REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Številni kosovski Albanci se s starimi dokumenti cepijo v Srbiji

Številni kosovski Albanci se s starimi dokumenti cepijo v SrbijiVir: Twitter

Prištinski časnik Gazeta ekspres je objavil, da so se številni državljani Kosova, ki so albanske nacionalnosti v sedanji situaciji odločili za to, da uporabijo svoje stare jugoslovanske dokumente in se cepijo proti koronavirusu – v Srbiji, navaja Kossev.

Srbija je sicer po število cepljenih prebivalcev ena od bolj uspešnih držav v Evropi.

Srbija je sicer po številu cepljenih prebivalcev ena od bolj uspešnih držav v Evropi.

Cepljenje je omogočila tudi državljanom sosednjih držav, predvsem BiH, Črne gore, Makedonije in Albanije, zaradi česar so jo pohvalili tudi visoki predstavniki Evropske unije, na primer evropski komisar za evropsko politiko in širitev Olivér Várhelyi, ki je nedavno obiskal tudi inštitut Torlak v Beogradu, kjer so pričeli proizvajati rusko cepivo Sputnik V.

Časnik Gazeta ekspres je zaradi cepljenja kosovskih državljanov v Srbiji poslal vprašanja tudi v kabinet predsednika kosovske vlade Albina Kurtija, ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve, vendar na vprašanja niso dobili odgovorov.

V Srbiji sicer vse državljane Kosova smatrajo za svoje državljane in jim omogočajo enako stopnjo pravic kot tistim, ki živio v »ožji Srbiji.«

Albin Kurti  Vir: Wikipedia
Albin Kurti. Vir: Wikipedia

Največ zanimanja so za srbska cepiva na Kosovu pokazali starejši prebivalci.

Poslanec stranke PDK Bekim Hadžiju je dejal, da je vlada Kosova tudi zavrnila cepivo, ki ga je ponudila Albanija (pred tem pa Srbija) in da je to razlog, da občani iz Gnjilana, Prištine in severnega dela Kosova odhajajo v Srbijo, da bi se cepili.

Kosovo na področju cepljenja vse do konca marca ni dobilo niti enega odmerka »evropskih« cepiv, pač pa je upalo na cepiva iz programa Covax, ki pa jih dolgo časa, vse do konca marca sploh ni bilo.

Potna lista Zvezne republike Jugoslavije in Republike Srbije
Potna lista Zvezne republike Jugoslavije in Republike Srbije. Vir: Twitter
Na lestvicah cepljenja se Kosovo nahaja daleč spodaj, v družbi nerazvitih držav.

Srbija je medtem cepila tudi – brez dovoljenja Prištine – okoli 120.000 Srbov, ki živijo na Kosovu v severnem delu pokrajine ali v enklavah.

»Ne bomo jemali cepiv iz Srbije, ki jih dobiva od Rusije in Kitajske. Dokazano je bilo, da tukaj ni zagotovila o kvaliteti, s tem pa so zmeraj povezani še nekateri pogoji,« je še februarja zatrjeval predsednik kosovske vlade Albin Kurti, ki ga nekateri albanski mediji predstavljajo celo kot »balkanskega Che Guevaro.«

Vendar pogojev pri medicinski pomoči dejansko ni bilo, ceno za to trdoglavost pa so plačali prebivalci Kosova, ki se ponaša z zelo slabimi rezultati v boju proti pandemiji.

Kosovu je deloma pomagala Albanija z okoli 11.000 cepivi za medicinsko osebje, toda za entiteto z okoli dvema milijonoma prebivalcev je to bistveno premalo.

Doslej so zabeležili skoraj 107.000 potrjeno okuženih in 2203 smrtnih primerov, cepili pa so samo z 22.096 odmerki cepiv.

Na lestvicah cepljenja se Kosovo nahaja daleč spodaj, v družbi nerazvitih držav.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek