REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Španski ultimat: Madrid Sloveniji pred vrhom EU-Zahodni Balkan postavil pogoj »zaradi udeležbe t. i. Kosova«

Španski ultimat: Madrid Sloveniji pred vrhom EU-Zahodni Balkan postavil pogoj »zaradi udeležbe t. i. Kosova«Ultimat je zalegel: Pedro Sánchez in Janez Janša. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Španski premier Pedro Sánchez se bo v sredo udeležil vrha Evropske unije in Zahodnega Balkana, na katerem bodo tudi kosovski predstavniki, države, ki jo Španija ne priznava.

Toda po poročanju španskega časopisa El Periodico, prav zaradi tega, ker Španija ne priznava Kosova, kosovskih simbolov na vrhu ne bo, poudarja spletna Ekonomija.

Kot se glasi sporočilo iz Madrida, bo Sánchez jutri odpotoval v Ljubljano, glavno mesto Slovenije, na srečanje voditeljev Evropske unije pred vrhom s predstavniki Zahodnega Balkana.

Zato ne bo nobene zastave ali simbola katere koli države, običajni napisi, ki se jih postavi na mizo, pa bodo vsebovali le imena udeležencev, vendar brez navajanja nobene funkcije, na primer predsednika ali premierja.

Ta vrh je periodično srečanje, ki je bilo lani zaradi pandemije prek videokonference.

Zadnjič, ko je bil osebno povabljen na tovrsten vrh, leta 2018, je na le-tem prav zaradi udeležbe Kosova zavrnil svoje sodelovanje takratni španski premier Mariano Rajoy.

Tudi na omenjenem vrhu so se nato simbolom države Kosovo izognili in enako se bo po tokratni zahtevi Španije ponovilo v Ljubljani, piše časnik s sedežem v Kataloniji.

Zato ne bo nobene zastave ali simbola katere koli države, običajni napisi, ki se jih postavi na mizo, pa bodo vsebovali le imena udeležencev, vendar brez navajanja funkcij, na primer predsednika ali premierja.

Spomnimo, skupaj s Španijo še štiri druge države med sedemindvajesterico, ki tvorijo Evropsko unijo, ne priznavajo Kosova kot države - to so Grčija, Romunija, Ciper in Slovaška, opozarja španski časnik.

Čeprav Španija ne priznava Kosova kot države, podpira dialog med Prištino in Beogradom.

Španija ob tem podpira širitev EU na države Zahodnega Balkana, vendar vlada v Madridu pojasnjuje, da ta teden na vrhu ne bo govora o možnostih članstva, ampak o odnosih Evropske unije s temi državami.

Večerja voditeljev EU, ki bo pred vrhom, bo priložnost za neformalno izmenjavo mnenj o različnih vprašanjih, saj bo pogovor potekal predvsem o nekaterih temah, ki so del dnevnega reda zasedanja Evropskega sveta 21. in 22. oktobra.

Voditelji 27 držav EU se bodo ukvarjali predvsem z mednarodno vlogo Evropske unije in v tem okviru bodo obravnavali vprašanja, kot so razmere v Afganistanu, odnosi s Kitajsko in napetosti med Francijo in ZDA.

Po poročanju španskih medijev se želi Sánchez osredotočiti predvsem na visok rast cen energije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek