REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kriza: Vlada v Prištini želi z zvijačo doseči priznanje Kosova s strani Srbije

Kriza: Vlada v Prištini želi z zvijačo doseči priznanje Kosova s strani SrbijeKosovski policisti na Jarinju. Vir: Twitter

Na Kosovu se nadaljuje blokada mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, ki vodijo iz severnega Kosova proti ožji Srbiji.

Kosovsko vlado edino zanima priznanje Srbije, dogovore z Beogradom pa ignorira.

Do zapleta je prišlo potem, ko je kosovska vlada uvedla »ukrepe reciprocitete« in določila, da morajo srbska vozila ob vstopu na Kosovo sneti svoje tablice in si kupiti začasne, ki stanejo pet evrov in veljajo dva meseca.

Vlado v Prištini namreč edino zanima priznanje Srbije, dogovore z Beogradom pa ignorira.

Ker priznanja s strani Srbije, ki bi edino lahko »legaliziralo« odcepitev Kosova tudi po 13-tih letih s strani Beograda še ni na vidiku, poskušajo kosovske oblasti doseči vsaj priznanje svojih dokumentov in oznak s strani Srbije.

Na prvi pogled gre za upravičen ukrep, ki odgovarja na podoben ukrep Srbije.

Toda pri tem je potrebno vedeti, da gre dejansko za izsiljeno ravnanje, saj kosovsko-albanska vlada na ta način želi izsiliti priznanje Srbije s pomočjo priznavanja kosovskih tablic, ki imajo oznako RKS oziroma »Republika Kosovo«; te so kosovske oblasti uvedle po enostranski razglasitvi neodvisnosti in z njimi nadomestile prejšnje tablice z oznako KS, ki pa za Srbijo niso bile sporne, saj so bile uvedene pod oblastjo UNMIK-a.

Kosovski Srbi
Kosovski Srbi. Vir: Twitter

Svoje nove ukrepe je albanska vlada v Prištini uvedla s pomočjo okoli 350 policistov enot ROSU, ki so intervenirali na Kosovu kljub temu, da niso imeli za to dovoljenja zveze NATO, kot so določali predhodni dogovori.

Polcisti so zoper demonstrante, ki so blokirali mejne prehode uporabili solzilec in silo, vendar mejna prehoda niso uspeli deblokirati.

Srbom s severa Kosova so se pridružili tudi Srbi iz južnega dela Kosova.

Ob prihodu enot Rosu pa so razvili velik transparent »Dobrodošli v skupnosti srbskih občin.«

Gre za še eno neuresničeno obljubo oblasti v Prištini, saj so se vlade kosovskih Albancev zavezale, da bodo ustanovile posebno skupnost srbskih občin na Kosovu, ki bi imele večjo avtonomijo.

Vendar tega vse doslej niso uresničili, čeprav je Srbija prav zato v korist kosovske vlade sprejela vrsto ukrepov in jim izročila številne podatke in arhive, potrebne za delovanje državne uprave.

Situacijo na severu Kosova spremljajo tudi enote EULEX-a in KFOR-ja. Evropski posredniki opozarjajo, da enostranske akcije nikoli niso rešitev in da jih morajo nadomestiti dogovori obeh strani.

Vendar je dialog med Beogradom in Prištino zastal.

Predsednik nove kosovske vlade Aljbin Kurti je dialog s Srbijo postavil zelo nizko na svojem dnevnem redu, predsednik Srbije pa ga je v Bruslju še dodatno šokiral, ko je na prvo vprašanje, kdaj misli Srbija priznati Kosovo odgovoril z »nikoli.«

Zaradi pritiska zahodnih držav oz. držav EU, ki so priznale neodvisnost Kosova – pet držav Evropske unije tega še vedno ni storilo – pa ni napredka ne pri iskanju pogrešanih in ne pri oblikovanju sporazuma, ki ne bi pomenil priznanja Kosova, pač pa bi omogočil koeksistenco Srbije in Kosova ter napredovanje proti članstvu v EU.

Srbski mediji so poročali, da je iz »neznanih razlogov« strmoglavil tudi dron, ki so ga zoper Srbe uporabljali kosovsko-albanski specialci.

Kosovski premijer Aljbin Kurti predlaga, da Srbija in Kosovo istočasno ukineta uvedbo začasnih tablic, toda to pomeni, da bi Srbija morala »priznati« kosovske.

Rešitev se bo očitno iskala v tej smeri, bo pa morala biti bolj kreativna.

Srbija, na primer, dovoljuje tudi prehod svojega ozemlja državljanom Kosova s kosovskimi osebnimi listi in osebnimi izkaznicami, toda ker uradno ne priznava teh dokumentov, jim prehode dovoljuje na podlagi posebnih dovolilnic, ki jih izda sama.

Na mejnih prehodih je po navedbi srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina stanje »napeto, a stabilno«, so pa srbski mediji poročali, da je iz »neznanih razlogov« strmoglavil tudi dron, ki so ga zoper Srbe uporabljali kosovsko-albanski specialci.

Med pripadniki Rosu so demonstranti opazili tudi tiste, ki imajo oznake kosovskih obrambnih sil, kosovske vojske v nastajanju, ki sicer nima podlage v resoluciji VS OZN 1244.

Kosovo še naprej ostaja tudi v središču pozornosti velikih sil.

Zahodne države EU in ZDA večinoma krepijo in podpirajo državnost Kosova, medtem ko istočasno kritizirajo Rusijo zaradi vzpodbujanja separatizma v Ukrajini in drugih državah v njeni soseščini.

Te dvojne kriterije ter dvoličnost zahodnih držav in njihovih diplomacij, vključno s slovensko, pa pogosto izpostavljajo v državah in medijih izven njihovega vplivnega kroga.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek