REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hitri testi: Slovenija se opira na novo orožje v boju proti koronavirusu, ki pa ni čudežno, temveč – precej nezanesljivo

Hitri testi: Slovenija se opira na novo orožje v boju proti koronavirusu, ki pa ni čudežno, temveč – precej nezanesljivoNadzorovanje poti smrtonosnega koronavirusa. Vir: Twitter

Slovenija se je ob porastu števila okužb s koronavirusom odločila za nov režim testiranja.

Zdravniki so tako dobili navodilo, naj na klasične molekularne teste pošiljajo le še starejše od 65 let, zdravstveno osebje in osebe z drugimi epidemiološkimi znaki.

Za vse ostale bodo na voljo le še hitri antigenski testi, ki so precej manj zanesljivi, a dajo rezultate že po nekaj minutah.

Antigenski testi sicer dokazujejo le fizične delčke virusa, ki jih test zazna.

Izkazalo se je, da za vsak takšen hitri test v Sloveniji plačujemo od dva do štiri evre več kot v drugih državah.

Ob tem je Janševa vlada nabavo hitrih testov prepustila bolnišnicam, kar je privedlo do razpršenega nabavljanja in višjih cen testov.

Izkazalo se je, da za vsak takšen hitri test v Sloveniji plačujemo od dva do štiri evre več kot v drugih državah.

Če bodo bolnišnice v času epidemije skupaj kupile dva milijona teh hitrih testov, torej v povprečju enega za vsakega prebivalca Slovenije, bi zanje plačale najmanj osem milijonov evrov več kot bi za enako količino plačale druge evropske države.

Toda pri tem se pozablja na še eno težavo –, da so hitri testi lahko samo eno od sredstev v boju proti koronavirusu in da je pretirano zanašanje na njih prav tako napačno.

To ni čudežno sredstvo, ki lahko ustavi epidemijo.

Vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović je pred dnevi na primer ocenila, da bi epidemijo lahko ustavili z množičnim testiranjem s hitrimi testi, da bi tako pravočasno odkrili tiste, ki so okuženi pa še nimajo znakov in jih izolirali.

Možnost množičnega testiranja je omenjal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Toda pri tem bi bilo potrebno znova ravnati pazljivo.

V Sloveniji so se že pojavile informacije o tem, da naj bi hitre teste uporabljali celo ob koncertih in podobnih prireditvah, tako da bi se ljudje lahko testirali prej in celo dr. Bojana Beović je zatrdila, da bi takšen test lahko dokazoval, da nekdo vsaj tisti dan, ko je bil testiran, še ni kužen.

Hitri testi
Hitri testi. Vir: Twitter

Toda na nevarnost zanašanja na to kažejo težave v ZDA in Veliki Britaniji.

V ZDA se je koronavirus v Belo hišo, kjer je okužil družino predsednika ZDA prebil prav zato, ker so vse osebje testirali s hitrimi testi, hkrati pa znotraj Bele hiše uslužbenci praviloma niso nosili mask.

V Veliki Britaniji pa so težave hitrih testov ugotovili s posebnim pilotskim projektom.

V posebnem pilotskem programu z naslovom »Operation Moonshoot« so ugotovili, da so hitri testi v širšem območju Mancherstra zaznali manj kot 50 odstotkov oziroma 46,7 odstotkov dejansko okuženih.

V posebnem pilotskem programu z naslovom »Operation Moonshoot« so ugotovili, da so hitri testi v širšem območju Mancherstra zaznali manj kot 50 odstotkov oziroma 46,7 odstotkov dejansko okuženih.

Pri tem je London za te hitre teste uporabljene v bolnišnicah in domovih za ostarele porabil 323 milijonov funtov.

Številni, ki so jim zdravniki povedali, da niso kužni so tako lahko še naprej okuževali druge ljudi.

V tem primeru so bili uporabljeni testi OptiGene Direct RT-Lamp.

Testi pokažejo rezultat v 20 minutah.

Vendar imajo podobno zanesljivost tudi drugi podobni hitri testi.

Donald Trump s hitrim testom na covid-19
Donald Trump pred Belo hišo s hitrim testom na Covid-19. Vir: Twitter

Ti podatki tudi kažejo, da je potrebno biti še posebej pazljiv tudi tedaj, ko s temi testi države množično preverjajo celotno prebivalstvo, kot je to naredila Slovaška.

O tem sedaj razmišljajo tudi v slovenski vladi.

Hitri testi bi lahko zato v Sloveniji prav tako postali enako sporni, kot so bili 'ventilatorji'.

Toda na Kitajskem so ob izbruhu bolezni za popolno zatrtje izbruhov uporabljali PCR, molekularne teste, tudi tako, da so v petih dnevih testirali kar preko 12 milijonov prebivalcev.

Hitri testi bi lahko zato v Sloveniji prav tako postali enako sporni, kot so bili »ventilatorji«.

Po eni strani zato, ker so predragi in razpršena nabava omogoča neracionalno zaslužkarstvo posrednikov, drugič pa zato, ker se bo država namesto z opremljanjem laboratorije za bolj zanesljive PCR-teste sedaj preprosto zadovoljila s »hitrimi testi.«

In pri tem pozabila na nujnost, da bistveno poveča dnevno število izvedb veliko bolj zanesljivih PCR testov.

Delite članek