REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Online prijave za cepljenje proti koronavirusu že odprte, cepivo stane od 50 do 122 evrov

Online prijave za cepljenje proti koronavirusu že odprte, cepivo stane od 50 do 122 evrovCepljenje - koronavirus. Vir: Twitter

Sedaj je že jasno, da se ameriški predsednik Donald Trump s svojim cepivom proti koronavirusu ne bo mogel pohvaliti pred javnostjo še pred predsedniškimi volitvami 3. novembra, kot je obljubljal volivcem.

Ameriški primerki cepiva naj bi namreč registracijo dočakali šele konec novembra.

Podjetje Johnson&Johnson je testiranje ustavilo zaradi zapletov, druga dva ameriška favorita v tekmi za cepivo, »Pfizer« in »Moderna« pa naj bi dovoljenje zvezne agencije FDA dobili šele v drugi polovici novembra.

Istočasno pa mediji poročajo o dolgih vrstah čakajočih na novo cepivo – toda iz Kitajske.

Po oceni provladnega Global Timesa gre pri poročanju o prodaji cepiva za 'tendenciozno poročanje', ki 'blati kitajski boj proti Covidu-19.'

Kljub temu, da je tam pandemija že pod nadzorom namreč na Kitajskem že poteka cepljenje proti koronavirusu.

Poročila zahodnih agencij, da na Kitajskem ljudem zaračunavajo cepivo podjetja Sinovac po 60 dolarjev (50,80 evra, za dve dozi) in 145 dolarjev (122,78 evra) za cepivo kitajskega podjetja Sinofarm so kitajske oblasti demantirale kot deloma netočne.

Po oceni provladnega Global Timesa gre za »tendenciozno poročanje,« ki »blati kitajski boj proti Covidu-19

Že sedaj namreč zdravstveni delavci cepivo dobijo brezplačno, enako naj bi veljalo tudi za kitajske državljane v prihodnosti, ko bo cepiva na voljo dovolj za cepljenje vseh.

Cepljenje z BCG
Cepljenje z BCG. Vir: Twitter

Za sedaj pa se poleg tistih, ki so najbolj izpostavljeni koronavirusu, kot »nujni primeri« cepijo tudi tisti, ki morajo potovati v druge dele sveta (na primer v »kužni« ZDA ali Evropo), na primer študenti ali pa poslovneži.

Le v drugem primeru pa se cepivo zaračunava.

Kitajski Sinofarm je medtem odprl online rezervacije za cepljenje v Wuhanu in Pekingu.

Prijavilo se je več kot 150.000 ljudi, še 747.000 pa je izrazilo željo po cepljenju.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da komentiranje obtožb na račun Rusije vse bolj 'spominja na cirkus.'

Kitajsko cepivo je brezplačno za vse, ki študirajo v tujini, kitajska državna podjetja pa jo plačujejo za tiste delavce, ki so vključeni v projekte »Pas in pot« na gradbiščih v tujini.

Po razsiskavah »Sinofarma« in »Sinovaca« se po cepljenju s kitajskimi cepivi pojavijo kot stranski učinki tudi povišana temperatura, glavobol in bolečine v mišicah, vendar tega nimajo za resne posledice.

V tretji fazi preverjanja so sicer štiri kitajska cepiva.

Medtem se krepijo tudi medijski spopadi držav zaradi cepiv.

Potem ko je Rusija odobrila že drugo cepivo je londonski Times objavil trditve britanskega ministra za zunanje zadeve Dominica Raaba, ki je dejal, da Moskva izvaja »kampanjo dezinformiranja« proti cepiva »AstraZenece,« saj da jo imenujejo »opičja«.

Kitajski Sinofarm je medtem odprl online rezervacije za cepljenje v Wuhanu in Pekingu. Prijavilo se je več kot 150.000 ljudi, še 747.000 pa je izrazilo željo po cepljenju.
Ruski predsednik Vladimir Putin in prvo potrjeno cepivo na svetu - Sputnik V. Vir: Twitter

V primeru tega podjetja se namreč kot »vektor« uporablja adenovirus, ki napada šimpanze, v ruskih cepivih pa adenovirus, ki napada ljudi.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da komentiranje obtožb na račun Rusije vse bolj »spominja na cirkus.«

Medtem ko zahodni mediji širijo dvome v menda »premalo raziskana« ruska in kitajska cepiva, na Kitajskem trdijo, da so njihova in ruska bolj varna in to dokazujejo tudi s prekinitvami testiranj zahodnih cepiv.

Medtem ko zahodni mediji širijo dvome v menda »premalo raziskana« ruska in kitajska cepiva, na Kitajskem trdijo, da so njihova in ruska bolj varna in to dokazujejo tudi s prekinitvami testiranj zahodnih cepiv.

AstraZeneca, ki cepivo izdeluje skupaj z univerzo Oxford, je namreč prekinila testiranje zaradi nevroloških težav enega od sodelujočih v raziskavi.

Ameriški Johnson&Johnson pa je moral testiranje prekiniti zaradi »neraziskane bolezni.«

Aktualni ameriški predsednik Donald Trump pa medtem zamude pri prihodu ameriških cepiv na trg prav tako ocenjuje kot »politično potezo, čemur pa v Moderni nasprotujejo.

Ruska in kitajska cepiva prehitevajo zahodnoevropska in ameriška
Ruska in kitajska cepiva prehitevajo zahodnoevropska in ameriška. Vir: Twitter
Jasno je le eno –, da so vrste za cepivo trenutno na Kitajskem in da tudi Evropa znova zamuja.

Kakorkoli že, jasno je, da je v boju farmacevtskih podjetij za izdelavo cepiva proti koronavirusu v igri veliko denarja, prav zato pa verjetno tudi slišimo toliko nasprotujočih si obtožb.

Jasno je le eno –, da so vrste za cepivo trenutno na Kitajskem in da tudi Evropa - tako kot ZDA - znova zamuja.

To pa bo imelo dolgoročne zdravstvene, pa tudi gospodarske posledice, ki jih že dobro čutimo tudi na svoji koži.

Delite članek