REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec o pritisku Madžarske na slovenske medije: to je vmešavanje brez primere

Šarec o pritisku Madžarske na slovenske medije: to je vmešavanje brez primereMarjan Šarec, predsednik LMŠ, Vir: LMŠ

V Delavskem domu v Trbovljah je potekal 5. Zbor članic in članov stranke Lista Marjana Šarca. Na dogodku, ki so se ga udeležili članice in člani stranke LMŠ ter povabljeni gostje, so predstavili kandidatke in kandidate za volitve v Evropski parlament in potrdili statut stranke, ki predstavlja ključni korak pri vzpostavljanju lokalne mreže odborov stranke.

Kandidatke in kandidati stranke Lista Marjana Šarca za volitve v Evropski parlament so: Irena Joveva, dr. Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, dr. Justina Erčulj in Rudi Spruk.

Kandidatke in kandidati stranke Lista Marjana Šarca za volitve v Evropski parlament so: Irena Joveva, dr. Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, dr. Justina Erčulj in Rudi Spruk.

Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ, je vsem prisotnim zaželel dobrodošlico in uvodoma spomnil na prehojeno pot stranke.

»Pet let ni dolga doba in tega niti ne skrivamo. In niti ne skrivamo, da nas ni 20.000 ali 30.000 tisoč, ampak smo stranka, ki še vedno raste, še vedno nastaja, se uči novega in si želi graditi od spodaj navzgor. Ni nam bilo vse prineseno na pladnju, ampak smo se morali za vsako stvar zelo truditi«, je nadaljeval misel predsednik stranke in še spomnil, da so samo z vztrajnostjo in voljo ter ne nazadnje s partnerji sestavili vlado. 

Marjan Šarec in LMŠ Vir:LMŠ

V nadaljevanju je poudaril, da se stranka ozira in zanaša le na trdo delo, na voljo, na energijo in zanos ter tudi vedenje, da ne vemo vsega. »Sami skušamo biti optimalni in lahko trdim, da smo v danih razmerah optimalni. Razmišljamo po svoje, imamo nove vzorce razmišljanja in drugače gledamo na svet, kaj šele na Evropo.«

'Razmišljamo po svoje, imamo nove vzorce razmišljanja in drugače gledamo na svet, kaj šele na Evropo,' je dejal Marjan Šarec.

Ob predstavitvi imen na listi je spomnil tudi na očitke, da gre za neznana in neizkušena imena.

»Naša lista je sestavljena po naši meri in z ljudmi, ki verjamejo v našo idejo, mi pa verjamemo, da je Evropa dober projekt, potrebuje pa korenite spremembe. Želimo Evropo solidarnosti, učinkovito Evropo in Evropo, ki jo bodo vodili kompetentni ljudi z novimi vzorci razmišljanja. Tudi, če dobimo samo enega poslanca, bo naš in bomo vedeli, kako razmišlja«, je poudaril predsednik stranke.

»In tudi, če danes odidemo, ne bomo nikomur nič dolžni. Ker smo suverena stranka in sami odločamo o svoji usodi.« Članicam in članom je zaželel pogum tudi naprej. »Kajti če nimaš poguma, ti nobeno znanje nič ne pomaga«, je še zaključil misli predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec. 

Dotaknil se je tudi brexita in dejal, se o tem pogovarjajo v nedogled, »ko pa vsi vemo, da bi bilo bolje, da ga ne bi bilo«. Medtem pa rastejo Kitajska, Indija, Rusija in tudi ZDA, »Evropa pa postaja vse bolj upehana tudi zaradi nesolidarnosti, nesodelovanja in postavljanja nekaterih lastnih interesov pred skupne«.

Zbor LMŠ Vir:LMŠ

Obregnil se je tudi ob protest madžarskega veleposlaništva pri zunanjem ministrstvu zaradi naslovnice Mladine. Kot ugotavlja Šarec, se »sosednje države vmešavajo celo v naše medije in želijo, da bi naša vlada zaščitila madžarsko vlado pred našimi mediji«. To je označil za vmešavanje brez primere ter opozoril, da si take Evrope ne želijo, prav tako ne bodo podpirali Evrope, v kateri bo nekdo prevladoval nad drugim.

Po Šarčevih besedah si želijo Evropo solidarnosti, ki bo učinkovita in jo bodo vodili kompetentni ljudje z novimi vzorci razmišljanja. »Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor,« je dejal Šarec.

'Tudi, če danes odidemo, ne bomo nikomur nič dolžni.'

Medtem so se v zvezi s pritiski Madžarske odzvali tudi v drugih strankah.

Kongresa LMŠ-ja se po podatkih stranke udeležuje okoli 250 članov, navzoči so tudi poslanci LMŠ-ja in nekateri ministri. Med gosti in govorci so bili tudi predstavniki koalicijskih partneric, in sicer predsednika SAB-a in DeSUS-a, Alenka Bratušek in Karl Erjavec, ter podpredsednika SD-ja in SMC-ja, Matjaž Nemec in Igor Zorčič.

Mladina, prava in »popravljena« naslovnica
Verbalna nota madžarske vlade zaradi naslovnice Mladine

Poslanec SMC-ja Gregor Perič je napovedal, da bo zaradi madžarske note zahteval sklic skupne seje odborov za kulturo in za zunanjo politiko.

Violeta Tomić iz stranke Levica je opozorila, da »Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje.«

Odziv Madžarske po njegovem mnenju »kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj vlade Viktorja Orbana, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU-ju, niso samoumevne,« je poudaril Perič, sicer član parlamentarnega odbora za zadeve EU.

Pobudo je podprl tudi poslanec SD in predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, kandidatka za evroposlanko Irena Joveva na listi LMŠ pa je zapisala, da je »kot državljanka, političarka, pa tudi kot nekdanja novinarka zgrožena nad ravnanjem Madžarske zaradi naslovnice Mladine«, kajti » gre za nedopusten poseg - in to države, ki 'slovi' po marsičem drugem kot spoštovanju četrte veje oblasti, v novinarsko oziroma uredniško politiko.«

Violeta Tomić

Tudi predsednica odbora DZ-ja za kulturo Violeta Tomić iz Levice je podprla obravnavo zadeve na skupni seji OZP-ja. »V Orbanovi Madžarski so kritični in svobodni mediji praktično izginili. Tudi v Sloveniji Orban skupaj s SDS v medijih, ki jih lastniško obvladuje, uveljavlja isti princip: mediji zanje niso nič več od trobil za širjenje laži in nestrpnosti,« je za ocenila Tomićeva.

»Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje,« je sklenila Violeta Tomić.

Komentarji