REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Johnson ima »skrivni načrt« za uresničitev brexita

Boris Johnson ima »skrivni načrt« za uresničitev brexitaBoris Johnson in EU

Kljub temu, da je britanskemu predsedniku vlade parlament prepovedal, da Veliko Britanijo popelje iz EU brez dogovora, si britanski predsednik vlade Boris Johnson v teh zadnjih dnevih pred usodnim datumom – 31. oktobrom – prizadeva prav za to.

Nasprotovanje zakonu bi ga sicer lahko stalo kariere, lahko bi privedlo do sodne odločbe, ki bi odredila, da morajo on ali pa njegovi namestniki zaprositi EU za odlog izstopa, v skrajnem primeru pa bi Johnson lahko pristal celo v ječi.

Pravniki so prepričani, da je zakon nedvoumen in profesionalno napisan.

Toda zdi se, da so Johnsonovi svetovalci v zakonu vendarle – našli luknjo. Ki jo želijo s pridom uporabiti.

Kakšen načrt ima za bregom Johnson, sicer ni povsem jasno.

Britanski časniki pišejo, da naj bi šlo za tako dobro varovano skrivnost, da naj bi za to vedeli samo še trije svetovalci ob Johnsonu. Enako skrivnosten je Johnson ob srečanjih z evropskimi pogajalci.

Boris Johnson in Domnicl Cummings

Iz rok namreč ne daje nobenih  papirjev z zahtevami do EU, kajti v vladi so prepričani, da bi to iz Bruslja takoj »pricurljalo« v medije.

Pri tajnem načrtu pa je med obveščenimi zagotovo Johnsonov glavni politični svetovalec Dominic Cummings, ocenjuje Daily Mail.

Druga dva bi lahko bila Steve Barclay in pravosodni minister Geoffrey Cox.

Johnson ne daje iz rok nobenih papirjev z zahtevami do EU, kajti v vladi so prepričani, da bi to iz Bruslja takoj »pricurljalo« v medije.

Kakšna naj bi bila ta »luknja«, se da sklepati na podlagi nekaterih kritikov zagovornikov in nasprotnikov brexita.

Zakon namreč določa, da mora v primeru, če  novi dogovor z EU ne dobi podpore v parlamentu do 19. oktobra, predsednik vlade napisati pismo in Bruselj prositi za odlog brexita – za kar je Johnson neštetokrat dejal, da tega ne bo storil.

Toda nasprotnik brexita in odvetnik Jolyon Maugham, ki je bil vpleten v vrsto pravnih zadev, povezanih z odhodom VB iz EU je dejal, da »zakon morda ne bo deloval.«

Če bi namreč poslanci imeli priložnost glasovati za dogovor, potem zakonodaja, ki prepoveduje »nedogovor« Johnsona več ne bi obvezovala, da prosi Bruselj za podaljšek.

Cummings vztraja, da celo, če sodišče oceni, da je bil parlament nezakonito razpuščen lahko vlada parlament razpusti 'še enkrat.'

Poslanci bi namreč lahko nato naredili »popoln obrat« in dogovor zavrnili, še preden bi postal zakon, s tem pa bi imela vlada prosto pod do izstopa iz EU brez dogovora.

Ob tem pa istočasno poteka še bitka na Vrhovnem sodišču Velike Britanije in to glede vprašanja, ali je Johnson lagal kraljici, ko je za pet tednov razpustil parlament.

Tako mislijo škotski sodniki, ne pa angleški višji sodniki.

Severnoirski so obravnavo primera celo zavrnili. Tako so tri sodišča o istem primeru odločila na tri različne načine.

Končno besedo bo zato imelo Vrhovno sodišče Velike Britanije.

Pravni eksperti britanske vlade medtem trdijo, da sodišča sploh ne smejo odločati o »političnih konvencijah«, ker bi bilo to v nasprotju z nenapisano britansko ustavo.

Tudi zato je celo predsednik britanskega parlamenta John Bercow že prepričan, da tudi Velika Britanija potrebuje - napisano ustavo.

Sodna odločitev Vrhovnega sodišča Združenega kraljestva pa bi lahko odločila tudi o obstanku ali razpadu Velike Britanije.

Pri čemer Cummings vztraja, da celo, če sodišče oceni, da je bil parlament nezakonito razpuščen, lahko vlada parlament razpusti »še enkrat.«

Britanski politični cirkus se bo torej še nadaljeval.

Najmanj do 31. oktobra.

Delite članek