REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako Orban zapira meje, hkrati pa si s kupovanjem novih državljanov krepi oblast

Kako Orban zapira meje, hkrati pa si s kupovanjem novih državljanov krepi oblastBrez omejitev: Viktor Orbán. Vir: Pixsell

Ameriški veleposlanik na Madžarskem David Cornstein je v zadnjem pogovoru povedal vrsto zelo lepih ocen Madžarske, ki ji s čvrsto roko vlada predsednik vlade Viktor Orban.

Ko je govoril na okrogli mizi CATSA, ki jo organizira milijarder John Catsimatidis, je dejal, da se tako ZDA kot tudi Kitajska in Rusija vse velike sile zelo zanimajo za Madžarsko.

Nacionalistično zavajanje, da je mogoče zgodovino preprosto napisati na novo ali izbrisati, je strup za politiko. Takšno, zaradi katere je bila EU tudi ustvarjena, da je onemogoči.

»Kitajci jih imajo radi, Rusi jih imajo radi in seveda so člani NATO, zato jih imamo tudi v ZDA radi,« je dejal.

Glede polarizacije v ZDA in v EU pa je dejal, da je v Evropi še večja kot v ZDA.

Vprašanje imigracije je namreč »zoperstavilo vzhod zahodu, sever jugu, liberalce proti konservativnim vladam. Določene države, kot je Nemčija, so rekle 'kar pustimo vse v državo' in tu imate države, kot je Madžarska, ki so rekle 'hej, čakajte malo. Mi želimo to državo še naprej imeti kot Madžarsko in nismo zainteresirani za to, da bi sem prišlo veliko ljudi, še posebej ne ljudje iz Afrike,« je dejal ameriški veleposlanik.

Kot zelo uspešnega je zaradi zapiranja meja večkrat pohvalil tudi predsednika vlade Viktorja Orbana.

Toda to je samo polovica prave zgodbe.

V časniku Irish Times opozarjajo na drugi del zgodbe – na odpiranje meja Madžarske za nove državljane, ki Viktorju Orbanu pomagajo dosegati volilne zmage.

Da si Viktor Orban popularnost gradi ne samo z zapiranjem meja, pač pa tudi z »odpiranjem« oziroma z delitvijo madžarskih državljanstev v številnih drugih državah ter s stalnim objokovanem Trianonske pogodbe je postalo še posebej očitno ob letošnji postavitvi posebnega spomenika Trianonski pogodbi.

Vsa proslava ob tem je bila organizirana - kot pogreb. 

Milijoni Madžarov in njihovih naslednikov namreč »danes živijo v delih Hrvaške, Romunije, Srbije, Slovaške in Ukrajine. Revizija trianonske pogodbe je temeljni kamen skrajno desnega načrta Viktorja Orbana, kar je v bistvu želja po vrnitvi Velike Madžarske in to je vznemirilo sosede. Spodkopuje namreč enega od temeljev članstva v EU, obljubo države, ki vstopa, da bo spoštovala obstoječe meje, kakor jih je zatekla, pa če ji je to všeč ali ne,« opozarja Irish Times.

Orbán je sicer priznal, da bi izvedba vojaške aneksije bila nemogoča. Decembra lani je dejal, da bi bila odcepitev Transilvanije nerealistična. Zanima ga le vodstvo Madžarske pri vzpostavljanju nove osrednje Evrope, trdi Orban.

Po letu 2010 je milijon Madžarov dobilo madžarsko državljanstvo in na volitvah leta 2014 je 95 odstotkov teh novih državljanov v Romuniji in Srbiji dalo svoj glas Orbanovi stranki Fidesz.

Toda ciniki bi ob tem rekli, da Orbana zanima še bolj »konsolidacija njegove lastne moči s ponujanjem državnih sredstev in državljanstva Madžarom, ki živijo zunaj.«

Po letu 2010 je milijon Madžarov dobilo madžarsko državljanstvo in na volitvah leta 2014 je 95 odstotkov teh novih državljanov v Romuniji in Srbiji dalo svoj glas Orbanovi stranki Fidesz.

To je bilo omejeno v Ukrajini in na Slovaškem, kjer je dvojno državljanstvo prepovedano, toda za vse, ki so si ga pridobili, je to pomenilo tudi, da so dobili vse pravice državljanov EU.

Trianon je morda bila krivica, »toda nacionalistično zavajanje, da je mogoče zgodovino preprosto napisati na novo ali izbrisati, je strup za politiko. Takšno, zaradi katere je bila EU tudi ustvarjena, da je onemogoči,« opozarja The Irish Times.

 

Delite članek