REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sluge politike: kršijo Hipokratovo prisego, so figov list vlade, svojo nesposobnost pa skrivajo s kritikami »nediscipline« ljudi

Sluge politike: kršijo Hipokratovo prisego, so figov list vlade, svojo nesposobnost pa skrivajo s kritikami »nediscipline« ljudiBojana Beović in neobstoječe informacije o Covidu-19. Vir: Twitter

Slovenija tudi v evropski konkurenci postaja žalostna rekorderka, z najvišjimi številkami umrlih na milijon prebivalcev.

Medtem pa vlada in epidemiologi odgovornost za takšno stanje valijo na – ljudi!

Ljudstvo naj bi bilo krivo za širjenje virusa, saj po oceni Janševe vlade in epidemiologov še naprej preveč raja, se druži in navkljub osemmesečnemu pridiganju, da morajo vsi nositi maske – ne izvaja ukrepov.

Valiti krivdo na ljudstvo, je seveda nizkotna poteza vladajočih, enako kot obtožbe o neizvajanju ukrepov, kar seveda ni res.

Gre za laž, katere jasen namen je sprevračanje odgovornosti z vlade, ki je doživela hud poraz v boju proti koronavirusu, na ljudi, ki pa se v veliki večini držijo ukrepov.

To dokazuje že ogromno število ljudi, ki tudi zunaj – celo daleč od drugih ljudi, kjer takšni ukrepi sploh nimajo smisla – nosijo maske.

Poglejmo najprej podatke.

Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 8063 testih potrdili 2226 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 43 bolnikov zaradi koronavirusne bolezni Covid-19.

Dan pred tem pa 59!

V bolnišnicah so zdravili 1297 covidnih bolnikov, od tega 202 na intenzivni negi, 113 bolnikov pa so odpustili v domačo oskrbo.

Delež pozitivnih testov je bil še vedno visok - 27,6-odstoten.

Po podatkih Sledilnika za Covid-19 je v državi trenutno 20.337 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Srbski časnik Blic: »Najhujhši po stopnji smrtnosti na svetu - Slovenija trpi zaradi korone navkljub ostrim ukrepom«

Kot poroča celo srbski Blic je Slovenija 'po stopnji smrtnosti najhujša na svetu.'

Kot poroča celo srbski Blic je Slovenija 'po stopnji smrtnosti najhujhša na svetu.'

In kako to komentirajo domači strokovnjaki?

Tako, da so komentarji marsikomu dvignili – pritisk.

Vsi ukrepi, ki so bili sprejeti s strani Janševe vlade po oceni strokovnjakov niso bili dovolj zaradi našega »načina življenja.«

 »To je očitno premalo,« je ocenila dr. Bojana Beović. »Očitno to z načinom življenja, kot ga pozna zahodni svet, ni možno.«

»Moram reči, da me to dejstvo, da je nemogoče obvladovati epidemijo na način, ko vsi sodelujemo, kar malo žalosti in me je razočaralo,« je sodržavljanom oponesla dr. Bojana Beović.

Krivo naj bi bilo dolgo življenje v »udobju, kjer so največje vrednote naše svoboščine, pravice. Zdaj pa smo naenkrat padli v situacijo, kjer v ospredje stopijo dolžnosti do sočloveka in družbe«, je poudarila.

Vladi bodo zato iz strokovne skupine, ki jo vodi, predlagali podaljšanje ukrepov.

UKC Maribor je že prenapolnjen s covid-bolniki, v ljubljanskem pa so dosegli rekord.

Kritična je bila tudi »do polemiziranja o ukrepih« v osrednjih medijih.

Ni dvoma, da dr. Bojana Beović, tako kot Janez Janša - kritik ne mara.

»Ljudje se pritožujejo, da so izgubili službe, ampak ne vedo, da je to neposredno povezano z zasebnimi druženji, ki jih še vedno imajo,« je pogumno zatrdila.

To je na družbenih omrežjih povzročilo serijo komentarjev in jeze.

Povsem upravičeno.

V primeru komentarjev dr. Beovićeve gre seveda za povsem »odbite« izjave, ki jasno kažejo strokovno in moralno dno tistih izbrancev iz zdravniške stroke, ki jih vlada uporablja kot figov list za pokrivanje svoje nemoralne politike.

