REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tresel se je koalicijski vrh, v ospredju »afera« SODO in predlog proračuna

Tresel se je koalicijski vrh, v ospredju »afera« SODO in predlog proračunaAlenka Bratušek vs. SODO

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec se bo znova moral odločati o tem, kdo bo in kdo ne bo imel njegovo zaupanje – ostali člani vlade pa bi lahko že kmalu, ob sprejemanju proračuna, pokazali, koliko zaupajo predsedniku vlade.

Glede »afere SODO« oziroma spremenjenih pogojev imenovanja direktorjev v tem podjetju med razpisom samim, predsednik vlade namreč doslej ni zavzemal stališč, ker zadeve ni poznal v celoti, toda takšen odziv je lahko razumljiv samo kakšen dan ali dva.

Na koalicijskem vrhu se bo to vprašanje gotovo odločilo, kar pomeni, da bo »afera« SODO, v kolikor se ne bo razmahnila, že kmalu pozabljena.

Vrstijo se tudi kritike zaradi intervencije ministrstva na področje upravljanja gospodarskih družb, saj s tem nadzorni sveti izgubljajo veljavo, državna podjetja pa zato slabše poslujejo.

Ministrica Alenka Bratušek sicer trdi, da ni prekršila nobenega zakona in da bo še naprej »sekala lovke« lobijev, toda vrstijo se tudi kritike zaradi intervencije ministrstva na področje upravljanja gospodarskih družb, saj s tem nadzorni sveti izgubljajo veljavo, državna podjetja pa zato slabše poslujejo.

Po drugi strani Alenka Bratušek trdi, da je bila zamenjava sedanjega direktorja oziroma potrjevanje istega z novim razpisom osem mesecev pred iztekom njegovega mandata zelo nenavadna.

Glede izjave ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek o »rezanju lovk v energetiki« je premier dejal, da za zdaj ministrica zatrjuje, »da reže lovke, da ne dela nič nezakonitega«.

»Seveda pa, če je kaj nezakonitega, če je šlo kaj mimo pravil, so zato tudi ustrezni organi, da to ugotovijo. Če bi se kaj takega ugotovilo, jasno in nedvoumno, potem seveda vemo, kje smo,« je še dejal Šarec in dodal, da sam za zdaj »nima kaj dvomiti, ne potrjevati«.

Je pa malo verjetno, da bi Šarec v tem primeru ne podprl Bratuškove, saj ji očitno ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja, hkrati pa je SAB seveda nepogrešljiva članica vlade. Ob tem ni potrebno pozabiti niti na to, da je bila Bratuškova nekaj »posebnega« v tej vladi že ob pogajanjih, ko je zase, tudi zaradi nekdanjega položaja predsednice vlade zahtevala položaj nekakšne »nadministrice«, svoje ministre pa je vladi ponudila v »paketu« po sistemu »vzemi ali pusti.«

Malo verjetno je, da bi Šarec v tem primeru ne podprl Bratuškove, saj ji očitno ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja, hkrati pa je SAB seveda nepogrešljiva članica vlade.

Druga in povezana tema pa je seveda proračun. Pri prejšnjem rebalansu je bilo menda precej skrivanja, nekaterim poslancem so dajali v LMŠ predlog samo »na vpogled«, ne pa tudi kopije predlogov, takšen netransparenten način dela pa je naletel na veliko kritik tudi v vrstah koalicije.

Predsednik vlade očitno želi sedaj postopati drugače.

Marjan Šarec je pred ponedeljkovim vrhom koalicije na Brdu pri Kranju dejal, da so ga sklicali zato, da s predlogom proračuna seznanijo še poslance, preden se začne »burno proračunsko obdobje«.

Kot je poudaril Šarec, so vrh koalicije sklicali zato, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem, potem ko se je vlada o proračunu »nekako uskladila«.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšen konflikt in kje, pa je dejal, da pričakuje tudi kakšno ostro debato, vendar z zavedanjem, da je skupni cilj vseh, da proračun sprejmejo.

»Ker če bomo proračun sprejeli, potem bo država delovala, brez sprejetega proračuna država ne more normalno delovati,« je opozoril Šarec.

Na vprašanje, ali so usklajeni z Levico, predvsem glede odprave dodatnega zdravstvenega zavarovanja, pa je premier odgovoril: »Težko reči.«

Na vprašanje, ali bo na proračun vezal zaupnico, pa je dejal, da se o tem še ni odločil. Opozoril pa je, da je proračun pripravljen glede na doslej znane gospodarske napovedi.

Delite članek