REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski pogajalci svoje predloge označili za »lastnino Njenega veličanstva« in skrili pred državami članicami EU

Britanski pogajalci svoje predloge označili za »lastnino Njenega veličanstva« in skrili pred državami članicami EUBoris Johnson in kraljica

Britanski politiki te dni sporočajo, da pogovori z Brusljem o brexitu dobro napredujejo.

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je po pogovorih v Bruslju o odstranitvi irskega varovala (ohranitvi Severne Irske znotraj evropskega trga, preostanka Združenega kraljestva pa v carinski uniji z EU) iz izstopnega dogovora ocenil, da pogovori »napredujejo« in da se bodo nadaljevali prihodnji teden.  

Poseben dokument Evropske komisije pa ocenjuje, da britanski predlogi ne nudijo »pravno operativne rešitve« za nastale probleme.

Barclay in glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier sta sicer razpravljala o treh predlogih Londona za zamenjavo irskega varovala, ki je vključeno v sporazum, ki ga je z EU dosegla nekdanja britanska premierka Theresa May, in so ga nato zavrnili britanski poslanci.

Evropski uradniki trdijo, da 'pogajanja potekajo ritensko' oziroma da se 'pomikajo nazaj.'

Barclay je po pogovorih ocenil, da je še vedno treba veliko postoriti, ampak se že zdaj »resno pogovarjajo o nekaterih stvareh.«

Evropska komisija sicer meni, da je London danes predstavil zgolj začetne koncepte, načela in ideje.

Še več, po poročanju več časnikov tajni dokumenti Evropske komisije, ki so pricurljali v javnost, kažejo, da britanski predlogi »niso uspeli rešiti problema irskega varovala« in da »ne zadovoljujejo vse cilje irskega varovala.«

Takoj zatem se je odzvala tudi britanska vlada.

Za Sky News so sporočili, da so bili odzivi EU in curljanje virov iz njihove strani »pričakovani« in da je po njih »mogoče naviti uro«.

Brexit - pogajanja Vir: Sky News

Po oceni britanske vlade so »ideje, ki smo jih predlagali, da preprečimo vzpostavitev trdne meje - resne in delujoče.«

V nasprotju s tem pa evropski uradniki trdijo, da »gredo pogajanja ritensko« oziroma da se »pomikajo nazaj.«

Spor med Brusljem in Londonom je nastal tudi zato, ker je britanska vlada zahtevala, da kup dolgo pričakovanih dokumentov, ki naj bi nadomestili »irsko varovalo« Evropska komisija obravnava kot »lastnino njenega veličanstva.«

Britanski pogajalci so zahtevali, da tri »zaupne dokumente« ne razdelijo ostalim predstavnikom držav članic EU in torej prav tako ne tudi Sloveniji.

Zato so zahtevali, da tri »zaupne dokumente« ne razdelijo ostalim predstavnikom držav članic EU (torej prav tako ne tudi Sloveniji).

Viri v Bruslju so potrdili, da so iz Bruslja nato v odgovor Londonu odločno zatrdili, da bo britanska pogajalska skupina morala vse dokumente pripraviti tako, da bodo na voljo za vse države članice, da bi jih lahko analizirali in nadaljevali s pogajanji.

Tudi namestnik irskega predsednika vlade Simon Coveney je dejal, da so razlike med obema stranema še »velike« in da ne obstaja temelj za skupni sporazum.

Evropski parlament je v sredo z veliko večino sprejel resolucijo, v kateri poudarja, da EU vztraja pri irskem varovalu, ki ga želi britanski premier Boris Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma.

Evroposlanci so sicer tudi izrazili pripravljenost za podporo ponovni preložitvi izstopa Velike Britanije iz EU, če bodo za to obstajali utemeljeni razlogi.

Delite članek