»Zelo verjetno v Sloveniji nismo vzpostavili splošne zavesti, da je treba okužbo obvladati. To ni naša skupna naloga, vsaj tega ni občutiti, vsaj prek objav v medijih, kjer je približno uravnoteženo, da se moramo vsi ukvarjati z epidemijo, in s problemi vsakega posameznika, ki jih ima zaradi epidemije, ampak jih ima zato, da bi obvladali virus,« je dejala Beovićeva v izjavi medije.

Zato je po njenem mnenju potreben »družben dogovor« kajti, »ali bomo poskrbeli zase, za svoje zdravje in ustrezno zdravstveno obravnavo in se bomo držali ukrepov ali pa se jih ne bomo,« ampak potem ne more biti odvisno od zdravnikov, da se bodo »odločali na vratih bolnišnic, ali bodo nekoga zdravili ali ne.«

Še več, »če se bomo tako dogovorili« -, da se bomo torej še naprej družili in bili tudi drugače »poredni« – »potem naj ljudje, če zbolijo, ne hodijo v bolnišnice je zabičala.

Protesti zaradi zaščitne opreme - Ljubljana
Protesti zaradi malverzacij z zaščitno opremo - Ljubljana. Vir: Twitter

Da si nek zdravnik upa prihodnjim pacientom kar vnaprej napovedati, da jim bo odrekel zdravniško oskrbo in jih opozarja, da so si »sami krivi,« če se okužijo in zbolijo za koronavirusno boleznijo Covid-19, je že dovolj škandalozno.

Vsak zdravnik bi namreč moral spoštovati Hipokratovo prisego oz. posodobljeno Ženevsko deklaracijo, ki pravi takole:

»V trenutku, ko stopam v zdravniški poklic, svečano obljubljam,

da bom svoje življenje postavil v službo humanosti;

da bom do svojih učiteljev ohranil vso dolžno hvaležnost in spoštovanje;

V trenutku, ko stopam v zdravniški poklic, svečano obljubljam, da bom svoje življenje postavil v službo humanosti; najpomembnejša mi bo skrb za zdravje mojega pacienta; absolutno bom spoštoval človeško življenje; ...

da bom svoj poklic opravljal vestno in dostojanstveno;

najpomembnejša mi bo skrb za zdravje mojega pacienta;

spoštoval bom skrivnosti, ki mi jih je zaupal, tudi po njegovi smrti;

z vsemi svojimi močmi bom ohranjal čast in plemenite tradicije zdravniškega poklica;

moji kolegi mi bodo bratje in sestre;

pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: starost, bolezen, nemoč, vera, etnično poreklo, nacionalnost, spol, politična pripadnost, rasa, seksualna usmerjenost, razredna pripadnost ali katerakoli druga osebna okoliščina;

absolutno bom spoštoval človeško življenje;

niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje z namenom kršenja človekovih pravic in svoboščin.

To obljubljam svečano, svobodno, sklicujoč se na svojo čast.«

Zdravniki, ki si ne upajo kritizirati napak oblasti, ko gre za javno zdravje in ki na prvo mesto dajejo politično pripadnost, ki dopuščajo, da se medicina uporablja za kršenje človekovih pravic in svoboščin, da se te pravice nekaterim (predvsem starejšim, z več pridruženimi boleznimi) omejujejo zato kršijo svoj, profesionalni kodeks zdravniške etike.

Še bolj škandalozno je, da slovenski epidemiologi ne opažajo, da v svetu obstajajo bolj in manj uspešne države in da so tiste bolj uspešne vodile drugačno zdravstveno politiko od manj uspešnih.

So bili starejši znova prepuščeni koronavirusu?
Starejši so znova prepuščeni koronavirusu. Še hijše kot v prvem valu. Vir: Twitter

Z drugmi besedami, ljudje si lahko perejo roke in nosijo maske, vse ostalo – pa je v rokah vlade.

Z drugmi besedami, ljudje si lahko perejo roke in nosijo maske, vse ostalo – pa je v rokah vlade. In pri vsem ostalem je pogrnila vlada. Lažje, bolj poceni, enostavno – in bolj strahopetno – pa je obtoževati ljudi.

In pri vsem ostalem je pogrnila vlada, toda dr. Beovićeva in ostali zdravniki, ki so pristali na vlogo hlapcev politike sedanje vlade - tega nočejo videti.

