REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranska revolucionarna garda z raketami napadla kurdske upornike v Iraku

Iranska revolucionarna garda z raketami napadla kurdske upornike v IrakuZaplenjene iranske rakete M-302 z ladje leta 2014, v rokah Izraela Vir:Pixell

Iranska revolucionarna garda je danes potrdila, da je v soboto izvedla raketni napad na kurdske upornike na severu Iraka. Kot so sporočili, so izstrelili sedem raket zemlja-zemlja, v napadu pa so sodelovala tudi brezpilotna letala. Ubitih je bilo najmanj 11 pripadnikov Kurdske demokratične stranke Irana.

Pripadniki Kurdske demokratične stranke Irana, ki jo uradni Teheran uvršča med teroristične organizacije, so se v zadnjem času večkrat spopadli s silami revolucionarne garde v krajih Marivan in Kamjaran v iranskem delu Kurdistana.

Revolucionarna garda je z raketami katjuša napadla sedež stranke v kraju Kojsindžak

Revolucionarna garda je z raketami katjuša napadla sedež stranke v kraju Kojsindžak, približno 60 kilometrov vzhodno od Erbila, glavnega mesta iraškega dela Kurdistana. V času napada se je tam sestalo vodstvo stranke. Generalni sekretar in njegov predhodnik sta bila pri tem poškodovana.

V bolnišnici v Kojsindžaku so potrdili, da je bilo v napadu ubitih 11 pripadnikov Kurdske demokratične stranke Irana, 30 pa je bilo ranjenih.

Kurdska demokratična stranka Irana je najstarejše kurdsko gibanje v islamski republiki. Teheran je v preteklosti likvidiral več njenih voditeljev.