REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdski morilci po umoru novinarja uporabili dvojnika v Hašodžijevi obleki, da bi prevarali preiskovalce

Savdski morilci po umoru novinarja uporabili dvojnika v Hašodžijevi obleki, da bi prevarali preiskovalceDžamal Hašodži in Donald Trump

Umor Džamala Hašodžija je bil »načrtovan z nasiljem«, hkrati pa so ga že vnaprej poskusili tudi prikriti , je dejal tiskovni predstavnik stranke vladajoče turške AKP Omer Celik.  Po njegovih besedah je še vedno mogoče, da se »storilci privedejo pred roko pravice.«

Celik je spregovoril nekaj ur zatem, ko je CNN  objavil slike »telesnega dvojnika«, oziroma osebe, oblečene v iste obleke, kot jih je imel Džamal Hašodži, kako že po trenutku smrti Hašodžija zapusti savdski konzulat.

S slikami "lažnega Hašodžija', kako zapušča konzulat, bi savdske oblasti seveda lahko imele 'dokaz', da je Hašodži zapustil konzulat živ in zdrav

Šlo je za enega od 15-tih operativcev, ki so najverjetneje ubili Džamala Hašodžija. Očitno je oblekel njegove obleke in odšel iz konzulata skozi zadnja vrata ter se takšen »pokazal« kameram. Na ta način bi savdske oblasti seveda lahko imele »dokaz«, da je Hašodži zapustil konzulat živ in zdrav.

Točno to so sprva trdili veleposlanik te države v ZDA, sicer brat Muhameda bin Salmana in drugi visoki savdijski oblastniki in uradniki. Eden od visokih turških uradnikov je policistom povedal, da je Hašodžijeve obleke že po njegovi smrti nosil Mustafa Al-Madani. Kamere so ga ujele, kako je odšel v modro mošejo, nato v kopališče, kjer se je preoblekel in nato odšel na večerjo s prijatelji.

Dvojnik Hašodžija

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je v nedeljo izjavil, da je bila smrt novinarja Džamala Hašodžija grozna napaka, ki se je zgodila v "malopridni operaciji". V eni izmed doslej najbolj neposrednih izjav je Džubeir dejal tudi, da je bil novinar umorjen. Savdska kraljeva družina je medtem Hašodžijevi družini izrazila sožalje.

Do savdskih oblasti kritični novinar Hašodži je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo poroko, od tam pa se ni nikoli več vrnil.

Rijad je v zvezi z njegovo smrtjo doslej podajal različne izjave, zaradi česar se je znašel pod mednarodnim pritiskom, naj dogajanje 2. oktobra vendarle pojasni. Da je Hašodži mrtev, so v Rijadu prvič priznali šele v petek, pri tem pa dodali, da je umrl v pretepu.

Recep Tayyip Erdogan: Turčija bo predstavila "golo resnico" o Hašodžijevi smrti

Ankara na drugi strani že dalj časa trdi, da so savdskega novinarja na konzulatu umorili savdski agentje, in pravi, da ima za te trditve tudi dokaze. Turčija bo po besedah predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v torek predstavila "golo resnico" o Hašodžijevi smrti.

Vodja savdske diplomacije je v nedeljo za ameriško televizijo Fox News dejal, da bo njegova vlada kaznovala krivce za Hašodžijev umor. Pri tem je zanikal, da bi savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, vedel oz. naročil novinarjev umor.

Vhod v savdijski konzulat v Istanbulu Vir:CNN

"Odločeni smo priti do dejstev in kaznovati tiste, ki so odgovorni za umor," je dejal Džubeir. "Posamezniki, ki so to storili, so to storili izven svojih pristojnosti. Očitno je prišlo do grozne napake in kar je zapletlo to napako so bili poskusi, da se jo zakrije. To je nesprejemljivo v vsakršni vladi," je dodal.

"Niti višje vodstvo naše obveščevalne službe ni vedelo za to," je v zvezi s smrtjo Hašodžija še povedal Džubeir in dogajanje 2. oktobra označil za malopridno operacijo. Ponovil je, da Rijad ne ve, kje je Hašodžijevo truplo, povzema britanski BBC.

Savdske oblasti so po lastnih navedbah v zvezi s Hašodžijevo smrtjo aretirale 18 ljudi, odstavile dva prestolonaslednikova sodelavca in oblikovale komisijo pod vodstvom Mohameda bin Salmana, ki bo reformirala obveščevalno agencijo.

Džamal Hašodži

Prestolonaslednik in kralj sta v telefonskem klicu v nedeljo izrazila sožalje Hašodžijevemu sinu Salahu, je poročala savdska tiskovna agencija. Salah Hašodži živi v Savdski Arabiji. Po poročanju časnika Wall Street Jorunala so mu savdske oblasti prepovedale oditi iz države oz. obiskati očeta, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA.

Hašodžijevi zaročenki Hatice Cengiz, ki je ob novinarjevem izginotju sprožila preplah, potem ko ga je več ur čakala pred konzulatom, so medtem v Turčiji dodelili 24-urno policijsko zaščito.

Ankara je medtem poglobila preiskavo smrti kritika savdskih oblasti. Turško tožilstvo je danes že zaslišalo pet turških uslužbencev savdskega konzulata v Istanbulu. Še dvajset prič dogodka pa bodo, med njimi so tako Turki kot tujci.

Še vedno pa ostaja nejasno, kako se bo odzval ameriški predsednik Donald Trump. Večkrat je sicer napovedal "hude posledice", toda po drugi strani že trdi, da savdskim pojasnilom verjame in se mu zdijo "kredibilna." Marsikaj bo očitno odvisno od posledic razkritja vseh podatkov s strani turške policije, kar naj bi se zgodilo jutri.

 

Delite članek