REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bahanje z zaseženim orožjem in opremo zveze NATO, vredno milijarde. Talibani samo izzivajo, ali ga lahko tudi uporabijo?

Bahanje z zaseženim orožjem in opremo zveze NATO, vredno milijarde. Talibani samo izzivajo, ali ga lahko tudi uporabijo?Zveza NATO, predvsem pa Američani, so talibane oborožili do zob. Vir: Twitter

Ko so talibani strmoglavili prozahodno oblast v Afganistanu, so zasegli milijarde dolarjev vredne vojaške opreme zveze NATO, predvsem ameriškega izvora, ki je do 15. avgusta pripadala afganistanskim silam.

Zdaj s posnetki zaseženega orožja paradirajo na svetovnem spletu v posmeh silam Zahoda in njihovemu neuspehu.

Fotografije z območja, ki so ga zasedli islamski skrajneži prikazujejo talibane odete od glave do peta v ameriške maskirne in taktične uniforme ter oborožene z najsodobnejšimi pripomočki in orožjem.

Poleg drage strojne opreme, ki je sedaj v rokah skrajnežev, strokovnjake skrbi, da so se talibani dokopali tudi napredne tehnologije, vključno z biometričnimi napravami, ki jih je ameriška vojska uporabljala za identifikacijo Afganistancev, ki so pomagali Američanom in zaveznikom.

Najnovejši posnetki, ki so jih talibani poslali v svet preko družbenih omrežij kažejo, da tudi na ta način želijo ovreči upe strokovnjakov iz zveze NATO, da neizobraženi kmetje, ki so videti kot ruralna tolpa, ne bodo sposobni dojeti prvine sodobne tehonologije, ki jim je zahvaljujoč porazu regularnih afganistanskih sil padla v roke kot darilo iz nebes.

Toda nove fotografije kažejo na impresiven dosežek, ki opominja in spominja na dejstvo, da so njihovi vzorniki že pred 20 leti uspeli pilotirati ugrabljena potniška letala, da bi izvedli razvpite teroristične napade 11. septembra leta 2001.

Kljub strogim interpretacijam islama in zavračanju večine dosežkov sodobne družbe so talibani pokazali fleksibilnost, ko gre za tehnologijo, poročajo ameriški mediji.

Postali so izjemno aktivni tudi na internetu in družbenih omrežjih, njihovim borcem pa očitno zelo diši ameriška vojaška oprema.

»Talibani so že uporabljali sofisticirano vojaško opremo, ki so jo v zadnjih letih zasegli od afganistanskih sil nacionalne varnostni. Dokaj hitro so se naučili uporabljati vse, od očal za nočno opazovanje do merkov in ostrostrelnih pušk, oklepnih vozil in topništva,« opozarja Robert Krews, strokovnjak za Afganistan na univerzi Stanford.

Tudi prevzem ameriške tehnologije, ki je ena glavnih sestavin oborožitve zveze NATO predstavlja še eno simbolično zmago talibanov, ki so se desetletja borili z zastarelim orožjem in živeli v strahu pred ameriškimi zračnimi napadi in tehnološko superiornostjo.

Zato strokovnjaki zdaj svarijo, da bo imela radikalna sprememba v oborožitvi in opremljenosti talibanov tudi praktične posledice.

»Talibani poznajo vrednost zelo sofisticiranega orožja,« poudarja Ibrahim Bahis, svetovalec Mednarodne krizne skupine in strokovnjak za talibane, ki opominja na dejstvo, da so skrajneži med prvo vladavino v Kabulu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja upravljali z zelo omejenim letalstvom.

Strokovnjaki so doslej menili, da bi lahko bila za talibane najbolj uporabna razmeroma nizkotehnološka in ne nujno ameriška tehnologija.

Doslej so pokazali sposobnost uporabe na primer topništva D-30 iz ruske dobe.

Zato izguba ogromne količine opreme Washington ne le še bolj osramoti, saj obstaja še večja nevarnost, da bi Američane in njihove zaveznike v nekem od prihodnjih spopadov – zelo drago stala.

Mnogi analitiki se sicer strinjajo, da se bodo talibani najbrž s težavo spopadali z nujo vzdrževanja ali celo upravljanja večine ameriških letal zaradi njihove tehnološke zapletenosti, vendar se nihče ne bi smel čuditi, ko bo videl nekatera ameriška plovila, kako letijo z novimi zastavami.

Sodobna ameriška oprema v deželi pod Hindukušem je dediščina velikega projekta krepitve afganistanskih varnostnih sil, ki je stal 83 milijard dolarjev.

Med letoma 2005 in 2021 so ZDA afganistanski vojski plačale najmanj 18 milijard dolarjev za opremo in transport le-te, pa tudi še nekaj milijard za usposabljanje in vzdrževanje opreme.

Preden so državo znova zasedli talibani, so afganistanske letalske sile imele več kot 40 operativnih helikopterjev MD-530 ameriške proizvodnje, pa tudi več kot 30 helikopterjev UH-60 Black Hawk.

Ob tem so imeli na razpolago še 23 enomotornih turbopropelerskih lahkih jurišnih letal A-29 Super Tucano, od katerih so bila nekatera nadgrajena za spuščanje lasersko vodenih bomb.

Čeprav končnih številk še ni, trenutna obveščevalna ocena kaže, da imajo talibani zdaj v posesti še okoli 2000 oklepnih vozil, vključno z ameriškimi humveeji.

Sedanji in nekdanji ameriški uradniki poudarjajo, da jih skrbi, da bi talibani to orožje lahko uporabili za ubijanje civilistov, pa tudi, da bi ga lahko zasegle druge militantne skupine, na primer Islamska država, da bi ga uporabila za napade na ameriške interese v regiji ali celo prodala ameriškim nasprotnikom, Kitajski in Rusiji.

Ali bodo talibani res lahko uporabili najnaprednejšo tehnologijo, bomo še videli.

Ameriška letala na primer pogosto zahtevajo zelo zapleteno vzdrževanje, s katerim se ponekod s težavo spopadajo tudi veliko naprednejše države. Talibani bi se torej lahko soočili z enakimi težavami kot afganistanske oborožene sile, ki so jih porazili, piše Washington Post.

Skratka, upati je, sklene Washington Post, da bo večina drage ameriške in ostale tehnologije, ki izvira iz evropskih držav, brez drage podpore, ki jo ponujajo tuji izvajalci predvsem z Zahoda – le nabirala prah.

Delite članek