo svojega pogovora z ukrajinskim predsednikom Zelenskim (zaradi česar ga sedaj morda čaka »impeachment«) razkril prav vse, o čemer se je pogovarjal z njim, se je očitno tudi Erdogan počutil nekoliko bolj svobodnega pri razkrivanju podrobnosti iz svojega nedavnega pogovora s Trumpom, ki je potekal 6. oktobra letos.

»Rekel sem Trumpu: 'Vi ste od časa do časa zelo jezni na medije. Sedaj ste pod njihovim vplivom. Ne poslušajte jih, vi ste močan voditelj. To ni primerno za močnega voditelja,'« je dejal Erdogan, kot poroča turški časnik Yeni Safak.

Delite članek