Lažje, bolj poceni, enostavno – in bolj strahopetno – je obtoževati soljudi, navadne državljane.

Vprašajmo se še nekaj – na podlagi katerih podatkov nas vsèpovprék obtožuje in nam sodi dr. Beovićeva?

Kako si epidemiologi, ki sploh ne vedo, kje se virus širi, upajo trditi, da ga še vedno širijo ljudje na nekakšnih zasebnih zabavah?

Kje so statistike, podatki, številke, ki bi to dokazovale?

Druge države jih poznajo – Slovenija pozna samo statistiko »po regijah« in podobne neumnosti.

Ki ne povedo ključnega – kje se virus širi?

V primeru komentarjev dr. Beovićeve gre seveda za povsem »odbite« izjave, ki jasno kažejo strokovno in moralno dno tistih izbrancev iz zdravniške stroke, ki jih vlada uporablja kot figov list za pokrivanje svoje nemoralne politike.

Dr. Bojana Beović se je že spomladi proslavila z izjavo, da okuženih v DSO-jih ni potrebno že samo zgolj zato, ker so okuženi, seliti v bolnišnice.

Večkrat smo opozarjali, da je slovenska praksa »zdravljenja« starostnikov v domovih za ostarele popolnoma napačna in v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (SZO - WHO).

Način izvajanja zdravstvene oskrbe za starostnike v Sloveniji v času pandemije namreč spominja na izvedbo skupinske evtanazije.

Mnogi so že samo zato zahtevali oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi preiskala sporno prakso Janševe vlade.

Čeprav obstaja nevarnost, da bo tudi to komisijo želela voditi - Janševa vlada.

Po zastrašujočih podatkih o tem, da so slovenski zdravniki že spomladi naredili »sezname odpisanih«, ki so bili nato prepuščeni umiranju v mukah v domovih starejših občanov (DSO), so tudi na družbenih omrežjih opozarjali na nesprejemljivost in zavržnost takega početja.

Dr. Igor Pribac je s citatom Svetovne zdravstvene organizacije, ki je zahtevala, da se bolni starostniki, še posebej tisti s pridruženimi boleznimi takoj premestijo v bolnišnice, soočil s popolnoma obratnim mnenjem dr. Bojane Beović.

Nemoralni slovenski zdravniki so zastopali mnenje, da okuženim starostnikom ni potrebno v bolnišnice. Zato so starostniki v mukah umirali v domovih za stare.

Slovenski zdravniki so torej v nasprotju z mnenjem najboljših svetovnih strokovnjakov in zdravnikov SZO ter tudi kitajskih in drugih zdravnikov iz JV Azije, ki so se najbolj uspešno in prvi spoprijeli s virusom SARS-CoV-2 zastopali popolnoma drugačno mnenje.

Namreč, da bolnim - ni potrebno v bolnišnice.

Zato so starostniki, oskrbovanci DSO-jev v Sloveniji zapostavljeni umirali v domovih za stare. Zadušili so se brez ustrezne pomoči zdravnikov.

Res - kako slab, nemoralen in nestrokoven zdravnik (in predsednik vlade, zdravstveni minister ...) moraš biti, da se zavzemaš za to, da bolni ob smrtno nevarni epidemiji in bolezni, ki po nekaj dnevih hitro napreduje in se lahko v akutno spremeni v nekaj urah - ostanejo izven bolnišnic?

Omenjena dr. Beović, sicer strankarski kader SDS-a ni edina.

Enako sporna in neverodostojna stališča je zagovarjal cvet zdravniške stroke, ki ga je na pomembne institucije v državi (bolnišnice, NIJZ) postavila nova, Janševa vlada.

Podobno mnenje –, da starčkov pač ni potrebno premeščati, ker itak že umirajo – je pravzaprav zastopala tudi vsa aktualna, Janševa vlada. S tem mnenjem so se pohvalili celo v tvitu.

Od tega nesprejemljivega stališča se je nekoliko prepozno poskusila distancirati celo zloglasna in v aferi SRIPT kompromitirana tedanje šefica stranke upokojencev DeSUS in podpredsednica Janševe vlade Aleksandra Pivec, toda zaman – bralci njenih tvitov so hitro spregledali, da je sama del vlade in nosi odgovornost za krutost in pomanjkanje sočutja sedanje vlade.

