REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V škodo vseh potrošnikov: Vlada namerava Huawei brez dokazov označiti za dobavitelja »z visokim tveganjem«

V škodo vseh potrošnikov: Vlada namerava Huawei brez dokazov označiti za dobavitelja »z visokim tveganjem«Slovenska vlada je klecnila pod pritiski ZDA. Vir: Twitter

Podpis tehnološke kapitulacije na Bledu s strani Anžeta Logarja, na dokumentu, ki mu ga je prinesel Mike Pompeo, je že povzročil prvi konkreten korak pri uničevanju konkurence na področju visoke tehnologije.

Po številnih pritiskih ZDA in podpisu skupne izjave med zunanjim ministrom Slovenije in Združenih držav Amerike na Bledu se je namreč zgodil še en korak v smeri oteževanja konkurence v Sloveniji.

Slovenska vlada je že oblikovala poseben sklep, s katerim želi kitajskega proizvajalca Huawei brez dokazov o nevarnosti njegove opreme razglasiti za dobavitelja »z visokim tveganjem.«

Zakaj se je vlada odločila za ta korak smo vprašali tudi Upravo za informacijsko varnost ter Ministrstvo za javno upravo.

Na odgovore še čakamo.

Na tem področju »soliranje« posameznih držav članic, kot si ga je očitno privoščila tudi slovenska vlada, lahko le škodi enotnosti in ciljem vseh evropskih držav. Predvsem pa - Sloveniji.

Vendar velja ob tem opozoriti, da druge evropske vlade večinoma niso storile podobnih korakov.

Predvsem iz Nemčije in Francije prihajajo opozorila, da se EU pri tem vprašanju ne sme prenagliti in da bi bilo vnaprejšnje izključevanje določenih proizvajalcev glede opreme za 5G in podobno škodljivo za Evropo.

V zadnjem času je pred pritiskom ZDA popustila predvsem Velika Britanija, ki je pred tem dolgo časa vztrajala, da so ameriški ugovori zoper Huawei neutemeljeni.

Vendar je Velika Britanija, ki bo konec leta izstopila iz EU v veliko bolj ranljivem položaju v razmerju do ZDA, kot pa to velja za evropske države.

Histro Zhangqin
Histro Zhangqin. Foto: Igor Mekina

Tukaj »soliranje« posameznih držav članic, kot si ga je očitno privoščila tudi slovenska vlada, lahko le škodi enotnosti in ciljem vseh evropskih držav.

Predvsem pa - Sloveniji.

Posledici bosta namreč predvsem dve - zamujanje pri uvajanju tehnologije 5G v Sloveniji in višji stroški prenavljanja omrežij ter mobilnih telefonov zaradi okrnjene konkurence.

Pompeo, Logar in Janša
Logar, Pompeo in Janša. Vir: Twitter

To ceno bodo plačali vsi potrošniki (skozi višje cene naročnin na usluge in višje cene telefonov in druge opreme), država pa bo tehnološko nazadovala.

 Kmalu zatem je sledil tudi odziv Huaweia, kjer so zapisali, da so v »Huawei Technologies zaskrbljeni in negativno presenečeni nad namero Vlade Republike Slovenije.«

Do danes ni bil predstavljen niti en dokaz, ki bi podprl obtožbe, ki so jih prvotno sprožile ZDA.

»V družbi Huawei Technologies, smo zelo zaskrbljeni in negativno presenečeni nad informacijo, ki je danes zaokrožila v medijih, da namerava Vlada Republike Slovenije označiti Huawei za dobavitelja z visokim tveganjem.

Predlog Vlade Republike Slovenije, da Huawei označi za dobavitelja z visokim tveganjem, bomo skrbno preučili, ko bo uradno objavljen, in se na podlagi ugotovitev odločili za nadaljnje pravne korake za zaščito naše družbe in naših poslovnih interesov,« je dejal Histro Zhangqin, generalni direktor Huawei Technologies Slovenija.

V Huaweiju ob tem ponovno poudarjajo, da jih do danes glede obtožb, ki so jih začele po svetu širiti ZDA, s strani Vlade RS ali njenih predstavnikov ni kontaktiral nihče in od njih zahteval kakršnakoli zagotovila ali pojasnila, tudi glede podatkov navedenih v sklepu, ki ne držijo, so zavajajoči in povzročajo škodo ugledu in poslovanju Huawei.

Prav tako do danes ni bil predstavljen niti en dokaz, ki bi podprl obtožbe, ki so jih prvotno sprožile ZDA.

Podrobnejši odziv bo družba Huawei predstavila naslednji teden, po natančni preučitvi vsebine sklepa Vlade RS ter virov in strokovnih argumentov, ki predstavljajo podlago za predlog sklepa.

 

Delite članek