REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO poimenoval ruskega lovca Su-57 s svojo oznako: Zločinec!

NATO poimenoval ruskega lovca Su-57 s svojo oznako: Zločinec!Zločinec: Su-57, vir: Twitter

Zveza NATO je po že ustaljeni praksi nadela svojo oznako tudi ruskemu lovcu pete generacije Sukhoi Su-57, in sicer Felon (v prevodu ruskih medijev: Zločinec).

Novico je prva objavila revija o letalstvu Scramble Magazine.

Trditev revije, ki je povzema tudi ruska tiskovna agencija RIA Novosti, se glasi, da je to sedaj postala uradna oznaka za letalo Su-57 znotraj Nata.

Sprva se je zanj uporabljala oznaka Frazor (ki naj bi pomenila »izmučiti«), a so jo spremenili po vstopu lovca v serijsko proizvodnjo.

Informacija sicer še ni bila uradno potrjena s strani predstavnikov Severnoatlantskega zavezništva.

Karikatura iz ruskega tiska. Vir: RIA Novosti

NATO uporablja oznake za pogojno poimenovanje kopenske, pomorske, letalske in raketne vojaške tehnike potencialno sovražnih držav, tudi Rusije in Kitajske, v redkih primerih pa tudi za orožja drugih držav, ki ne spadajo v to kategorijo, piše Russia Beyond.

Lovec Su-57 (sprva PAK FA) je prvič poletel leta 2010.

Snovalci med prednostmi nove pridobitve ruskega vojaškega letalstva omenjajo visoke manevrske zmožnosti in nadzvočno hitrost, sodobno opremo v kabini in nizko radarsko opaznost.

Delite članek