REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macronova mračna opozorila: »Nato je možgansko mrtev, Evropa pa na robu brezna«

Macronova mračna opozorila: »Nato je možgansko mrtev, Evropa pa na robu brezna«Nekoč zavezniki, kaj pa jutri? Zakonca Trump (Melania in Donald) nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Vir: Instagram

Nemški Spiegel je med prvimi opozoril na apokaliptične napovedi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki jih je ta podal v intervjuju za britanski Economist.

Macron ob dramatični ugotovitvi, da se Evropa ne more več zanašati na ZDA, v intervjuju nagovarja ostale evropske voditelje z besedami, da stara celina ne more več pričakovati, da bodo Združene države Amerike skrbele za varnost držav članic Nata.

»Kar trenutno doživljamo, lahko povzamemo z besedami, da je Nato možgansko mrtev, Evropa pa se je znašla na robu brezna,« je dejal Macron in dodal, da mora Evropa začeti strateško razmišljati o sebi kot geopolitični sili.

»Med Združenimi državami Amerike in drugimi članicami zveze Nato ni več nikakršne koordinacije pri sprejemanju pomembnih odločitev. Nikakršne,« je poudaril francoski predsednik.

Države se ne morejo več zanašati na to, da bodo ZDA branile svoje evropske zaveznice v zvezi Nato, je v intervjuju za Economist opozoril Emmanuel Macron, ob poudarku, da se zaveda, da današnja Evropa za svoj obstoj mora biti hvaležna prav ZDA.

Spomnil je, da so se ameriški vojaki v dveh svetovnih vojnah bojevali na evropskih tleh, ter da je bila prav diplomacija ZDA babica projektu Evropska unija, ameriško orožje pa je dolga desetletja varovalo Evropo pred invazijo Sovjetske zveze.

Toda časi so se spremenili. Zato je Macron prepričan, da ZDA obračajo hrbet evropskemu projektu, Nato pa je že končal na mrliškem odru.

»Čas je, da se zbudimo,« je poudaril ob pripombi, da je Evropa na robu prepada.

Po njegovih besedah mora zato začeti Evropa strateško razmišljati o sami sebi kot o geopolitični sili, če želi imeti lastno usodo v svojih rokah.

»V nasprotnem primeru Evropa ne bo več nadzorovala svoje usode,« je dejal Macron, češ da ko gre za strateško odločanje med ZDA in Natovimi zavezniki - ni več nobenega usklajevanja.

V tem kontekstu je problematiziral tudi turško invazijo na obmejno ozemlje v Siriji, kjer večinoma živijo Kurdi, do včeraj ameriški zavezniki v boju proti Islamski državi.

»Trenutno doživljamo (z Nato) neusklajeno agresijo Turčije, ene od držav članic, ki ogroža naše interese,« je javno kritiziral neuglašenost Nata francoski predsednik.

Turška vojska v Siriji

Povedal je še, da so imele ZDA in Evropa do zdaj skupne interese ter da se je osebno na vso moč prizadeval za dobre odnose z aktualnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, za katerega pravi, da je prvi predsednik, ki ne podpira ideje o evropskem projektu in četudi ne bo zmagal na naslednjih volitvah, so njegovi »zgodovinski dosežki« naredili svoje in ločili stare zaveznike.

Trump in NATO
Trump je že večkrat grozil z razpustitvijo Nata, če ne bo po njegovem

Na vprašanje, ali verjame v učinkovitost Natovega člena 5 oziroma načelo, da bi v primeru napada na eno članico Nata, na pomoč priskočile vse ostale države članice, za kar mnogi analitiki menijo, da je glavno sredstvo za odvračanje napadov na članice Nata, je Macron sprva odgovoril: »Ne vem.«

Potem pa je namesto odgovora, postregel z dilemo: »Toda, kaj bo člen 5 pomenil jutri

»Evropa se mora prebuditi,« je nato sklenil Macron.

Delite članek