REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Johnsonova prevara: preložitev brexita bo poskusil onemogočiti z dvoumnim sporočilom Bruslju

Johnsonova prevara: preložitev brexita bo poskusil onemogočiti z dvoumnim sporočilom BrusljuBoris Johnson in EU

Britanski parlament je zgodaj zjutraj zavrnil zahtevo britanskega predsednika vlade Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki je potrebovala dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov. Johnsonova zahteva je v 650-članskem spodnjem domu parlamenta dobila le 293 glasov podpore.

Po glasovanju o predlogu, s katerim je skušal premier preprečiti poslansko blokado njegove strategije glede brexita, bo parlament predvidoma za pet tednov prekinil delo, kot je to zahteval Johnson.

To pomeni, da bi poslanci lahko o predčasnih volitvah znova odločali šele po vrnitvi v poslanske klopi, kar pomeni, da bi jih lahko pripravili šele konec novembra.

Johnson je konec avgusta predlagal prekinitev dela parlamenta, ki da je potrebna, da bi predstavil novo agendo notranje politike.

Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila. Trajala naj bi do 14. oktobra, le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili.

Britanski predsednik vlade Boris Johnson kuje načrt, po katerem bo odhod Velike Britanije iz EU dosegel tako, da bo v Bruselj poslal dvoumno sporočilo. S tem naj bi, kot je prepričan, »ne prekršil zakona.«

Večkrat je namreč že zatrdil, da ne bo nikoli pristal na preložitev brexita in da bi raje »umrl v jarku.« Če tega ne stori, kar mu nalaga zakon, pa ga čaka zapor.

Toda predsednik vlade ima sedaj že nov, zvit načrt, po katerem naj bi, kot poroča njemu zelo zvesti Telegraph, »legalno ustavil kakršnokoli preložitev brexita.«

To naj bi mu svetovali njegovi svetovalci.

Po tem načrtu naj bi Johnson v primeru neuspeha pogajanj z EU, ki ne kažejo nikakršnega napredka, v Bruselj poslal pismo, v katerem bi po eni strani zahteval podaljšanje roka izstopa VB iz EU za tri mesece (kot mu nalaga zakon) hkrati pa bi zatrdil, da vlada ne želi nobene prestavitve roka ali zamude po 31. oktobru letos.

Zaradi tega naj bi prisilil poslance, da ga poskusijo ustaviti z volitvami, ki bi jih konservativci lažje dobili pred 31. oktobrom kot pa po tem.

Za ostale članice je pomembno le to, kaj sporoča predsednik britanske vlade – njegovo sporočilo pa bo v tem primeru dvoumno in nejasno. Čeprav zakon jasno zahteva, kaj naj sporoči - in nič drugega.

Vendar je očitno, da je Johnsonov načrt privlečen za lase in je dejansko nezakonit.

V mednarodnem pravu namreč velja, da štejejo samo izjave opolnomočenih zunanjepolitičnih predstavnikov, v tem primeru torej predsednika vlade, zunanjega ministra in kraljice.

Če bo Johnson Svetu EU sporočal želje parlamenta je to njegova stvar, ni pa potrebno in je za ostale članice nepomembno.

Za ostale članice EU je pomembno le to, kaj sporoča predsednik britanske vlade – njegovo sporočilo pa bo v tem primeru dvoumno in nejasno.

Čeprav zakon jasno zahteva, kaj naj sporoči - in nič drugega.

Boris Johnson, štiri podobe

Francija je že sporočila, da so Britanci nejasni in da morajo povedati, kaj želijo, če ne, ne bo pristala na odlog »brexita.«

Kršitev, ki bi jo storil Johnson, pa bi bila s tem dejansko kršitev notranjega prava.

Nekateri poslanci že grozijo celo z ustavno obtožbo Johnsona, toda očitno je, da bi do vsega tega lahko prišlo šele potem, ko bo Velika Britanija že izven EU, škoda pa storjena.

Nekateri poslanci že grozijo celo z ustavno obtožbo Johnsona, toda očitno je, da bi do vsega tega lahko prišlo šele potem, ko bo Velika Britanija že izven EU, škoda pa storjena.

V neskončni zgodbi o brexitu naj bi danes sicer prišlo do kraljičine formalne potrditve zakona o preprečitvi brexita brez dogovora, nato pa naj bi premier Boris Johnson v parlamentu zahteval novo glasovanje o razpisu predčasnih volitev.

Johnsonu, ki bo sicer danes obiskal Dublin, verjetno tudi tokrat ne bo uspelo zbrati potrebnih dveh tretjin poslanskih glasov.

Opozicijski laburisti namreč pravijo, da bi predčasne volitve podprli le, če bi bili prepričani, da ne bo prišlo do trdega brexita.

Čeprav bi nov poraz v parlamentu moral pomeniti premierjev odstop, pa tega ne gre pričakovati.

Johnson se bo sicer danes v Dublinu z irskim premierjem Leom Varadkarjem pogovarjal o brexitu.

Varadkar je dejal, da od srečanja ne pričakuje prebojev, vidi ga bolj kot »priložnost za vzpostavitev osebnega odnosa«.

V primeru brexita brez dogovora grozi uvedba nadzora na meji med Irsko in Združenim Kraljestvom oziroma Severno Irsko.

Delite članek