REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan grozi: »Hej Evropa, zbudi se! Poslal vam bom 3,6 milijona beguncev!«

Erdogan grozi: »Hej Evropa, zbudi se! Poslal vam bom 3,6 milijona beguncev!«Tayyip Erdogan

Turčija je v sredo popoldne z letalskimi napadi začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije, od koder so se pred tem umaknili ameriški vojaki.

Pozno zvečer je začela še kopensko ofenzivo. Številne države so se ostro odzvale na ofenzivo. Kritizirala jo je tudi EU.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je Evropsko unijo v svojem odgovoru posvaril, da bo več milijonov beguncev in migrantov poslal v Evropo, če bo kritizirala turško operacijo proti Kurdom na severu Sirije.

Če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov. 

Turčija se je z dogovorom z EU leta 2016 zavezala, da bo beguncem preprečevala odhod v Evropo v zameno za šest milijard evrov pomoči in potovanja brez vizumov v EU za Turke.

Erdogan Bruslju očita, da ne izpolnjuje svojih zavez, v zadnjem času pa je že zagrozil, da bo odprl vrata in beguncem omogočil odhod v Evropo.

 »Hej, EU, zbudi se. Ponovil bom: če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov,« je dejal v turškem parlamentu.

»Nikoli niste bili iskreni. Pravite, da boste zadržali tri milijarde evrov. Ste kdaj držali kakšno obljubo, ki ste nam jo dali? Ne!« je poudaril.

Turčija - invazija

Povedal je še, da so danes »nevtralizirali 109 teroristov«.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sicer Ankaro pozval, naj nemudoma ustavi vojaško operacijo na severu Sirije in ji posredno zagrozil z ustavitvijo plačil EU, ki jih Turčija trenutno prejema za sprejem sirskih beguncev.

Erdogan je bil kritičen tudi do ZDA, Egipta in Savdske Arabije, kjer so prav tako kritizirali ofenzivo.

Iran, ki velja za zaveznika Sirije, je danes Turčijo pozval, naj takoj ustavi operacijo in umakne svoje sile s sirskega ozemlja.

Tudi Slovenija je Turčijo pozvala k prenehanju enostranske vojaške operacije na severovzhodu Sirije.

Tudi Slovenija je Turčijo pozvala k prenehanju enostranske vojaške operacije na severovzhodu Sirije, k zaščiti civilistov in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi operacije.

Rusija pa se je zavzela za dialog med Turčijo in Sirijo o kurdskih silah na severovzhodu Sirije.

Dodali so, da je bilo reševanje tega vprašanja »oteženo zaradi dejanj ZDA in koalicije«.

Turčija želi vzpostaviti varno območje, kamor bi naselila begunce iz Sirije – vendar na področju, kjer so doslej živeli pretežno Kurdi.

Begunci, ki bi jih želela naseliti Turčija bi tako na tem področju izrinili Kurde in jih na nek način odmaknili od meje s Turčijo.

Tega pa si Kurdi, ki že desetletja zaman čakajo na svojo državo ali vsaj večjo avtonomijo - ne želijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek