REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Smeji se nam ves svet«: Američani pobesneli, talibani znova upodobili slavni prizor kot z Iwo Jime 1945

»Smeji se nam ves svet«: Američani pobesneli, talibani znova upodobili slavni prizor kot z Iwo Jime 1945V posmeh Američanom in zvezi NATO: Talibani proslavili svojo zmago s poustvarjanjem zmagoslavnega prizora z Iwo Jime. Vir: Twitter

Legendarni prizor ameriških vojakov, ki so zapičili zastavo ZDA na japonskem otoku Iwo Jima je ena izmed najbolj znamenitih fotografij iz druge svetovne vojne.

Zdaj je elitna talibanska enota v slavo zmage nad Američani in zvezo NATO po 20-letni vojni poustvarila ta prizor.

Toda tokrat - s talibansko zastavo.

V nameri, da poudarijo ponižanje Združenih držav Amerike po hitrem padcu Kabula in kaotičnem umiku osebja ameriškega veleposlaništva in ameriških sil iz Afganistana, je četica talibanskih vojakov znova upodobila prizor, ki je dolga desetletja simboliziral primer levje borbe ameriških vojakov zoper fanatične bojevnike cesarske Japonske med drugo svetovno vojno.

Talibani so zaznamovali zmago s posmehom na račun ameriškega poraza v Afganistanu. Vir: Twitter

Pripadniki odreda Badri 313 so se s tem namenom preoblekli v ameriško maskirno in taktično opremo, ki so jo zasegli ob brezglavem umiku sil ZDA iz Afganistana.

In zapičili talibansko zastavo v tla.

Fotografija, ki so jo razširjali po medijih in družbenih omrežjih, je hitro obšla svet in požela huronsko jezo v Združenih državah Amerike, kritike pa so letele predvsem na predsednika Joeja Bidna, ki je zadnje dni soočen z nerganjem zaradi fiaska po umiku ameriških sil iz Afganistana.

»Biden mora odstopiti ali pa biti odstavljen,« je sporočil prek Twitterja znani televizijski komentator John Cardillo.

»Gre od slabega na še slabše,« je pristavil voditelj podcasta in nekdanji mornariški tjulen Jonathan Giliam v prispevku »Afganistanska katastrofa ponazarja, kako globoko je padla ameriška vlada« (The Afghanistan disaster exemplifies how far the US government has fallen).

Talibani so zahvaljujoč Američanom in zvezi NATO sedaj ena najbolj sodobno opremljenih vojska v tem delu sveta. Vir: Twitter

37-letna kongresnica iz vrst republikancev Elise Stefanik je izkoristila priložnost, da javno napade Bidna, češ da je to Bidnova zapuščina, ki jo ves svet zdaj vidi.

Ob tem je pozabila na pomembno dejstvo, namreč da je tako mirovnemu sporazumu s talibani kot pogoji njegove uveljavitve botroval prejšnji ameriški predsednik iz vrst republikancev – Donald Trump.

In ne demokrat Joe Biden.

Ob tem je prav Donald Trump, tedaj predsednik ZDA, dovolil, da je bil leta 2018 izpuščen na prostost voditelj talibanov - mula Abdul Ghani Baradar.

»Smeji se nam ves svet,« opozarja Meghan McCain, konservativka, kolumnistka in hčerka pokojnega senatorja Johna McCaina, svojčas enega najglasnejših zagovornikov invazije na Afganistan.

Poustvarjanje posodobljenega prizora ameriške zmage na Iwo Jimi je le zadnji v vrsti talibanskih posmehov v obraz Washingtonu.

Posebna enota Badri 313 je, kot izhaja iz poročil, medtem že določena, da nadzoruje kabulsko letališče kljub temu, da naj bi to bilo do uradnega odhoda ameriških sil, ki naj bi bil po sporazumu, doseženim pod Trumpovo administracijo določen na 31. avgust - pod kontrolo ameriških sil.

Pred tem so bila socialna omrežja zatrpana s posnetki zaseženega ameriškega orožja in tehnike.

Spomnimo, afganistanska vojska pod taktirko proameriškega režima v Kabulu je večinoma brez boja položila orožje in ga prostovoljno prepustila talibanom ali pa je to storila po minimalnem odporu po umiku Američanov.

Kakor koli, dejstvo je, da je vsa ta draga najsodobnejša oprema, vredna skupaj skoraj 90 milijard dolarjev, zdaj končala v rokah islamskih skrajnežev.

Po nekaterih ocenah, imajo talibani zdaj več kot 2.000 humveejev (angleško: High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) in drugih oklepnih vozil, ter približno 40 letal, vključno s helikopterji Black Hawk (Črni jastreb).

Z lahkoto in brezplačno pridobljeni novi arsenal talibanov šteje še 600.000 pušk M16 in drugega orožja, 160.000 kosov komunikacijske opreme in 16.000 čelad z nastavki za nočno gledanje.

Delite članek