REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ta vlada se bo sesedla sama vase, ker nastavlja nesposobne in umika stroko... To se sedaj lepo vidi že na Covidu«

»Ta vlada se bo sesedla sama vase, ker nastavlja nesposobne in umika stroko... To se sedaj lepo vidi že na Covidu«Tonin v lažni, Šestan v pravi uniformi. Vir: Twitter

Obrambni minister Matej Tonin, ki nikoli ni služil vojske, se očitno ne samo rad šopiri v vojaških uniformah, pač pa tudi ukazuje in še posebej rad razrešuje ter nastavlja svoje kadre.

Po sistemu, ni važno, če kaj zna, važno je, da je naš.

Tako smo na dan, ko je Slovenija znova podrla žalostni rekord in dosegla rekord rekordov obolelih za koronavirusno boleznijo Covid-19, pa tudi po številu smrti, izvedeli, da je obrambni minister Matej Tonin po tiho zamenjal nič hudega slutečega poveljnika Civilne zaščite (CZ).

Prav tistega poveljnika civilne zaščite, ki je v največji civilnodružbeni akciji od osamosvojitve v povprečju vsak dan aktivirala in koordinirala delo več kot 3000 pripadnikov, ti pa so skupno opravili več kot 200.000 delovnih dni.

Obrambni minister Tonin je ukazal, da Šestana zamenja Toninov kolega Leon Behin.

Tako je Srečka Šestana, do sedanjega poveljnika CZ na podlagi Toninovega ukaza nenadoma zamenjal Toninov kolega Leon Behin, kljub dejstvu, da ta nima veliko izkušenj iz področja civilne zaščite, ki je – kot smo ugotavljali že v prvem valu pandemije Covida-19 – ključnega pomena tudi v času epidemije koronavirusne bolezni na Slovenskem, ko mora poskrbeti za nabavo nujne zaščitne opreme za prebivalstvo.

Vse to se je razkrilo le dan po petkovem Toninovem nagovoru državljanov, v katerem je izpostavil nekatere vrednote, med ostalim, da je »nujno zaupanje«.

Neizživljene sanje: Tonin v vlogi vojaka. Vir: Instagram, Twitter
Neizživljene sanje: minister Tonin v vlogi vojaka. Vir: Instagram, Twitter

Kako Tonin v resnici razume in prakticira »zaupanje« pa je razvidno že iz dejstva, da je Šestan za to, da ni več poveljnik CZ izvedel »iz medijev, danes zjutraj.«

Tonin je svojo sramotno potezo nato poskusil opravičiti s še bolj zavržno obrazložitvijo, češ da bo »Šestan poveljnik CZ z vsemi pooblastili« in da ga je želel le »razbremeniti birokratskih in administrativnih opravil«.

No, če bi temu bilo res tako, potem bi Tonin poskrbel, da Šestana osebno obvesti o spremembi njegovega statusa in delovnih obveznosti oziroma da ne vodi več Civilne zaščite, ne pa da zdaj že nekdanji poveljnik CZ osupel vse to izve iz jutranjih novic.

Izhajajoč iz Toninovega izmikanja in zavajanja glede dejanskega stanja, so nekateri, podobno kot Rajko, menili, da je pri vsem skupaj šlo za »lažno novico«.

Toda Andrej je vsem rajkotom, vernikom vladajoče SDS in NSi, ki niti trohico ne dvomijo v smotrnost potez aktualne vlade, tehtno razložil v čem je razlika, torej da je Šestan sedaj »dobil šefa nad seboj«, saj Tonin s svojimi naknadnimi pojasnili »sedaj le meša meglo, kot že velikokrat« …

Joži Tonin in Acron
Afera maske iz prvega vala Covida-19: Joži Tonin in podjetje Acron. Vir: Twitter

Janševa vlada hkrati v javni prostor očitno že uvaja tudi »novogovor« po zgledu slavnih distopij Georga Orwella, pa zdaj zamenjavo oziroma odstavitev Šestana z vodilnega mesta v CZ opisuje kot »spremembo pristojnosti«.

Očitno »strokovnost, umirjenost, preudarnost« niso odlike, ki bi bile po godu aktualni vladi.

Bil je tudi predsednik državnega zbora. Toda - le za kratek čas. Vir: Twitter

Na ta račun se je nekoliko cinično pošalila Nova24TW, satirična različica Janševega strankarskega trobila, ki se napaja iz madžarskega denarja.

Nova24TW je namreč objavila resnično neresnično novico, da Tonin vendarle ni nastavil na čelo CZ svojega strankarskega kolega iz NSi ter da Šestan še naprej ostaja vodilni.

Seveda Tonin ni preklical in ni odslovil Leona Behina, ker nekaj tako razumnega in samokritičnega od te vlade očitno ni pričakovati.

Afera zaščitna oprema: poslovneža Joca Pečečnika fotografira obrambni minister Matej Tonin. Vir: Twitter
Afera zaščitna oprema iz prvega vala Covida-19: poslovneža Joca Pečečnika fotografira - obrambni minister Matej Tonin. Vir: Twitter

Glede na vse povedano, bi se marsikdo najbrž strinjal s komentarjem Rose, ki jo je dogajanje tako spravilo s tira, da je posegla po znanem: »Mrš u ...«

»Saj zato se bo ta vlada sesedla sama vase, ker nastavlja nesposobne in umika stroko ... To se sedaj lepo vidi že na Covidu ...« je nekoliko optimistično sklenil Andrej.

Delite članek