REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bolton: Trump bi se lahko odločil za »popoln izolacionizem« in z ZDA izstopil iz zveze Nato

Bolton: Trump bi se lahko odločil za »popoln izolacionizem« in z ZDA izstopil iz zveze NatoTrump bi lahko umaknil ZDA tudi iz zveze NATO in drugih mednarodnih organizacij.

Ob sedanji preiskavi v zvezi z ustavno obtožbo zaradi izsiljevanja Ukrajine bi bila za aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa ena od najbolj neugodnih prič John Bolton. Še posebej, če bo pričal javno.

Nekdanji ameriški svetovalec za nacionalno varnost je sicer prepričan »jastreb«, vendar sta se s Trumpom razšla na zelo neprijeten način, tako da ga je Trump odpustil kar preko Twitterja, Bolton pa je nato trdil, da je že pred tem – sam odstopil.

Sedaj pa je John Bolton v nekem pogovoru priznal, da je imel svojo odstopno izjavo že tri mesece pred tem pripravljeno v predalu.

Trump bi lahko umaknil ZDA tudi iz zveze NATO in drugih mednarodnih organizacij.

Obenem je razkril tudi nekaj podrobnosti o tem, kako predsednik ZDA sprejema zunanjepolitične odločitve.

V nekem zasebnem pogovoru, podrobnosti katerega so prišle do televizijske postaje CNBC, je bil še posebej kritičen zaradi ravnanja predsednika ZDA do Turčije. Istočasno je zelo kritiziral tudi Trumpovo hčerko Ivanko Trump in zeta Jareda Kushnerja.

Po navedbah šestih oseb, ki so slišale Boltonove pripombe naj bi Bolton Trumpa kritiziral zato, ker svoj »poslovni model razmišljanja« uporablja pri zunanjepolitičnih odločitvah.

Po njegovi oceni ni mogoče ravnati tako, kot je Trump navajen na področju nepremičnin, po načelu »zmagaj ali izgubi« oziroma, da, če nek dogovor ni uspešen, skleneš naslednjega.

Bolton, Trump in Nato

Ta opis je samo eden v vrsti tistih, s katerimi je Bolton kritiziral Trumpa, ki naj bi ga pestilo pomanjkanje zapletenih in medsebojno povezanih odnosov v zunanji politiki in potrebe po vodenju konsistentne politike.

Trump ne glede na to, koliko dokazov o ruskem vmešavanju v volitve leta 2016 mu predstavijo, zavrača vse akcije proti Rusiji v zvezi s tem, ker je prepričan, da bi bila kakršnakoli njegova akcija proti Moskvi videti kot njegovo priznanje, da je njegovo predsedovanje – nezakonito.

Odkar je bil odpuščen – oziroma odstopil – se Bolton sicer ni veliko pojavljal v javnosti.

Bi pa lahko marsikaj neprijetnega povedal prav o Trumpovem ravnanju v primeru Ukrajine.

Več prič je namreč potrdilo, da je Bolton nasprotoval pritisku na Kijev zaradi iskanja »umazanije« o nekdanjem podpredsedniku ZDA Joeu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju.

Ocenjeval je tudi, da je to »drogeraški posel.«

Po Boltonovi oceni Trump ne glede na to, koliko dokazov o ruskem vmešavanju v volitve leta 2016 mu predstavijo, zavrača vse akcije proti Rusiji v zvezi s tem, ker je prepričan, da bi bila kakršnakoli njegova akcija proti Moskvi videti kot njegovo priznanje, da je njegovo predsedovanje – nezakonito.

Na vprašanje, kaj bi se lahko zgodilo januarja 2021, če Trump znova zmaga na volitvah, pa je Bolton ocenil, da bi se lahko odločil za »popoln izolacionizem, tako da bo frakcija republikancev, ki jo vodi Ryan Paul, tedaj prevzela nadzor nad republikansko stranko, nato pa bi se lahko Trump umaknil tudi iz zveze NATO in drugih mednarodnih organizacij.«

Bolton beležka 5000 vojakov Vir:YouTube
John Bolton

To so potrdili trije, ki so slišali Boltonove besede.

Zveza Nato je sicer aprila letos praznovala 70. obletnico svojega obstoja.

Prisotni so bili ob vseh teh ocenah menda šokirani.

Pod vplivom Jareda Kuschnerja in Ivanke Trump pa bi morda lahko za sodnika Vrhovnega sodišča ZDA imenoval tudi Lawrenca Triba, profesorja s Harvarda, ki je javno dvomil v to, da je Trump sposoben opravljati svojo funkcijo.

Prisotni so bili ob vseh teh ocenah menda šokirani.

Ob tem pa tudi Bolton, v dogovoru z založbo Simon & Shuster piše svojo knjigo, v kateri naj bi bilo po njegovih ocenah mogoče prebrati še marsikaj drugega, zanimivega o Trumpovi vladavini.

Delite članek