REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

WHO: če ne izboljšamo zdravstvene situacije in sistema, Evropo v začetku leta 2021 čaka tretji val epidemije

WHO: če ne izboljšamo zdravstvene situacije in sistema, Evropo v začetku leta 2021 čaka tretji val epidemijeKoronavirus - opozorila WHO države niso vzele dovolj resno. Vir: Twitter

Trenutno smo sredi drugega vala epidemije in težke razmere po vsej Evropi, še posebej pa v Sloveniji, ki je po številu smrti postala žalostna rekorderka, jasno kažejo, za kako resno situacijo gre.

Kljub temu, da so na obzorju že nova cepiva pa nas virus prehiteva, zato bi lahko bile pred človeštvom nove preizkušnje.

Posebni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 napoveduje še tretji val pandemije, ki naj bi nastopil v Evropi v začetku leta 2021.

'Niso izgradili potrebne infrastrukture v času poletnih mesecev zato, ker so prvi val uspeli spraviti pod nadzor,' je dejal dr. David Nabarro u intervjuju za švicarske medije.

Toda le, če bodo vlade ponovile neuspeh in ne bodo naredile vsega, kar je nujno pri preprečevanju širjenja okužb.

Predstavnik WHO je zelo jasno kritiziral vse evropske vlade.

»Niso izgradili potrebne infrastrukture v času poletnih mesecev zato, ker so prvi val uspeli spraviti pod nadzor,« je dejal David Nabarro u intervjuju za švicarske medije.

So bili starejši znova prepuščeni koronavirusu?
So bili starejši znova prepuščeni koronavirusu? Vir: Twitter

»Sedaj imamo drugi val. Če ne bodo zgradili nujno infrastrukturo, bomo imeli tretji val v začetku naslednjega leta,« opozarja Nabarro, ki sicer prihaja iz Velike Britanije.

Evropa je čez poletje zabeležila padec okuženih, toda nato se je virus znova vrnil in še bolj silovito razširil.

Nemčija in Francija sta včeraj zabeležili porast okuženih za preko 33.000 primerov, Švica in Avstrija več tisoč, Turčija pa je odkrila rekordnih 5532 novih primerov.

Nabarro je kritiziral tudi potezo Švice, ki je – sicer z maskami – dovolila smučanje.

Nabarro je kritiziral tudi potezo Švice, ki je – sicer z maskami – dovolila smučanje.

Opozoril je na »zelo visoke stopnje okuženih in umrlih« v tej državi.

»Ko se enkrat stopnje umirijo, tedaj smo lahko svobodni, kolikor hočemo. Toda sedaj? Ali je potrebno odpirati smučišča? Pod kakšnimi pogoji?,« se je vprašal v pogovoru za časnik Solothurner Zeitung.

Pohvalil je tudi odziv azijskih držav, na primer Južne Koreje, kjer je stopnja smrtnosti in okužb relativno nizka.

»Ljudje so se popolnoma angažirali, sprejeli so obnašanje, ki otežuje širjenje virusa. Vzdržujejo distanco, nosijo maske, izolirajo se, ko so bolni, perejo roke in lica. Ščitijo najbolj neogrožene skupine,« je ocenil dr. Nabarro.

Opozoril je tudi, da Evropa ni prerano sprostila ukrepe.

Koornavirus, Slovenija in Evropa, 22. november 2020 Vir:WHO
Koornavirus, Slovenija in Evropa. Medtem je število smrtnih žrtev v Sloveniji že preseglo 1000. Vir: WHO

In Evropa ter predvsem Slovenija?

Že od zime smo opozarjali na potrebo, da se vzpostavijo »Covid bolnišnice«, Slovenija pa je nekaj več sredstev za to namenila šele letos.

Celo Srbija, ki ne more računati na tako veliko evropskih sredstev, kot članica EU Slovenija, že gradi dve novi bolnišnici za 80 milijonov evrov – Slovenija pa kot uspeh kaže začasno usposobitev že desetletje neizgrajenih kapacitet UKC Ljubljana.

In podpira celo Madžarsko in Poljsko, ki evropsko pomoč prizadetim zaradi Covida-19 - vztrajno blokirata ...

Celo Srbija gradi dve novi bolnišnici za 80 milijonov evrov – Slovenija pa kot uspeh kaže začasno usposobitev že desetletje neizgrajenih kapacitet UKC Ljubljana.

Domovi za starejše so kljub opozorilom, da je potrebno okužene ločevati, še vedno »bolnišnice«, okuženih je pa že nad 85 odstotkov domov za starostnike.

Ob tem je Slovenija čez poletje imela odprte meje z velikim številom držav, ob vrnitvah državljanov ni testirala nikogar, hitre teste in cepivo proti gripi je naročala z veliko zamudo, vsa »zapiranja« pa so tako pomanjkljiva, da se virus še naprej širi – danes predvsem tam, kjer ljudje še vedno skupaj delajo.

Situacija je slaba, kažejo tudi podatki WHO, če Slovenijo primerjamo s svetom.

Res pa je, da se država pravkar pripravlja na veliko in pomembno investicijo.

Toda, namesto da bi reševala življenja sedaj in tukaj, bo investirala 780 milijonov evrov – v vojsko.

Janševa vlada bo tako investirala, namesto v opremo in povečanje kapacitet bolnišnic, kar je nujno za zamejitev koronavirusne bolezni in reševanje življenj, v - orožje.

Delite članek