REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sporočilo miru: Administrativno mejo s Kosovom preletavajo srbski MiG-i in helikopterji, na poti tudi tanki

Sporočilo miru: Administrativno mejo s Kosovom preletavajo srbski MiG-i in helikopterji, na poti tudi tankiEskalacija napetosti na administrativni meji Srbije s Kosovom. Vir: Twitter

Razmere na administrativnih mejnih prehodih med Srbijo in Kosovom so znova napete.

Hrvaška je kljub mandatu sil OZN leta 1995 intervenirala v Krajini.

Medtem ko srbski prebivalci severnega Kosova blokirajo mejne prehode zaradi prepovedi vstopa na Kosovo z vozilom s srbskimi tablicami, kosovska policija in posebne enote zasedajo mejne prehode, področje pa so v zadnjem času pričeli preletavati tudi srbski MiG-i 29.

Že teden dni morajo vsa vozila, ki iz Srbije vstopajo na Kosovo kupiti začasne tablice za 5 evrov, katerih veljavnost je 60 dni.

Ob reaktivnih letalih s kosovske strani situacijo nadzoruje helikopter KFOR-ja, s srbske pa področje preletavajo trije težki helikopterji Mi-35.

Ob tem so v Srbiji zabeležili tudi premike težkega orožja in tankov proti mejnim prehodom s Kosovom.

Srbija zahteva, da Kosovo umakne na prvi pogled »recipročne« ukrepe, ki pa dejansko pomenijo uvajanje novega stanja in priznavanje sicer s strani Srbije nepriznane »države«.

Kosovski snajperist
Kosovski snajperist. Vir: Twitter

Kosovska policija je namreč po izteku desetletnega dogovora o uporabi »statusno nevtralnih tablic«, ki jih je določal Bruseljski dogovor - zaradi uspešnega »nedogovarjanja Prištine z Beogradom« uvedla ukrep »reprocitete« oziroma prepoved uporabe vozil z srbskimi tablicami na ozemlju Kosova.

Srbija namreč vozilom z novimi kosovskimi tablicami ne dovoli prehoda na svoje ozemlje. Vmes so pripravili nekatere druge predloge – na primer nalepke, ki naj bi jih na obeh straneh lepili preko »spornih« oznak – toda pogajanja pod vodstvom EU so zastala.

Istočasno v vsem tem času kosovska vlada ni izpolnila svojih obveznosti, na primer ustanovitve skupnosti občin s srbsko večino na Kosovu.

Kosovo je sicer leta 2008 enostransko razglasilo neodvisnost od Srbije, vendar iz zornega kota mednarodnega prava še naprej ostaja del Srbije.

Njeno neodvisnost priznava manj kot polovica članic OZN in ni univerzalno priznana država.

Vlada v Prištini si zato želi priznanja Srbije, ker pa do tega ni prišlo, poskuša doseči priznanje svojih oblastnih aktov in simbolov, tudi novih tablic, ki jih je pred tem uvedla, Srbija pa njihovo priznanje zavrača.

Kosovska policija je sedaj v južni del Kosovske Mitrovice, kjer živi večinoma albansko prebivalstvo, premaknila tudi številna težja policijska vozila za razbijanje barikad.

Po navedbah policije so ceste proti prehodom Jarinje in Brnjak zaprte »s težkimi tovornjaki, vozili in gramozom.«

Mig-29
Mig-29. Vir: Twitter

Zagorelo je tudi v uradu za izdajo tablic v Zubinem Potoku, dve ročni granati pa sta bili odvrženi na urad za izdajanje tablic v Zvečanu, vendar nista eksplodirali.

Intervencija Srbije na Kosovu bi sicer odprla možnost ponovnega konflikta z zvezo NATO, vendar v geopolitičnih razmerah, v katerih je NATO po neuspešnih intervencijah v Afganistanu, Siriji, Libiji in drugje zelo oslabljen, moč Kitajske in Rusije, zaveznic Srbije, pa se je znatno povečala.

Predsednik odbora za Kosovo in Metohijo v srbskem parlamentu Milovan Drecun je izjavil, da srbska vojaška letala in helikopterji ter premiki motoriziranih enot niso grožnja nikomur, pač pa opozorilo in preventivno sporočilo Aljbinu Kurtiju, predsedniku vlade Kosova, da je bolje ubrati pot umirjanja konfliktne situacije.