Večina javnosti je namreč ne glede na poskuse vlade, da zanika svojo odgovornost za tedaj (le) okoli 87 smrtnih žrtev v DSO-jih menila, da se je vlada odzvala neustrezno.

V Sloveniji je zaradi Covida-19 doslej umrlo 1199 ljudi!

Sedaj pa se je ta številka dvignila na 1199 smrtnih žrtev (na dan 25. novembra), od tega jih je več kot polovica umrla v DSO-jih.

 Ponovimo: v Sloveniji je zaradi Covida-19 doslej umrlo 1199 ljudi!

Nekateri pa zaradi pomanjkanja empatije, odgovornosti in primernega ravnanja s strani predsednika vlade le tega vse bolj vidijo v podobi brezčutnega severnokorejskega diktatorja Kim Jong-una.

S strani vlade izbrani skupini zdravnikov, odgovornih za boj proti pandemiji se je namreč zdelo neprimerno, da bi bolne in okužene s Covid-19 v DSO-jih zdravili v - bolnišnicah.

So to sploh še - zdravniki?

Hitri testi
Hitri testi - kdaj? V drugih državah jih uporabljajo že od pomladi. Vir: Twitter

Vladna »svetovalna skupina« je molčala ali branila zavržno politiko vlade, ki je za DSO-je pripravila nekakšne »spiske za odstrel« starejših in komplikacijam ob okužbi bolj nagnjenih stanovalcev, ki bi jih »zdravili« kar v domovih za upokojence.

Nato je vlada od spomladi pa do danes naredila serijo napak, ki pa jih dr. Beović nikjer ni omenila.

Vlada je naredila serijo napak, ki pa jih dr. Beović nikjer ni omenila. In kot rešitev se sedaj vladi predlaga zgolj nadaljevanje politike, ki ne daje sadov ali pa daje zelo pičle.

Spisek je dolg: vlada si je najprej s spornimi nakupi zaščitne opreme zapravila ugled in zaupanje javnosti; nato ni pravočasno naročila hitrih in molekularnih testov in ni povečala števila laboratorijev, kaj šele, da bi zaposlila večje število bolniškega osebja; ni zgradila nobene nove bolnišnice; je šele jeseni začela preurejati nekatere bolnišnične objekte; ob tem je dopuščala vstop v državo iz tujine državljanom brez testov, ko pa se je okužba razširila, je prenehala slediti stikom; lansirala je aplikacijo za sledenje virusu, hkrati pa je s spornimi potezami izgubila zaupanje ljudi, ki si je zato večinoma niso naložili; in ko je (prepozno) uvedla drugi »lockdown,« ga je uvedla samo deloma, tako da večji del zaposlenih ljudi dela in med njimi virus kroži, del ljudi pa sedi doma, oblast pa jih maltretira in kaznuje, če v parkih ne nosijo mask; zamudila je pri nabavi cepiva za gripo; čez poletje ni povečala kapacitet bolnišnic in števila zaposlenihokužene v DSO-jih pa je pričela ločevati šele veliko prepozno, dokler ni bilo okuženih že 85 odstotkov domov za starejše občane ...

To potrjuje tudi kritika odgovornih v WHO, zadolženih za Evropo, ki ugotavljajo, da se evropske države niso dobro pripravile na drugi val. To je jasno povedal David Nabarro.

In kot rešitev sedaj vladni zdravniki vladi predlagajo zgolj nadaljevanje politike, ki ne daje sadov ali pa daje zelo pičle.

Kako se to dela v tujini, kažejo primeri Nove Zelandije, Južne Koreje in drugih uspešnejših držav.

Najprej stroga karantena (za vse – tudi ob zapiranju obratov), nato pa transparentno delo vlade, obsežno testiranje in iskanje vseh virov okužb takoj, ko se pojavijo, kar zagotovi, da življenje teče skoraj normalno naprej.

In zato imajo zdaj tudi na Kitajskem, kjer se je smrtonosni koronavirus najprej pojavil, lahko množične zabave, v Sloveniji pa neprestane karantene, ki uničujejo ljudi in gospodarstvo.

Razlika ni v virusu, ki nas je napadel, pač pa v sposobnosti oziroma nesposobnosti vlad, da se s tem virusom soočijo.

Delite članek