REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojna merila: Huawei v Evropi preganjajo, ameriške univerze po svetu pa s Kitajci sodelujejo

Dvojna merila: Huawei v Evropi preganjajo, ameriške univerze po svetu pa s Kitajci sodelujejoHuawei in Ameriška univerza v Kambodži - plodno sodelovanje. Vir: Twitter

Medtem ko so Slovenija, Poljska in še nekatere države v skladu z zahtevami ameriške diplomacije podpisale posebno izjavo, ki onemogoča ali zelo otežuje sodelovanje s podjetjem Huawei pri uvajanju tehnologije 5G v državi podpisnici omenjene izjave pod taktirko Washingtona, marsikje drugje po svetu nimajo takšnih zadržkov.

Tako je na primer podjetje Huawei Technologies (v času pohajkovanja ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea po Evropi s ciljem zagotoviti podpise pod posebno izjavo s katero želijo ZDA preprečiti, da bi Huawei uvajal tehnologijo 5G v državah EU) pravkar podpisalo pismo o nameri (MOU) z Ameriško univerzo Phnom Penh iz Kambodže in njenim centrom za voditeljstvo in profesionalni razvoj (CLPD).

Skupaj bodo namreč razvijali nove tehnološke projekte, ki bodo prispevali k digitalni transformaciji družbe ter pripravljali družbo na nadaljno digitalno transformacijo.

Huawei namreč že 21 let deluje tudi v Kraljevini Kambodži, maja pa so z ministrstvom za pošto in telekomunikacije v Phnom Penhu podpisali sporazum, po katerem bodo državi priskrbeli najnovejšo tehnološko opremo ter programe usposabljanja za delovanje omrežja 5G.

Huawei medtem nadaljuje z vzponom – kljub ameriškim pritiskom. V prvi polovici leta je povečal dobičke za 14 odstotkov.

Ameriška univerza v Phnom Penhu bo ob tem v partnerstvu z Huaweijem šolala tudi svoje študente.

Dr. Dan Kulmala, podpredsednik univerze za študentske zadeve je dejal, »da je privilegij« sodelovati s Huaweijem.

Huawei medtem nadaljuje z vzponom – kljub ameriškim pritiskom.

V prvi polovici leta je povečal dobičke za 14 odstotkov.

Trenutno je prisoten v 179 državah, v letu 2019 pa je generiral več kot 120 milijard dolarjev prihodkov.

Huawei ima sicer res sedež na Kitajskem, vendar je to predvsem multinacionalno in globalno podjetje, prisotno v skoraj vseh državah sveta.

Huawei Vir:Xinhua

Po vsem svetu zaposluje več kot 194.000 ljudi, od tega polovico v raziskavah in razvoju.

Podjetje neprestano napreduje in je med globalnimi tehnološkimi podjetji že na petem mestu.

In kljub pritiskom v zadnjih letih je podjetje svoj tržni delež celo povečalo, na okoli 35 odstotkov na področju 5G.

Tehnološko je v prednosti pred drugimi v razvoju za okoli leto dni in pol in ima največje število patentov za tehnologijo 5G.

Okoli 90 odstotkov delnic Huaweija imajo v lasti trenutno zaposleni v podjetju, preostalih približno 10 odstotkov pa nekdanji zaposleni, ki so se že upokojili.

Ob tem ima Huawei sklenjenih 91 pogodb o opremljanju nacionalnih mobilnih operaterjev, od tega 47 v Evropi.

To podjetju omogoča vodilno mesto na globalni ravni med drugim po številu patentov v tehnologiji 5G in po investicijah v kibernetsko varnost.

Podatki o podjetju kažejo, da so lastniki Huaweija vsi zaposleni v podjetju.

Huawei Mate X Vir:The Verge

Okoli 90 odstotkov delnic imajo v lasti trenutno zaposleni v podjetju, preostalih približno 10 odstotkov pa nekdanji zaposleni, ki so se že upokojili.

Sam ustanovitelj Ren Zhengfei ima v lasti odstotek delnic.

To dokazuje, da lastniško zasebno podjetje ni povezano s kitajsko državo, kar je eden od najpomembnejših očitkov, ki ga pogosto ponavljajo predvsem v ZDA.

Tudi drugje po svetu, na primer v Franciji in Nemčiji, in drugih državah Evrope se večinoma odločajo povsem enako in nikjer ne izključujejo tehnologije Huaweija.

V Sloveniji pa Janševa vlada in največja vladna stranka SDS v programskih dokumentih prisegata na svoboden trg in konkurenco, v resnici pa diskriminirata nekatera podjetja, predvsem kitajska, toda ne zaradi dokazanih kršitev - pač pa zgolj zaradi porekla in sedeža podjetja.

Delite članek