REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan zatrdil, da je za umorom Hašodžija najvišji državni vrh Saudove Arabije

Erdogan zatrdil, da je za umorom Hašodžija najvišji državni vrh Saudove ArabijeDžamal Hašodži in Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan meni, da so najvišji saudski državni uradniki ukazali umor oporečnika Džamala Hašodžija. Njegova smrt, predvsem pa okoliščine glede tega so izpodbudile množične svetovne odzive ogorčenje.
Eden izmed višjih svetovalcev Erdogana je tudi izjavil, da so truplo saudvskega novinarja sprva razkosali, nato pa naj bi ga popolnoma uničili s pomočjo kisline.

V petek je Washington Post objavil članek Erdogana, v katerem je zapisal, da so »na najvišji ravni saudvske vlade« ukazali umor svojega državljana.

V petek je Washington Post objavil članek Erdogana, v katerem je zapisal, da so »na najvišji ravni saudvske vlade« ukazali umor svojega državljana. Skupina morilcev je tako sledila ukazu in načrtu za umor, ki se je zgodil v prostorih konzulata v turškem Istanbulu.
Erdogan je še obljubil, da bo Turčija nadaljevala s preiskavo tega zločina in hkrati pozval Saudovo Arabijo, da naj razkrije odločevalce v tem umoru.
Medtem ko je Saudova Arabija sprva odločno zavračala odgovornost za njegovo kruto smrt in onečaščenje trupla, je velik svetovni pritisk in ogorčenje kmalu prisilil, da so odgovornost pripisali nekaterim lastnim uradnikom oz. varnostnim osebam, ki so delovali izven uradnih navodil.
Turški predsednik se je v članku spraševal, »kdo je dal ukaz, da se ubije to nežno dušo? Na žalost, saudove oblasti nočejo odgovoriti na ta vprašanja.« Hkrati je prepričan, da kralj Salman ni kriv. Dalje je Erdogan še zapisal, da Turčija zaenkrat še ni našla trupla kot tudi identificirala lokalnega kolaboranta. Zagrozil je tudi s hudimi posledicami, če bi katerakoli država poskušala narediti kaj podobnega v bodoče na ozemlju Turčije, ki je tudi članica Nata.

Zagrozil je tudi s hudimi posledicami, če bi katerakoli država poskušala narediti kaj podobnega v bodoče na ozemlju Turčije, ki je tudi članica Nata.

V petek se je prvič javno glede tega incidenta oglasil tudi izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu: »Kar se je zgodilo v istanbulskem konzulatu, je strašno in bi bilo potrebno čim hitreje ukrepati. A hkrati  je poudaril, da Saudova Arabija mora ostati varna, saj igra pomembno vlogo v regionalni in strateški varnosti, še poroča nemški DW .

Delite članek