REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dobiček proti človečnosti: bo cepivo proti koronavirusu na voljo samo za bogate?

Dobiček proti človečnosti: bo cepivo proti koronavirusu na voljo samo za bogate?Koronavirus - cepivo iz Oxforda. Vir: Twitter

Novica, da sta podjetji Pfizer in BioNTech uspeli izdelati cepivo proti koronavirusu, ki je več kot 90 odstotno uspešno in ga preizkusiti v tretji fazi, je bilo po svetu pričakano z navdušenjem.

To je hkrati tudi dobra novica za podobna druga cepiva, ki so še v izdelavi.

Vendar pa ima ta novica tudi svojo senčno plat.

Če Pfizer in BioNTech ne bosta predala patenta potem v organizaciji »Globalna pravičnost sedaj« zahtevajo, da WHO suspendira vse patente na vse medicinske pripomočke za boj proti Covidu-19.

Načrti o distribucij cepiva kažejo, da bi to in druga cepiva lahko v veliki meri – zaobšla revne države, medtem ko se bo življenje v razvitem delu sveta pričelo vračati v »normalo« že naslednje leto spomladi.

Prav to je namreč napovedal eden od britanskih znanstvenih svetovalcev.

Britanska vlada je namreč takoj sporočila, da je Velika Britanija že naročila 40 milijonov doz Pfizerjevega cepiva, pri čemer naj bi jih 10 milijonov izdelali že do konca leta, če bo cepivo odobreno.

ZDA so si zagotovile 100 milijonov doz, na voljo pa naj bi jih imele še 500 milijonov, če bo to potrebno.

Vendar pa Pfizer lahko izdela le 50 milijonov doz do konca leta 2020 in 1,3 milijarde doz v letu 2021.

To pa pomeni, da bodo najbolj revne države sveta še dolgo časa brez cepiva, ki bi lahko rešilo življenja.

V britanski humanitarni organizaciji Oxfam ocenjujejo, da je cena cepiva v Pfizerju »previsoka in ga podjetje ne more izdelati dovolj,« ter da bo cepivo »0 odstotno učinkovito za ljudi, ki si ga ne bodo mogli privoščiti.«

»Države, kot so Velika Britanija ali ZDA so že kupile velike količine zdravila, kar kaže, da je pravična mednarodna distribucija potisnjena na stran s strani bogatih držav v njihovem naporu, da si prve pridobijo dostop do vseh potencialnih cepiv,« ocenjuje za Huffington Post Nick Dearden, direktor organizacije »Globalna pravičnost sedaj.«

Organizacija je pozvala Pfizer in BioNTech, da dajo patente za svoje cepivo v skupno uporabo v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kar bi omogočilo drugim proizvajalcem, da izdelajo in distribuirajo cepivo ter hitro omogočijo velikemu številu ljudi, da se cepijo proti koronavirusu.

Heidi Chow iz iste organizacije opozarja, da »stopamo proti umetno oblikovanemu pomanjkanju tega cepiva, kar je ob globalni pandemiji popolnoma nesprejemljivo.«

Če Pfizer in BioNTech ne bosta predala patenta potem v organizaciji »Globalna pravičnost sedaj« zahtevajo, da WHO suspendira vse patente na vse medicinske pripomočke za boj proti Covidu-19.

»To je tekma s časom in ne moremo dovoliti, da želja za dobičkom premaga človeške potrebe,« opozarjajo v organizaciji »Globalna pravičnost sedaj.«

»To je tekma s časom in ne moremo dovoliti, da želja za dobičkom premaga človeške potrebe,« opozarjajo v organizaciji »Globalna pravičnost sedaj.«

Medtem pa v Pfizerju takšne pozive ocenjujejo kot »neumnost« in nekaj »nevarnega«.

O problemu bi se želeli pogovarjati, opozarjajo pa, da so v raziskave vložili na milijarde lastnega denarja.

Kljub temu želijo narediti cepivo, ki »si ga bo lahko privoščil vsak.«

Covax zavezništvo
Covax zavezništvo. Vir: Twitter

Vendar tudi v britanski humanitarni organizaciji Oxfam ocenjujejo, da je cena cepiva v Pfizerju »previsoka in ga podjetje ne more izdelati dovolj ter da bo cepivo »0 odstotno učinkovito za ljudi, ki si ga ne bodo mogli privoščiti.«

Tudi 1,3 milijarde izdelanih doz cepiva namreč za svet še zdaleč ne bo dovolj. Že sklenjene pogodbe kažejo, da bodo bogati zdravstveno zaščito znova prejeli – prej.

Tudi 1,3 milijarde izdelanih doz cepiva namreč za svet še zdaleč ne bo dovolj.

Že sedaj jih želijo 120 milijonov v Japonski, 40 milijonov v Veliki Britaniji, 600 milijonov v ZDA in okoli 300 milijonov v EU.

V Pfizerju sicer trdijo, da bo cepivo na voljo tudi revnim državam preko mednarodne pobude Covax.

Toda to očitno ne bo rešilo osnovnega problema.

Že sklenjene pogodbe kažejo, da bodo bogati zdravstveno zaščito znova prejeli – prej.

Kar kaže, da svet tudi v času pandemije Covida-19 zoper koronavirusno bolezen ni našel načina, kako brezplačno zaščititi ljudi brez razlike.

Nekatere države, na primer Kitajska, so sicer napovedale, da bodo svoje cepivo dale na voljo vsem državam sveta, toda tudi tam bodo najprej poskrbeli za lastno prebivalstvo.

Pod črto: dobiček ima prednost pred človečnostjo tudi v času pandemije.

Delite članek