REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija delila zvočne posnetke glede umora Hašodžija z drugimi državami

Turčija delila zvočne posnetke glede umora Hašodžija z drugimi državamiDžamal Hašodži | VIR: Youtube

Turčija je s Savdsko Arabijo in drugimi državami delila zvočne posnetke, povezane z umorom savdskega novinarja Džamala Hašodžija, je danes sporočila Ankara in s tem prvič uradno potrdila njihov obstoj. Posmrtnih ostankov 2. oktobra ubitega novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu sicer še vedno niso našli.

"Posnetke smo dali Savdski Arabiji, dali smo jih Washingtonu, Nemcem, Francozom in Angležem," je danes pred kamerami dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. "Poslušali so pogovore, ki so tukaj potekali. Vedo," je dejal. Dodal je, da ob posnetkih omenjenim državam niso posredovali nobenih pisnih dokumentov.

Nekateri turški predstavniki so kmalu po izginotju savdskega novinarja trdili, da imajo zvočni posnetek umora in da so ga delili z direktorico ameriške obveščevalne agencije Cia Gino Haspel.

Nekateri turški predstavniki so kmalu po izginotju savdskega novinarja trdili, da imajo zvočni posnetek umora in da so ga delili z direktorico ameriške obveščevalne agencije Cia Gino Haspel. Obstoj tovrstnih posnetkov Ankara doslej ni uradno potrdila.

Preiskovalci posmrtnih ostankov Hašodžijevega trupla več kot mesec dni po njegovem umoru še niso našli. O tem, kaj se je zgodilo z njim, obstaja več različic, turške oblasti pa v najnovejši trdijo, da so ga Savdijci razgradili v kislini.

Med preiskavo so na savdskem konzulatu v Istanbulu vzeli vzorce tudi iz odtoka. Rezultati so pokazali sledi kisline, zato preiskovalci verjamejo, da so morilci novinarjeve utekočinjene posmrtne ostanke odlili kar v odtok, danes poročajo turški mediji.

Kritik savdskih oblasti, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA, je izginil, ko je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje, ko je tudi aretiral 18 osumljenih.

Turški predsednik Erdogan je odgovornost za umor novinarja pripisal "najvišjemu sloju" savdske vlade, nekateri uradniki pa trdijo, da naj bi njegov umor naročil kar savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman. Ta je Hašodžija v začetku meseca označil za nevarnega islamista, ki naj bi bil član Muslimanske bratovščine.

Delite članek