REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Assangea premestili iz samice v zaporsko bolnišnico v trenutku, ko se sooča z bojem na življenje ali smrt

Assangea premestili iz samice v zaporsko bolnišnico v trenutku, ko se sooča z bojem na življenje ali smrtJulian Assange in WikiLeaks

V trenutku, ko se sooča z bojem proti izročitvi ZDA zaradi obtožb zaradi poskusa hekanja, torej »poskusa vdora v računalnik«, ki ga itak ni bilo, so britanske oblasti naposled morale priznati, da je zdravstveno stanje najbolj znanega zapornika na svetu, novinarja Juliana Assangea tako na psu, da so ustanovitelja WikiLeaksa morale premestiti iz nečloveških razmer zaporske samice v zdravstveno krilo zapora Belmarsh.

Medtem je bil na britanskem sodišču opravljen prvi narok v zvezi z odločitvijo, ali je možno novinarja in ustanovitelja mednarodne medijske organizacije WikiLeaks Juliana Assangea izročiti Združenim državam Amerike.

Sodišče je obravnavo razdelilo na dva dela na način, da se sojenje začne februarja in nato drugo »polovico« prestavi do maja, poročajo londonski mediji.

Sodišče je odločilo, da bo obravnavo razdelilo na dva dela na način, da se sojenje začne februarja in nato drugo »polovico« prestavi do maja, poročajo londonski mediji.

Na prošnjo Assangeovega pravnega tima in odvetnika, ki zastopa ZDA, se je sodnica za prekrške v londonskem Westminstru strinjala, da se obravnava začne 24. februarja in traja en teden.

Nato je napovedala, da bodo preostali trije tedni postopka potekali 18. maja, poroča Reuters.

Assangea so do izročitve ZDA pridržali v britanskem zaporu, ker prestaja drakonsko kazen zaradi kršenja pogojev varščine.

To pomeni, da ga bodo v Veliki Britaniji tudi po prestani kazni zaradi kršenja pogojev varščine še vedno obdržali v zaporu, brez kakršne koli druge dokazane krivde ali sodbe.

»Assange v zaporu počasi umira, ima težave tudi z govorom,« opozarjajo njegovi odvetniki, ki so javnost obvestili, da sumijo, da »Juliana pitajo v zaporu celo z nekimi zdravili.«

To je potrdil tudi sam Julian Assange, ki je že prvega dne leta 2020 prijatelju v telefonskem klicu iz zapora dejal, da se njegovo zdravje slabša.

»Tu počasi umiram,« se je zaupal Assange svojemu prijatelju in britanskemu novinarju Vaughanu Smithu, poroča portal Change.org.

48-letni Assange je v letih 2010 in 2011 nekaj časa živel pri Smithu, potem ko so ga izpustili na prostost zaradi obtožb o posilstvu v Stockholmu.

Od takrat sta ostala v stiku.

Daily Mail spominja, da je »žvižgač potem zaprosil za azil na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu, od koder so ga policisti maja leta 2019 odnesli v zapor zaradi kršitve pogojev varščine in izogibanja izročitvi na Švedsko zaradi domnevne spolne zlorabe, kar je Julian sicer vztrajno zanikal.«

Švedska je naposled zaradi pomanjkanja dokazov opustila pregon Assangea, toda  britanske oblasti ga imajo kljub temu še vedno v pridržanju.

Aretacija

Smith je prvi opozoril, da ima Assange težave z govorom in da se zdi, da je bil pod vplivom neznanih zdravil med sicer dovoljenim telefonskim klicem.

Britanski novinar je za RT povedal, da je bil Assangeov govor nerazumljiv in da je govoril zelo počasi.

»Julian je vedno zelo artikuliran in njegov glas je jasen, ko govori. Toda tokrat je njegova govorica, glas … zvenel grozljivo ... bilo je zelo pretresljivo,« je dejal Smith.

Novica prihaja v času, ko je več kot 60 zdravnikov v odprtem pismu, poslanem notranji ministrici Priti Patel, opozorilo, da bi Assange lahko umrl v zaporu brez nujne medicinske pomoči.

Tudi strokovnjaki OZN že nekaj mesecev opozarjajo na hudo duševno in čustveno trpljenje Juliana Assangea.

Skoraj istočasno z novicami o telefonskem pogovoru Smitha in Assangea so namreč uradniki OZN sporočili, da so zaskrbljeni zaradi Assangea, pa tudi zaradi usode Chelsee Manning, ki je že več mesecev v zaporu, saj je zavrnila pričanje pred veliko poroto proti Assangeu.

Sodnik je naročil, da mora Manningova nazaj v zapor, dokler ne privoli v pričanje pred poroto, ki preiskuje WikiLeaks, ali dokler mandat porote v 18 mesecih ne bo potekel.

Manningova je izjavila, da nasprotuje velikim porotam.

»Raje umrem od lakote, kot da spremenim mnenje,« se ni dala Chelsea Manning.

Profesor prava in posebni preiskovalec Organizacije združenih narodov (OZN) Nils Melzer, specializiran za preiskovanje posledic in žrtev mučenja je dejal, da je bila Manningova podvržena prisilnem priporu in »mučenju ali drugim oblikam surove, nečloveške in poniževalne različice kazni

»Kaže, da praksa prisilnega pripora ni v skladu z mednarodnimi obveznostmi ZDA glede spoštovanja človekovih pravic,« je poudaril Melzer in pozval k izpustitvi Manningove na prostost, poroča Independent.

Glede ravnanja z Assangeom v londonskem zaporu je Melzer opozoril, da je bil Julian nenehno izpostavljen »hudim duševnim in čustvenim trpljenjem, ki glede na okoliščine jasno kažejo na psihološko torturo in drugo surovo, nečloveško in poniževalno ravnanje oziroma kaznovanje.«

Britanski Daily Mail piše, da so Juliana naposled premestili iz samice v zaporsko bolnišnico.

Hkrati so v njegovi rodni Avstraliji številni aktivisti šli na ulice in zahtevali Julianovo izpustitev na prostost.

Delite članek