REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Danes Madžarska, jutri Slovenija? Zaradi cenzure protestno dalo odpovedi več kot 80 madžarskih novinarjev in urednikov

Danes Madžarska, jutri Slovenija? Zaradi cenzure protestno dalo odpovedi več kot 80 madžarskih novinarjev in urednikovPrizori iz odstopljenega uredništva Index.hu Vir: Twitter

Na spletu so se pojavili prizori dramatičnega poslavljanja novinarjev in urednikov, ki so v znak podpore odstavljenemu uredniku v madžarskem portalu Index.hu - nato drug za drugim odstopali s svojih uredniških mest in podali odpovedi.

Po odstavitvi odgovornega urednika največjega madžarskega novičarskega spletnega portala Index.hu Szabolcsa Dulla so včeraj namreč odstopili trije vodilni uredniki.

Dulla so odpustili sredi tedna po pritisku lastnikov iz krogov vladajoče madžarske stranke Fidesz.

Pri fundaciji MFA so odločitev utemeljili, da je Dull s svojim ravnanjem oslabil finančni položaj portala na trgu.

Odstavitev odgovornega urednika je jasno vpletanje v sestavo zaposlenih in nanjo ne moremo gledati drugače kot na očiten poskus pritiska na Index.hu.

Še 80 drugih novinarjev je takoj zatem, ko so odstopili trije uredniki, dalo odpoved. Odločitev so utemeljili s tem, da niso več izpolnjeni pogoji za neodvisno delovanje portala.

Šlo je sicer za enega od še redkih medijev, ki si je o dogajanju na Madžarskem sploh upal poročati neodvisno in kritično do oblasti, vse ostale pa si je madžarski premier Viktor Orbán s pomočjo novih zakonov in vplivnih tajkunov, s katerimi je povezan, uspel podrediti.

Odpoved delovnega razmerja pri Indexu so podali uredniki Attila Toth-Szenesi, Veronika Munk in Janos Haasz.

Njihovi potezi pa je nato sledilo še 80 novinarjev, piše na spletni strani portala v angleškem jeziku.

Za odpoved so se odločili, ker je predsednik fundacije MFA, ki ima v lasti Index.hu, Laszlo Bodolai sredi tedna odpustil odgovornega urednika Szabolcsa Dulla.

Od Bodolaija so sicer zahtevali, da Dulla ponovno imenuje in vrne na ta položaj, da bi zagotovili neodvisnost in prihodnost portala. A predsednik fundacije MFA tega ni storil.

Szabolcs Dull
V uredništvu Index.hu so zaradi kršitve neodvisnosti uredniške politike portala zelo zaskrbljeni. Vir: Twitter

Uredniški kolegij je ob odstopu pojasnil, da morata biti za neodvisno delovanje portala izpolnjena dva pogoja: ne sme biti zunanjega vpliva na vsebino, ki jo objavljajo, ali pa na sestavo zaposlenih.

Odstavitev odgovornega urednika pomeni kršitev drugega pogoja, so dodali uredniki.

»Njegova odstavitev je jasno vpletanje v sestavo zaposlenih in nanjo ne moremo gledati drugače kot na očiten poskus pritiska na Index.hu,« so poudarili.

Dodali so, da pogoji za neodvisno delovanje niso več izpolnjeni, zaradi česar dajejo odpoved.

Index.hu je pod takšnim zunanjim pritiskom, da bi se lahko zgodil konec našega uredništva, kot ga poznamo.

»Index je pod takšnim zunanjim pritiskom, da bi se lahko zgodil konec našega uredništva, kot ga poznamo. Zaskrbljeni smo, da bomo s predlagano organizacijsko prenovo izgubili vrednote, zaradi katerih je Index.hu postal največji in najbolj bran portal na Madžarskem,« so zapisali.

Portalu je uspelo do nedavnega ohranjati neodvisnost, čeprav so lastniki blizu vladajočem Fideszu.

To pa naj ne bi bilo všeč madžarskemu premierju Viktorju Orbánu, ki si je v zadnjih letih priskrbel nadzor nad večino medijev v državi.

Meszaros in Orban
Veliko medijev Viktor Orbán obvladuje tudi s pomočjo prijatelja iz otroštva in enega od najbogatejših Madžarov, Lőrinca Mészárosa. Vir: Twitter

Prav Viktorja Orbána ima glede medijske zakonodaje za zgled tudi slovenski premier Janez Janša, kljub temu, da so skrb nad medijskim dogajanjem v Sloveniji izrazili tudi Evropska komisija in mednarodna novinarska združenja.

Znano pa je tudi, da so že v času prejšnje vlade nekateri slovenski mediji že bili pod drobnogledom madžarskih diplomatov in politikov, kar je bilo najbolj očitno ob protestu madžarske veleposlanice zaradi pisanja Mladine.

Predlagane spremembe medijske zakonodaje v Sloveniji Evropska komisija skrbno spremlja.

»Delo na predlaganih spremembah spremljam z zaskrbljenostjo,« je nedavno ob predstavitvi ključnih ugotovitev poročila o medijskem pluralizmu v EU za leti 2018 in 2019 dejala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Glede na štiri parametre Slovenija pri dveh - temeljna zaščita in družbena vključenost - sodi med države s srednjim tveganjem, veliko tveganje pa si je Slovenija prislužila pri tržni pluralnosti in politični neodvisnosti.

Slovensko vlado je tudi pozvala, naj spremembe medijske zakonodaje natančneje prouči.

Glede razmer na področju medijev in njihovega lastništva je še dejala, da Slovenija ne bi smela slediti Madžarski.

Glede na tedaj predstavljano poročilo in razmere v Sloveniji je ocenila, da so nekateri trendi zaskrbljujoči.

Poročilo sicer ugotavlja stagnacijo, ponekod tudi degradacijo medijskega pluralizma v Sloveniji.

Glede na štiri parametre Slovenija celo pri dveh - temeljna zaščita in družbena vključenost - sodi med države s srednjim tveganjem, veliko tveganje pa si je Slovenija prislužila pri tržni pluralnosti in politični neodvisnosti.

Delite članek