REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanci vznemirjeni: pred britansko obalo zaplule ruske ladje z novim orožjem, ki sproža halucinacije

Britanci vznemirjeni: pred britansko obalo zaplule ruske ladje z novim orožjem, ki sproža halucinacije

Britanski mediji so te dni na naslovnicah objavili vznemirljivo vest - da se prav v ključnih trenutkih za odločanje o »brexitu« britanskim obalam približujejo ruske fregate, ki imajo na krovu orožje, ki sproža »halucinacije.«

Še več, preizkus tega orožja je bil pravkar prikazan tudi na ruskem kanalu Zvezda. Šlo je za prvo javno predstavitev orožja Filin 5P-42, ki je bilo preizkušeno na vajah v Petrogradu.

Preizkus tega orožja je bil pravkar prikazan tudi na ruskem kanalu Zvezda

Preizkus je bil sicer narejen v finskem zalivu. Filin je že instaliran na najnovejših ruskih fregatah, na primer na »Admiralu Gorškovu.«

Ker so se ladje napotile skozi britanski kanal in zadrževale tudi pred obalami Škotske, je to sprožilo pravo ogorčenje tudi med britanskimi politiki, ki so trdili da so akcije ruske mornarice škodljive za "britanske nacionalne interese", medtem ko so v obrambnem ministrstvu Velike Britanije mirili javnost, da so se Rusi ustavili zgolj »zaradi slabega vremena.«

Uharica Vir:RT
Britanska mornarica pa je proti ruski 4500 tonski fregati s štirimi spremljevalnimi ladjami takoj poslal svojo ladjo HMS Defender, da bijo »spremljala.«.

Pri razvijanju novih orožij je napredek očitno nezadržen.

Posebna naprava, nameščena na sprednjem delu vojaških ladij namreč lahko povzroči, da sovražnikovi mornarji in vojaki, ki ciljajo ruske ladje, zgrešijo svoj cilj zato, ker jih ruska naprava zaslepi, ali pa jim povzroči celo halucinacije.

Naprava sovražne vojake zaslepi ali pa jim povzroči celo halucinacije.

Povzroči lahko tudi, da pričnejo mornarji in vojaki celo bruhati.

S tem novim orožjem so nedavno opremili dve ruski fregati.

Gre pa za »nesmrtonosno« orožje z oznako 5P-42 Filin oziroma »Uharico.«

Namen orožja je preprost – začasno zaslepiti in onesposobiti nasprotnika. Orožje je primerno tudi za zaslepljevanje teroristov, gusarjev ali kriminalcev.

Orožje povzroči podoben učinek, kot bi ga doživel človek, ki bi ga zaslepil močan blisk. To v veliki meri omeji vid in sposobnost vojakov, da bi merili ponoči, so pojasnili v podjetju Ruselectronics.

Uharica - za zaslepljevanje

Med testiranjem orožja so prostovoljci, ki so uporabljali strojnice, ostrostrelske puške in mitraljeze streljali na cilje, oddaljene 2 kilometra, ki so bili zaščiteni z omenjeno »Uharico.«

Vsi so imeli težave s ciljanjem, kajti »niso mogli videti tarč.«

Vsi prostovoljci v preizkusu so imeli težave s ciljanjem, kajti 'niso mogli videti tarč.'

Štiriinpetdeset odstotkov prostovoljcev je občutilo omotico in slabost. Bili so tudi dezorientirani.

Dvajset odstotkov je dejalo, da so občutili halucinacije, ki so jih opisali kot »krogla svetlobe, ki se je premikala pred našimi očmi.«

Orožje je sposobno tudi »učinkovito onesposobiti« opremo za nočno gledanje, laserje na velikih razdaljah in celo merilne naprave protitankovskih izstrelkov, oddaljenih 5 kilometrov.

Z novim orožjem bosta opremljeni najmodernejši fregati Admiral Gorškov in Admiral Kasatonov, ki pripadata ruski severnomorski floti.

Z istim orožjem pa naj bi opremili še dve fregati, ki sta v tem trenutku še v postopku izdelave.

Ruske ladje pa so se medtem že napotile proti Sredozemlju.

Komentarji