REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina Nemcev si želi izstopa Turčije iz zveze Nato

Večina Nemcev si želi izstopa Turčije iz zveze Nato

Precej slabi odnosi med Turčijo in večino zaveznikov v zvezi Nato ter precej samosvoja politika, ki jo ta država vodi vpliva tudi na javno mnenje v nekaterih državah članicah.

Tako na primer po zadnjih raziskavah javnega mnenja v Nemčiji, kot je seveda takoj opazil izraelski Jeusalem Post, večina vprašanih želi, da Turčija tako ali drugače zapusti to zahodno vojaško zavezništvo.

Kritične ocene Turčije so v porastu tudi zaradi nedavne invazije turške vojske v Siriji, kjer je že prišlo tudi do prvih spopadov med sirsko in turško vojsko.

Po zadnji anketi si 58 odstotkov Nemcev želi, da Turčija izstopi iz zveze Nato.

Po zadnji anketi si 58 odstotkov Nemcev želi, da Turčija izstopi iz zveze Nato. Večina podpira tudi sankcije proti Turčiji.

To je v precejšnjem nasprotju z željo nemškega zunanjega ministra Heiko Maasa, da Turčija stane članica zveze.

Raziskava YouGov je bila med 25. in 28. oktobrom opravljena na vzorcu preko 2000 ljudi. Zgolj 18 odstotkov vprašanih je bilo proti izgonu Turčije iz zveze Nato.

Turčija - invazija
Erdogan je ukazal napad turških sil na kurdske enote v Siriji

Raziskava je tudi pokazala, da si 61 odstotkov vprašanih Nemcev želi, da Nemčija do Turčije nastopi bolj odločno in da uporabi tudi  ekonomske sankcije proti Turčiji in njenemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, začetniku »političnega islama« v svoji državi.

Več kot 69 odstotkov vprašanih Nemcev podpira tudi prepoved izvoza orožja v Turčijo.

Več kot 69 odstotkov vprašanih Nemcev podpira tudi prepoved izvoza orožja v Turčijo.

Turčija ima sicer odprtih več sporov tudi z Izraelom.

Po drugi strani ima EU težave pri izvajanju pritiska na Ankaro, saj Turčija neprestano grozi, da bo v primeru zaostrovanja sporov z Evroposko unijo dopustila, da iz nje proti Evropi odide val novih beguncev iz Sirije in drugih držav Bližnjega vzhoda.

Zveza Nato, ki je nastala leta 1949 in ni bila razpuščena tudi po razpustitvi svojega glavnega nasprotnika, Varšavskega pakta, ki je prenehal obstajati februarja leta 1991, sicer ne omogoča izgonov iz članstva.

Si pa za to prizadeva nemška Levica.

O smiselnosti članstva Nemčije v Natu pa se javno vse bolj pogosto sprašuje tudi vodja nemških socialdemokratov Rolf Mützenich.

Delite članek