REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Edward Snowden: Izraelski vohunski program uporabljen za nadzor in pripravo likvidacije Hašodžija

Edward Snowden: Izraelski vohunski program uporabljen za nadzor in pripravo likvidacije HašodžijaHašodži - telefon

Žvižgač Edward Snowden je ob pogovoru o uboju Džamala Hašodžija preko video povezave opozoril na dejstvo, da so savdske oblasti s pomočjo izraelskega vohunskega programa nadzorovale Džamala Hašodžija, še preden so ga ubili (zadavili, razrezali in raztopili v kislini) v konzulatu v Istanbulu.

Znanemu kritiku in njegovemu prijatelju Omarju Abdulazizu so namreč vdrli v telefon in mu namestili izraelski vohunski program. Abduulaziz pa je s Hašodžijem delal na vrsti projektov. Med drugim o kratkometražnem filmu o človekovih pravicah in na pobudi, da se organizira »online armada« znotraj Savdske Arabije.

iPhone

Snowden, ki je leta 2013 razkril tajne podatke NSA in drugih ameriških agencij živi kot politični begunec v Rusiji, svoje videnje zadeve pa je posredoval na konferenco v Tel Aviv kar preko video povezave. Po podatkih Snowdena je izraelsko vohunsko podjetje NSO Group – ki prodaja sofisticirana hekerska orodja vladam, vojskam in obveščevalnim agencijam – pri nadzoru Hašodžija uporabilo njihov program.

Program Pegasus uporabljajo tudi za nadzor disidentov.

Podjetje namreč izdeluje »hekerska« orodja za vdore v iPhone, kar je podjetje Apple prisililo v izdajo kritičnih popravkov programske opreme že leta 2016. Program Pegasus omenjenega podjetja namreč hekerjem omogoča dostop do sporočil, slik, mikrofona in kamere telefonov. Uporabljajo ga tudi za nadzor disidentov.

Snowden se je tudi vprašal, kako se je vse začelo. Namreč, »kako so savdske oblasti vedele za načrte in namere Hašodžija in kako so vedele, da je nekdo, zoper katerega morajo ukrepati, ki je bil vreden tveganja?« se je vprašal Edward Snowden.

In njegov odgovor je, da so vohunski program namestili na telefon njegovega tesnega sodelavca. To so namreč ugotovili pri organizaciji Citizen Lab, je povedal Snowden. Abdulaziz sicer živi v Kanadi, kjer je zaprosil za azil, ker ga je strah represije savdskih oblasti. Po poročilih Citizen Laba pa se je njegov telefon inficiral, ko je stisnil na povezavo, ki naj bi bila od podjetja DHL. Da je s tem telefon«odprl« za savdsko državo in njene represivne organe, ni vedel, dokler ga o tem niso obvestili v Citizen Labu.

To ni industrija za kibernetsko varnost, to je kibernetsko nevarna industrija

»Savdci so imeli vse. Videli so sporočila, ki sva si jih izmenjala. Poslušali so najine pogovore,« je dejal Abdulaziz.  Savdske oblasti so ga poskusile prisiliti v molk, toda za zdaj neuspešno. Vendar ne more priti v stik s svojimi domačimi. »Vdrli so v moj telefon, zaprli moje brate in morda ubili mojega prijatelja. Vendar me to ne bo ustavilo,« je prejšnji mesec dejal za Post.

V svojem nastopu preko video povezave je Edward Snowden podjetje NSO Group opisal kot »najslabše od naslabšega«, kajti prodajajo »te roparske pripomočke, ki jih aktivno uporabljajo za kršitev človekovih pravic disidentov, opozicijskih osebnosti, aktivistov in podobno, vse to pa za račun nekaterih zelo slabih igralcev,« je dejal Edward Snowden. »To ni industrija za kibernetsko varnost, to je kibernetsko nevarna industrija,« je še opozoril.

Delite članek