»To je naše sporočilo miru. Če druga stran odstopi od mirnega reševanja problema bomo uporabili vse obrambne kapacitete, ki jih imamo,« je dejal Drecun.

Srbija zahteva, da Priština prekine z nasilnimi akcijami, vrne specialne enote iz severa Kosova, od mednarodnih sil na Kosovu pa da realizirajo svoj mandat in preprečijo Prištini, da enostransko in nasilno spreminja situacijo na terenu.

»V nasprotnem, če mednarodne institucije ne bodo sposobne, ne bodo želele ali ne bodo mogle realizirati svojega mandata, ki se tiče zaščite vseh, ki živijo na Kosovu in v Metohiji, kjer je srbski narod najbolj ogrožen, potem bomo mi realizirali ta del mandata,« je opozoril.

Milovan Drecun
Milovan Drecun. Vir: Twitter

Po njegovih navedbah je del mednarodne skupnosti vedel, da Priština pripravlja akcijo na severu Kosova in da tega ni preprečil.

Na Kosovu se sicer nahajajo enote KFOR-ja, med katerimi so tudi slovenski vojaki.

KFOR je sicer v zadnjih letih neprestano zmanjševal svojo vojaško prisotnost, ki je kljub stacioniranju ameriških vojakov v oporišču Bondsteel vse bolj simbolična.

»Zelo me skrbi, ker je Priština premaknila svoje operativne enote Rosu v oporišče Belvedere v Južni Mitrovici in ker je tja poslala tudi specialno interventno enoto. Oni so v bazo Belvedere poslali tudi opremo za razbijanje barikad«, je dejal Drecun.

Kosovski predsednik vlade Kurti naj bi se pravkar posvetoval s svojimi svetovalci, ali naj gre na razbijanje demonstracij ali ne. Kot nov datum zaostritev velja 1. oktober, ko se izteka šestmesečni rok, ki ga je parlament dal vladi Kosova, da uvedejo štiri občine na severu v kosovski sistem plačevanja elektrike.

Kosovska policija bi lahko zato poskusila zavzeti glavne energetske objekte na severu, predvsem trafo postajo Valač, akumulacijsko jezero Gazivode in hidroelektrarno.

Srbski tanki na poti v smeri Kosova
Srbski tanki na poti v smeri Kosova. Vir: Twitter

Formalno za varnost na Kosovu skrbita KFOR in zveza NATO, toda ker zahodne države podpirajo neodvisnost Kosova in krepijo albansko-kosovske sile ni izključeno, da Srbija ne bi nikoli vojaško intervenirala na Kosovu, podobno kot je Hrvaška kljub mandatu sil OZN leta 1995 intervenirala v Krajini.

To bi sicer odprlo možnost ponovnega konflikta z zvezo NATO, vendar v geopolitičnih razmerah, v katerih je NATO po neuspešnih intervencijah v Afganistanu, Siriji, Libiji in drugje zelo oslabljen, moč Kitajske in Rusije, zaveznic Srbije, pa se je znatno povečala.

Medtem se kosovski policisti na meji izmenjujejo, izmenjavo straž pa Srbi, ki demonstrirajo in blokirajo prehode spremljajo z glasbo in pesmijo »Srbska se trobenta s Kosova sliši!«

Iz EU se je medtem oglasil Charels Michel, predsednik Evropskega sveta, in »obe strani« pozval k zmanjšanju napetosti.

Kosovo je torej uvedlo reciprociteto, ki se na prvi pogled zdi razumljiva: Če kosovske tablice ne morejo v Srbijo, potem srbske ne morejo na Kosovo. Na prvi pogled zveni prepričljivo.

Toda kosovske so lahko odhajale v Srbijo, dokler so bile statusno nevtralne. Enostransko so jih spremenili na Kosovu in nato želeli njihovo »priznanje«, to pa večina medijev - zamolči.

Enako tudi dejstvo, da je veljavnost sporazuma, ki je omogočal mir, iztekla, ne da bi evropski posredniki dosegli »normalizacijo«.

In zato se znova rožlja z orožjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek