REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija in Francija ne izključujeta Huaweia, zagovarjata svoboden trg – za razliko od Janševe vlade

Nemčija in Francija ne izključujeta Huaweia, zagovarjata svoboden trg – za razliko od Janševe vladeHuawei, dobrodošel tako v Nemčiji kot Franciji. Vir: Twitter

V Evropi so Slovenija, Poljska, Romunija in še nekatere države pod pritiskom ZDA popustile in v skladu z zahtevami ameriške diplomacije podpisale posebno izjavo, ki onemogoča ali zelo otežuje sodelovanje s kitajskim podjetjem Huawei pri uvajanju tehnologije 5G.

Osrednji državi EU, ki sta vedno veljali za 'motor' Evropske unije, nista klecnila pod pritiski Bele hiše in ne ravnata tako, kot želi sedanja Trumpova administracija.

Vendar pa osrednji državi EU, ki sta del jedrne Evrope in sta vedno veljali za »motor« Evropske unije, nista klecnili pod pritiski Bele hiše in ne ravnata tako, kot želi sedanja Trumpova administracija.

Francoski finančni minister je 21. julija potrdil, da »Francija ne bo preprečila investicije Huaweija v Franciji.«

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je dejal, da Francija tako ne bo sledila Veliki Britaniji, ki je popustila pod ameriškim pritiskom podobno kot tudi Slovenija in še nekaj manjših držav v Evropi.

Zvezna nemška vlada je tako zavrnila popolno izključitev kogarkoli iz področja 5G in s tem zavrnila tudi pristop ZDA.

»Ne bomo prepovedali Huaweiju investicije v 5G, zaščitili bomo naše nacionalne-varnostne interese,« je dejal francoski minister in dodal, da je bilo to sporočeno tudi Kitajski.

Tudi nemška vlada je potrdila, da ne bo izključevala Huaweija.

Nemška vlada je izbrala drugačen pristop in je od vseh proizvajalcev zahtevala »spoštovanje varnostnih standardov.«

»Te zahteve veljajo v enaki meri za vse ponudnike opreme in proizvajalce,« je dejal tiskovni predstavnik vlade v Berlinu.

Zvezna nemška vlada je tako zavrnila popolno izključitev kogarkoli iz področja 5G in s tem zavrnila tudi pristop ZDA.

»Ni dvoma, da so pri razširitvi novih 5G omrežij potrebni najvišji varnostni standardi. Toda o tem moramo razpravljati z evropskimi partnerji,« je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade.

V Sloveniji pa se je Janševa vlada odločila drugače – in s tem tudi odmaknila od začrtane zunanjepolitične strategije EU, ki vidi prihodnost EU v središču Evrope, na pa na njenem obrobju, kjer si ZDA očitno še vedno zelo poceni »kupujejo« zaveznike.

Delite članek