REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdski agenti v Turčiji zabrisali sledi umora odpadniškega novinarja Hašodžija

Savdski agenti v Turčiji zabrisali sledi umora odpadniškega novinarja HašodžijaVir: Politico

Savdska Arabija je v Turčijo napotila svoje agente, da bi zabrisali sledi umora novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Carigradu, danes poroča turški dnevnik Sabah. Kot piše časnik, ki se sklicuje na zaupne vire, je v Carigrad devet dni po izginotju novinarja prispelo 11 savdskih strokovnjakov, med njimi kemik in toksikolog.

Kritik savdskih oblasti je izginil pred mesecem dni, 2. oktobra na savdskem konzulatu v Carigradu in kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen.

Hašodžijeva sinova pa sta v prvem intervjuju po očetovi smrti pozvala Rijad k vrnitvi trupla, da bi se lahko dostojno poslovili od očeta. Salah in Abdulah Hašodži sta v pogovoru za ameriško televizijo CNN svojega očeta označila za pogumnega in radodarnega ter med drugim dejala, da sta po izginotju več tednov trpela zaradi negotovosti.

Kritik savdskih oblasti je izginil pred mesecem dni, 2. oktobra na savdskem konzulatu v Carigradu in kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje, ko je tudi aretiral 18 osumljenih.

Hašodžijevega trupla kljub prizadevanjem turških oblasti še niso našli. Svetovalec turškega predsednika Yasin Aktay je za turški časnik Hürriyet pred dnevi dejal, da so novinarjevo truplo razgradili v kislini.

Hašodžijeva sin in brat pri narocnikih umora
Hašodžijeva sin in brat pri naročnikih umora.

Časnik Sabah danes piše, da so savdski strokovnjaki v Carigrad prispeli 11. oktobra, kemik in toksikolog pa sta od 12. oktobra redno en teden prihajala na konzulat in v bližnjo rezidenco konzula. Moška sta se predstavljala kot del ekipe za preiskavo umora, Turčijo pa sta zapustila 20. oktobra. Po pisanju časnika je bila njuna naloga, da izbrišeta vse sledi umora.

Turške oblasti so stavbo konzulata prvič preiskale v noči s 15. na 16. oktober, rezidenco konzula pa 17. oktobra.

Delite članek